Orašari i lampice

Zagrebački dom Mirele Sušić: Blagdanski vremeplov kuće na četiri etaže u Dugavama

Marko Todorov/Cropix
Mirela ističe kako je njezin božićni cilj omogućiti svojoj djeci drage uspomene kakve i ona ima iz svog djetinjstva

Vlasnica tvrtke Cvjetni atelje Mirela, Mirela Sušić, za sebe kaže da je prije svega jedna umjetnička duša koja živi svoj hedonizam. Svoju tvrtku uspješno vodi već 20 godina, a ona se bavi dizajnom luksuznih vjenčanja.

- Živeći i radeći ono što volim, došla sam do još jednog poslovnog uspjeha u dizajnu interijera, 'Interior by Mirela'. Sebe bih opisala kao spoj tradicionalnog načina života s modernim načinom razmišljanja. Upravo tako i izgleda moj životni prostor. Moja kuća iz snova nalazi se u Novom Zagrebu, kvart Dugave. Prostire se na 260 kvadrata i sačinjena je od četiri etaže - priča Mirela koja je ovih dana svoj topli dom ukrasila u božićnom duhu.

image
Mirela Sušić, vlasnica tvrtke Cvjetni atelje Mirela
Marko Todorov/Cropix

U ovom životnom prostoru ne vrijedi ona - manje je više, dapače skoro svaki kutak je ukrašen i dekoriran u duhu dolazećih blagdanskih dana

Ideje i nadahnuća

- Boravak je moja oaza mira u kojem pronalazim nove ideje i nova nadahnuća. Vrlo je prostran i zajedno s kuhinjom i blagovaonicom prostire se na 65 kvadrata. Ono što bih naglasila kao moj najdraži i najbitniji dio je osvjetljenje stana i predivni veliki prozori koji gledaju u osvijetljen vrt. Glavno srce boravka je prekrasan kamin koji je trenutno dekoriran mojim najdražim orašarima iz cijeloga svijeta. Osim kolekcije orašara, također sam zaljubljenik i jedan od najvećih kolekcionara u Hrvatskoj posuđa Villeroy and Boch. Ljubav na prvi pogled dogodila se još prije dvadeset godina na jednom od mojih putovanja - objašnjava Mirela.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Srce boravka je prekrasan kamin koji je trenutačno dekoriran prigodnim ukrasima iz svih dijelova svijeta

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Kuhinja u ovom domu je također zanimljivo posložena, i to do posljednjeg detalja. Sastoji se od pregršt elemenata u koje stanu svi profesionalni uređaji brendova VMF, Joseph Joseph, Solingen, a tu su, naravno, i modlice za izradu božićnih kolačića koje su stare više od sto godina.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Vlasnica je ljubiteljica posuđa Villeroy and Boch, ali i modlica za izradu božićnih kolačića, starih više od sto godina

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Kuhinja je zanimljivo posložena do posljednjeg detalja. Ljubiteljica sam pozlaćenog pribora za jelo koji daje toplinu ručku ili večeri

image
Marko Todorov/Cropix

KARAKTER

- Iako je sva aparatura suvremena, moram naglasiti da je moj beštek uvijek staromodan, živopisan i rustikalan. Ljubiteljica sam pozlaćenog pribora za jelo koji daje toplinu ugodnom ručku ili večeri - ističe vlasnica i dodaje da njezin dom ima i vešeraj, u kojemu skrivaju najslađe sastojke i delikatese poput domaćih marmeladi.

- Na gornjim etažama se nalaze spavaonice i svaka je uređena u skladu s temperamentom osobe koja u njoj živi. Počela bih od sobe svoje kćeri Une, koja ima poseban karakter i opisala bih ju kao 'otkačena'. Svaku nedjelju ona i ja provodimo uz toplu šalicu kave nakon odlaska na sajam na Britanskom trgu, Britiša, kako ga mi zovemo, ili na Hrelić. Njezina soba je ispunjena upravo tim živopisnim antikvitetima uz koje se nalazi njena HILTI bušilica koju je dobila za poklon u znak 'samostalne žene'. Ona je također strastvena vozačica svog oldschool fićeka i upravo takve mini figure automobila krase njezine police. Sljedeća je soba mog sina, Tina. On je gamer i u njegovoj sobi se nalazi hrpa videoigrica. Tin je kolekcionar POP figura. Zadnje, kao šećer na kraju, je spavaća soba u kojoj se nalazi garderobni ormar koji je san svake žene. Naravno, on je duplo veći od ormara mog supruga. Žene, razumijete me. Osim garderobe, u sobi se nalazi stolić za šminkanje, čiju policu krasi stari bakin molitvenik iz 1935. godine. To mi daje posebnu nostalgiju i motivaciju - otkriva vlasnica Mirela i dodaje da su za eksterijer kuće zaslužne ruke njezina supruga. Eksterijer je sačinjen od niza pomno oblikovanog bilja s posebnom rasvjetom.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

A kakvi su u ovoj obitelji ovi izazovni blagdani?

SJEĆANJA

- Božić 2020. za nas predstavlja božićni vremeplov. Zašto božićni vremeplov? Zato što volim spajati moderno i tradicionalno u svim segmentima. Svaki od mojih detalja je u prošlosti pomno odabran i svaki ima svoje značenje i sjećanje na putovanje. Upravo zato svoj Božić gledam kao vremeplov jer kada uočim svaki od tih detalja u svom domu, prisjetim se nekih lijepih uspomena. Božić su lampice, kuglice i svijeće, ali također je Božić i ono što nosimo u srcima. Bitno je da sve bude lijepo uređeno i posebno dizajnirano kako bih i svojoj djeci omogućila jednog dana uspomene kakve ja imam - govori Mirela i ističe da je ljubiteljica prirodnih božićnih borova upravo radi posebnog mirisa borovih iglica, koji atmosferu čine božanstvenom.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Odabir bora traje satima. veliki sam perfekcionist i bitno mi je da rezultat u konačnici bude fantastičan, točno onakav kakav sam inicijalno zamislila

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

- Odabir bora traje satima. Veliki sam perfekcionist i bitno je da mu je svaka grančica na mjestu. Nakon toga dolazimo do paljenja mobitela i snimanja obiteljskog kićenja drvca. Kao tajni sastojak naglasila bih različitost u stilovima mojih ukućana, tako da dogovor oko boje bora također traje satima. Na kraju bor uvijek izgleda fantastično jer ga svaki član kiti s ljubavlju - kaže Mirela.

image
Marko Todorov/Cropix

Eksterijer kuće jednako je divan i svečan kao i interijer, a sačinjen je od niza pomno oblikovanog bilja koje u ovo doba godine ima i posebnu, bogatu rasvjetu koja do izražaja, logično, najviše dolazi kada padne mrak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 18:13