SUPER RJEŠENJE

Zabavno, jedinstveno i funkcionalno potkrovlje od 50 metara četvornih

 Andrew Snow
Arhitekti su napravili shemu koja se vrti oko elementa koji oni sami nazivaju "krevetna kutija" koja ima impresivan lučni ulaz

Jedno potkrovlje od svega 50 metara četvornih u središtu Toronta u Kanadi vapilo je za obnovom, stoga su arhitekti iz studija Archcollab zamoljeni da dizajniraju stambeni prostor na tom istom mjestu za mladog vlasnika koji je želio nešto jednako zabavno, funkcionalno i jedinstveno.

image
Andrew Snow
image
Andrew Snow
image
Andrew Snow

Arhitekti su napravili shemu koja se vrti oko elementa koji oni sami nazivaju "krevetna kutija" koja ima impresivan lučni ulaz i drugačiju visinu od ostatka stana – potez koji stvara posebnu zonu za spavaonicu i trenutak topline u suprotnosti s bijelim i betonskim završecima u ostatku potkrovlja.

Ova toplina se postiže podnim i zidnim omotačem od šperploče koji pogoduje stopalima i očima dok ulazite u stan. Odabir šperploče rezultat je istraživanja od strane arhitekata koje su pokazale da ovaj element odlično poprima različite oblike, usmjerenja i materijale te se dobro uklopio u vlasnikove želje, a jednako tako jednostavna konfiguracija luka bila je reakcija na vlasnikovo porijeklo, putovanja i osobnost. Posebnost ovog postupka povećava i smještanje staze za zavjese koja se ponaša poput suptilnog znaka koji povezuje dva elementa zajedno, jedan čvrst i stacionaran, drugi lagan i dinamičan.

image
Andrew Snow
image
Andrew Snow

- Ispred "kutije za krevet" upotrijebili smo elegantnu zavjesu pune visine od poda do stropa koja skriva privatnije funkcije prostora za spavanje, ormar i spremište – navode arhitekti.

Korištenje prozirne zavjese na arhitektonski način postaje način definiranja prostora, pružanja privatnosti i zvučne barijere - što sve uzdiže ovaj element na veću razinu i pretvara ga u središnju i funkcionalnu točku. Ova prostorna igra pruža funkcionalnu i estetsku fleksibilnost koja omogućuje relativno malom potkrovlju studija da izgleda prostrano dok spavaćem prostoru omogućava da izgleda ugodno i skriveno.

image
Andrew Snow
image
Andrew Snow

Ljuska stana sastojala se od sive cigle koju su arhitekti obojili u bijelo kako bi se neprimjetno uklopila s novim "radnim stolom" duž prozorskog zida i kuhinjskog otoka. Radni stol pruža dugačku neprekinutu površinu koja omogućuje fleksibilnu površinu za klijenta, bilo da radi, izlaže umjetnost ili organizira zabavu. Stražnja stijenka kuhinje ponovno je obrađena u crnoj boji kako bi se vizualno odmaknula od objektiviziranih elemenata otoka i "kutije za krevet".

image
JENNIFER KUDLATS/
image
JENNIFER KUDLATS/

- Bilo je zadovoljstvo raditi na ovom projektu zbog otvorenog i zanimljivog klijenta. Iako je proračun bio prilično skroman, tjerali smo se da proizvedemo nešto s identitetom, karakterom i fleksibilnošću – zaključuju iz studija Archcollab.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 04:51