Napokon u fokusu

Zaboravljeni namještaj bez kojeg prije nismo mogli zamisliti dom vratio se u velikom stilu!

Komoda Universal 

 InArt, Buzin
Koristimo ga kao stalak za tv, ladičar u spavaćoj sobi, mjesto za tanjure i ostalo posuđe te kao kupaonski ormarić!

Da vas netko pita za koju prostoriju je komoda namijenjena kao statement komad i gdje ispunjava sav svoj potencijal, što biste odgovorili?

Vjerojatno biste zastali na trenutak. Komoda nije fokalna točka dnevnog boravka, taj tron je pripao sjedećoj garnituri. Nije niti komad namještaja bez kojeg ne možemo u spavaćoj sobi, taj zadatak je pak dobio krevet. Prolazi ispod radara i u kupaonici jer su tu u najvećem fokusu kada i umivaonik.

Postoji li uopće prostorija u kojoj ovaj komad namještaja caruje?

Arhitektica, dizajnerica, umjetnica i vlasnica arhitektonskog studija Arhitektura plus, Nina Ninčević, ima odgovor na ovo pitanje.

- Točan odgovor je da ne postoji prostorija u domu u kojoj se komoda ne bi mogla smjestiti. Ovaj komad namještaja je jako raznovrstan i ima doista mnogo interpretacija, tako da je teško uopće sve nabrojati. Primjerice, imamo komodu za tv, knjige, cipele, s ladicom za ključeve, mini barom i tako u nedogled – uzvraća te dodaje da se ovaj komad namještaja s pravom može nazivati kameleonom.

image

Arhitektica Nina Ninčević

Luka Gerlanc/Cropix

Baš kao što kameleon mijenja boju ovisno o okolini, jednako tako i komode mogu doći u različitim oblicima, materijalima i tonovima te stvoriti, kako dizajnerica navodi, ‘gušt‘ u prostoriji. A ako je suditi prema trendovima iz posljednjih sezona, komode su bile ‘presvučene‘ uglavnom u boje iz prirode. Baš takve su dostupne u Natuzzi salonu.

Brend Natuzzi u tom kontekstu ističe komodu MUNARI, koju su dizajnirali arhitekti Manzoni i Tapinassi, a karakterizira ju dinamičnost stila koju upotpunjuju najfiniji materijali. Svaki element obrađen je s vanjske i unutarnje strane, te su opremljeni sustavom mekog zatvaranja kako bi se spriječilo lupanje. Baza je izrađena od masivnog oraha i dimljenog hrasta, dok je gornja ploča dostupna u mramoru.

Luksuzni element

- U posljednje vrijeme primjećujem da se komode oblažu mramorom i izrađuju od raznobojnih metala te tako postaju vrlo luksuzni elementi u interijeru. Osobno najviše i dalje volim dobru drvenu komodu jednostavnih linija, s minimalistički obrađenim detaljima i odignutu na noge. To je upravo i izgled za kojeg smatram da nikad ne izlazi iz mode. Ne cijenim previše pomodarstvo, smatram da bi svi skupa trebali malo više razmišljati o tome koliko otpada proizvodimo i što točno potičemo svojom kupovinom – poentira Ninčević, dodajući pritom da je komoda neko vrijeme bila zanemarena, ali se napokon vraća na velika vrata.

image

Komoda Mag

InArt, Buzin

Povijest ovog komada namještaja prilično je zanimljiva te dokazuje da je on doista vječni klasik. Komode su popularne u cijeloj Europi, gdje se koriste još od 16. stoljeća, ali i u ostalim dijelovima svijeta. Nekada su puno više ličile na ormare, dok se s vremenom njihov dizajn reducirao. Prije nekoliko stotina godina u Francuskoj su ih ukrašavali bogatim rezbarijama, u Njemačkoj su im za dekoraciju dodavali vijence, dok je u Engleskoj na samim početcima imala strogo praktičnu funkciju kao mjesto za tanjure i ostalo posuđe. Komode koriste čak i poznati minimalisti Japanci jer i oni jako cijene mjesta za pohranu. Amerikanci ih najčešće imaju kao ostave u kuhinji, ali i kao mjesta za šminkanje u kupaoni ili pak ostave za odjeću u spavaćoj sobi.

