trgovina kakva je nekada bila

Zagrebački dućan gdje se kupuje na komad ili u rinfuzi

NAZIV MJESTA: Špeceraj mini market
ADRESA: Trg kralja Petra Svačića 1,Zagreb
TELEFON: 01/ 5624-834
RADNO VRIJEME: ponedjeljak-petak 8-20 subota 8-15
PRIMJER CIJENA: Himalajska sol 100 g 1,49 kn

Decilitar deterdženta ili jedna šalica tjestenine? Može! Vlasnici Špeceraja žele smanjiti količinu otpada na svijetu.

Na zagrebačkom Trgu Petra Svačića nedavno se otvorio zanimljiv kvartovski dućan. Riječ je o trgovini prigodnog naziva Špeceraj koja se uvelike razlikuje od ostalih kvartovskih trgovina, kako po izgledu, tako i prema ponudi.

- Špeceraj je prvi hrvatski rinfuzni mini market i kvartovska trgovina namirnicama kakva je nekada bila. Mjesto gdje se može kupiti točno onoliko vam treba, gram ili decilitar proizvoda. Naša misija je smanjiti količinu otpada po kućanstvu i bacanje hrane - govori nam Snježana Zrnić, vlasnica Špeceraja koja je na ideju o otvaranju rinfuzne trgovine došla sa životnim partnerom Danijelom Adrušićem.

- Gledajući odlagalište otpada na Visu, otoku gdje ljetujemo svake godine, čvrsto smo odlučili biti promjena koju želimo vidjeti. Dugo smo razmišljali kako i odlučili razviti model poslovanja u kojem ćemo imati najviše utjecaja na situaciju. Inspirirani otvaranjem zero waste trgovina diljem Europe razvili smo projekt Špeceraj - dodaje vlasnica Snježana.



Zero waste je sve popularniji koncept čuvanja okoliša. Temelji se na tome da se smanjuje korištenje ambalaže koja zagađuje okoliš, ali i kupovinom u rinfuzi se smanjuje bacanje hrane i stvaranje otpada.



Nakon mnogo razmišljanja i ideja Snježana i Danijel su otvorili Špeceraj koji je u kratkom vremenu postao vrlo popularna trgovina u kojoj možete kupiti sve potrebne namirnice.

- Naša ponuda raste iz dana u dan. Kod nas možete naći mlijeko i mliječne proizvode, pekarske proizvode, suhomesnate proizvode, voće i povrće, orašaste plodove, sušeno voće, žitarice, brašna, tjestenine, ulja, octeve, prirodnu kozmetiku, biorazgradive bambus četkice za zube... sve što vam padne na pamet kada čujete riječ špeceraj - dodaje vlasnica Snježana i navodi kako je njihov cilj da što više moguće proizvoda bude u rinfuzi, no postoje zdravstvene i zakonske iznimke kojih se moraju držati.


Lokaciju za svoju trgovinu Snježana i Danijel pomno su izabrali jer im se činilo prikladnim u staroj jezgri Zagreba otvoriti dućan kakav je nekad bio te su sami razvili koncept trgovine i uredili interijer.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Izvor: Magazin Like!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 12:37