SVOJ NA SVOME

Zagrebački glumac na zidu ima kolekciju mačeva iz megapopularne serije

 Vanesa Pandzic/Cropix
Član ansambla Gradskog kazališta Žar ptica Marko Hergešić veliki je ljubitelj srednjeg vijeka i fantasyja, a u svoj prvi vlastiti stan uselio se nakon 17 godina podstanarstva

Zagrebački glumac Marko Hergešić nedavno je, nakon 17 godina podstanarstva, uselio u vlastiti stan. Nalazi se u novozagrebačkoj četvrti Sopot i ima 60 četvornih metara, a ugostio nas je u svojoj najdražoj prostoriji - dnevnom boravku. Marko je veliki ljubitelj srednjeg vijeka i fantasy knjiga te filmova, a posebno serijala "Igre prijestolja". Ta ljubav vidljiva je i u načinu na koji je uredio interijer, u kojem prvo u oči upada kolekcija mačeva na zidu dnevnog boravka.

image

Prvi i najdraži mač, crni zakrivljeni arrakh, poklonili su mu prijatelji za rođendan

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

- Većina je iz serijala "Igre prijestolja", a dva su iz filmskog serijala "Gospodar prstenova". Oduševili su me dajući podršku još jednoj mojoj ludosti, kao i uvijek. Uz njih mi neprijatelji ne trebaju, a uz tolike mačeve nitko mi se ni ne želi zamjeriti - šali se Marko.

Na polici je kruna kralja Roberta Baratheona te Khal Drogo, Ygritte i Gray Worm - figurice njegovih omiljenih likova iz "Igre prijestolja".

image

Na polici je kruna kralja Roberta Baratheona iz "Igre prijestolja"

Vanesa Pandzic/Cropix

Uz to odlično paše uz njegovu najdražu zelenu boju u tamnim nijansama, u kojoj su sofa i fotelja. Iako je sav namještaj taman, atmosfera u stanu nije. Naime, na jednom zidu su ogromni prozori i preko dana je dnevni boravak pun svjetla.

image

Prostorom dominira crni namještaj, a vlasnik se zafrkava da je to zato jer se slaže uz njegov (crni) humor i dušu

Vanesa Pandzic/Cropix

- Uredio sam ga u stilu "onako kako meni paše", a i novčanik uvijek ima nešto svoje za reći. Policama, foteljom i kaučem pokušao sam se barem malo približiti ideji muškog salona/knjižnice, gdje se može zavaliti uz čašicu ruma ili konjaka. Dnevna soba je baš, kako kažemo, boravak, mjesto gdje najviše boravim, pa mora biti ugodno i udobno. Fotelja i veliki kauč za smjestiti puno ljudi ili se pak ugodno izvaliti popodne nakon ručka - koji također jedem u dnevnom boravku jer je ovdje i stol. Mjesto za druženje, odmaranje, život općenito - kaže Marko.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Prostor je opremio tako da bude maksimalno iskoristiv, a uz to praktičan, funkcionalan i udoban. Namještaj je sav novi, a jedina stvar koja je "preživjela" tri prijašnje selidbe je velika škrinja.

image

Marko redovito igra pikado i hvali se da je bolji igrač od najboljih prijatelja i kolega Filipa Detelića i Ivana Grčića

Privatni arhiv

Osim mačeva, na zidu je i meta za pikado, kojim se Marko "zarazio" u posljednje dvije godine.

- Redovito igram mogu reći da sam bolji igrač od najboljih prijatelja i kolega Filipa Detelića i Ivana Grčića, a oni igraju kao dva slijepca sa dvije lijeve ruke. Zato najčešće igram s njima, da i ja u nekom sportu budem prvi - šali se Marko.

Taj rođeni Siščanin trenutačno u matičnom Gradskom kazalištu Žar ptica igra Malika Tintilinića, omiljenog lika iz bajke "Šuma Striborova" Ivane Brlić Mažuranić. Kaže da još uvijek ne vjeruje da nakon nebrojenih selidbi u podstanarstva konačno ima svoj stan.

image


Glumac Marko Hergešić u njegovom domu u Sopotu

Vanesa Pandzic/Cropix

- Puno mi znači vlastiti prostor u kojem ako nešto strgam mogu, a i ne moram kupiti novo ili popraviti, ako nešto "crkne" zovem majstora i ne pravdam se nikome. Jednostavno - sloboda. Osim što je na kredit. Tu sam rob do penzije, ako je dočekam! - završava u svom stilu Marko Hergešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 15:37