Zamjena za ladičar

Jedna od najvećih prednosti komode je što je vrlo prilagodljiva i bez problema je možemo stavljati u različite uloge u svakom dijelu doma.

image

Komoda Universal

InArt, Buzin
image

Komoda Horizon

InArt, Buzin
image

Komoda Horizon

InArt, Buzin
image

Komoda Euclide

Salon Natuzzi, Buzin

- Funkcije koje komoda može imati mogu uistinu biti personalizirane jer ne postoje stroga pravila za što sve može poslužiti. Osobno mi je jako draga pozicija komode u spavaćoj sobi ispred bračnog kreveta umjesto uobičajenog ladičara ili pak u ulaznom prostoru gdje igra ulogu prvog komada namještaja s kojim se susrećemo kad ulazimo u kuću. Ona se može naći i uz blagovaonski stol pa se u nju smještaju neki dragi komadi posuđa ili dobra keramika – kaže arhitektica.

Više kombinacija dostupno je u Natuzzijevoj kolekciji CALA koja sadrži set komode i noćnog ormarića za spavaću sobu. Komoda je izrađena iz furnira masivnog drveta hrasta ili oraha, dok su joj bočne strane u prirodnoj koži. Ima ladice s izvlačenjem s mehanizmom za meko zatvaranje.

image

Komoda Lake

InArt, Buzin
image

Komoda Lake

InArt, Buzin
image

Komoda Fortuna

Salon Natuzzi, Buzin

Komode, dakle, možemo zamisliti bilo gdje u domu. Pa, kako se stručnjakinji, u skladu s tim „pravilom da pravila nema“, čini ideja da komoda za televizor postane, recimo, kupaonski ormarić?

- Zašto ne! Samo treba povesti računa o tome da je radna ploha kvalitetno zaštićena od vode (ako je drvena) ili ju obložiti kamenom. Komoda i jednoznačnost su antipodi. Ona je doista kameleon i može pomoći u promjenama ambijenata i funkcionalnih rješenja unutar interijera – govori Ninčević.

Dizajn kao prilagodba funkciji

Razgovaramo i o vjerojatno najklasičnijem načinu korištenja komode danas – u funkciji stalka za televiziju. Zanimljivo je da je upravo ovaj predmet diktirao dizajnove komoda kroz povijest pa su se one u vrijeme glomaznih TV prijemnika radile u većim dimenzijama nego danas. Pitamo stručnjakinju kako odlučiti trebamo li TV staviti na zid ili je pak bolja opcija da ona bude na komodi.

- Komoda može poslužiti kao mjesto za televiziju ako imate nisko postavljene utičnice i nemate namjere premještati izvode. Ako su vam izvodi postavljeni visoko na zidu, možda bi bilo bolje da ju stavite na zid. To ne znači da ispod TV-a ne možete imati komodu. Dapače, ona na taj način može dobiti malo više zraka i mogućnost da se njezina gornja površina koristi na drugi način – ističe arhitektica.

image

Komoda york

InArt, Buzin

Za uređenje doma ne postoje univerzalne formule. Jako je važno prilagoditi raspored u domu našim potrebama i navikama. U skladu s tim, Ninčević objašnjava kako nisu sve vrste komoda za svakoga.

- Komodu, a i bilo kakav namještaj s otvorenim policama, preporučujem jako urednim osobama, dok svima ostalima savjetujem da se snađu unutar zatvorenih polica. Također, komoda odignuta na noge je svakako elegantnija i lakša u prostoru nego komoda koja leži na tlu koja se automatski doima masivnije, ali, nekad se baš to i traži – zaključuje dizajnerica te preporučuje da pogledamo Natuzzi komodu CAMPUS, koja je grafički linearna, zaobljenih kuteva i na elegantnim metalnim nogama s bazom punog drveta. Komoda može biti opremljena i sa senzorskim svjetlom u bočnim pretincima. Popuno je obrađena sa svih strana kako bi mogla stajati i u centralnom dijelu interijera.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:14