TRŽIŠTE U ZAGREBU

Za garsonijere u kvalitetnom stanju traži se oko 3000 eura po kvadratu

Popularni kvart Jarun

 SRDJAN VRANČIĆ/CROPIX
Osim što je najtraženiji grad kad je riječ o stanovima za prodaju, Zagreb prednjači i kad su u pitanju kuće

Razdoblje u kojem se nalazimo na globalnoj je razini već neko vrijeme u znaku velike potražnje za nekretninama, ali i visokih cijena stambenih kvadrata.

Zanimalo nas je koja su kod nas najtraženija područja za kupnju stambenih nekretnina na posjećenom oglasniku Crozilla.com. Dok inozemni posjetitelji, unatoč tome što je turistička sezona gotova, najveću pozornost još uvijek daju nekretninama na moru, podaci tog oglasnika pokazuju kako potencijalni domaći kupci i dalje najradije biraju Zagreb, a pritom se za novogradnju traži "kvadrat više". Osim što je najtraženiji grad kad je riječ o stanovima za prodaju, Zagreb prednjači i kad su u pitanju kuće, kao i stanovi za najam. - Statistika oglašenih cijena stanova na portalu Crozilla pokazuje da se za četvorni metar u Zagrebu trenutačno traži oko 2800 eura. Cijene novogradnje obično su više od prosjeka, a njihove prosječne oglašavane vrijednosti u ovom trenutku iznose nešto više do 3100 eura po kvadratu. Moram napomenuti da se ovdje radi o trenutačno oglašenim, odnosno traženim cijenama koje određuju sami prodavatelji, pa prilikom kupoprodaje obično dolazi do njihove korekcije - rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja drži mrežu portala za nekretnine.

image

Mladen Matijevic

Privatna arhiva

Trešnjevka

Manji su stanovi obično traženiji od onih većih površina, ali isto su tako i njihovi kvadrati skuplji, pa cijena zagrebačkih garsonijera ipak malo "odskače".

- Za njihov se kvadratni metar na našem portalu u ovom trenutku traži gotovo 3000 eura - dodaje Matijević.

Na području Zagreba oglasi za prodaju stanova tijekom listopada su se na oglasniku za nekretnine Crozilla najviše pregledavali na području Jaruna, Trešnjevke i Malešnice.

image

Popularni kvart Jarun

SRDJAN VRANČIĆ/CROPIX

Kuće u okolici

Kad je riječ o potražnji za kućama, tijekom listopada su se najviše pretraživale ponude oglasa na području Zagreba i okolice, odnosno Zagrebačke županije, a pritom se posebno izdvajaju područja poput Ivanić Grada i Sesveta. - Prosječna cijena kvadrata oglašavanih zagrebačkih kuća, s uključenom cijenom okućnice, eventualno i pripadajućih objekata, na našem portalu trenutačno iznosi 1600 eura, dok je na području Zagrebačke županije u prosjeku oko 600 eura niža.

U Ivanić Gradu i u Sesvetama, u kojima je tijekom listopada na oglasniku Crozilla potražnja za kućama bila dosta izražena, trenutačno se za kvadrat traži oko 1000 eura - zaključio je Mladen Matijević. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 08:27