TOTALNO DRUKČIJI OD DRUGIH

Zagrebački stan u industrijskom ruhu

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Velika završnica naše zagrebačke trilogije za dnevni najam zapravo je pomalo neočekivan i drugačiji interijerski pothvat našeg tima.

Dva već predstavljena apartmana, kojih se možete prisjetiti klikom miša ovdje i ovdje, obgrlila je toplina zagrebačkog šarma, no treći kao da nije bio na predavanju kada su objašnjavali kako se treba „obući“. Srećom za njega, u životu, pa i u projektiranju interijera, biti drugačiji od drugih je, u većini slučajeva, pozitivna stvar.

Kada smo prošle godine započeli raditi na ovom projektu, najprije smo se uhvatili prekrojavanja postojećeg tlocrtnog stanja. Ne bi li što logičnije smjestili tri apartmana za dnevni najam u 120 kvadrata, sa zajedničkim pristupnim hodnikom i vešerajem, a pritom svakom od njih dodijelili približno iste funkcije, jedan od njih je moram ostati zakinut za nekoliko kvadrata. No, kako to često biva, negdje izgubiš, a negdje dobiješ. To je, recimo, česti slučaj s novcima i kilama za vrijeme blagdana. Jedni ispare, drugi nas obgrle sa svih strana i ne puštaju na miru do ljeta.

Iako je ovaj apartman izgubio na kvadratima, pa ih broji svega 32, dobio je neke zanimljive interijerske elemente. Za razliku od njegova dva susjeda, kojima su dodijeljena po dva veća prozora, ovaj ih broji čak 6, doduše nešto manjih, ali orijentiranih na 2 fasade.

Već smo u samom startu znali da on neće htjeti sve što imaju njegovi susjedi pa smo ga, kako bi njegovu „totalno drukčiju od drugih“ furku dodatno naglasili, obukli u posve novo, različito, a opet karakteristično zagrebačko ruho - ono industrijsko.

Apartmanom dominiraju kontrasti. Crno bijeli ovdje nisu televizori, već neki drugi elementi interijera i namještaja. Bijela kuhinja se suprotstavlja crnoj zidnoj podlozi, na kojoj goste dočekuju kredom ispisane riječi dobrodošlice i tradicionalni zagrebački recepti. Prozorske niše su, rekli bi , pravi crnjak – bojane u tamnu nijansu kako bi dodatno naglasile grijaća tijela i elegantne rimske rolete.

Čak su i garderobni ormari dizajnirani u bijelom iveralu s crnim rubovima, čija kockasta podjela nije samo neki naš slučajni hir, već promišljeno ponavljanje glavnog pregradnog elementa u prostoru. Kako bi prostor bio što prozračniji, ali i vjerniji samoj industrijskoj temi, dnevnu od noće zone dijeli stakleni paravan s naglašenim metalnim okvirima. Upravo su oni poslužili kao inspiracija za tamne okvire ormara.

Uz stakleno - metalnu pregradu s kliznim vratima, obavezni sastojci recepta za dobar industrijski štih – vidljiva zidna cigla, kablovi što vise posvuda, metalni komadi namještaja i rasvjete nisu izostali , no posebno mjesto u srcu ovog zagrebačkog privremenog i povremenog industrijskog doma ipak ima crveni retro frižider.

On nam je poslužio kao inspiracija za uspješno razbijanje crno - bijele igre kontrasta. Iz tog se razloga u blagovaonici ponosno crveni jedna od stolica, u kuhinji je to naš, već spomenuti, hladni retro mezimac, dnevni boravak je tu zadaću odradio kroz odabir tekstilnih detalja, a u kupaonici su dvije tamno crvene linije pločica i jedna, ali vrijedna i perilica rublja, uspješno uzburkale cementnu zidnu kompoziciju.

Za dodatnu posebnost prostora pobrinuli su se pomno osmišljeni zagrebački detalji. Na bijeli zid od cigle postavljena je zagrebačka panorama – crna linija što oblikom slijedi obrise starog dijela grada s katedralom. Taj se interijerski detalj dnevnog boravka širi po svim ciglenim površinama te se povremeno pretvara u crne okvire zidnih slika, a završava u kompleksnoj kompoziciji na glavnom zidu spavaće sobe.

Ovdje su crni kablovi ispleli mrežu, odnosno mapu zagrebačkog centra s efektnim rasvjetnim detaljem – crvenom žaruljom koja se pali točno na apartmana, kako bi gost, koji se vjerojatno povremeno po ulicama glavnog grada, barem u apartmanu uvijek točno znao gdje se nalazi.

Nama se upravo upalila još jedna lampica, ona koja nam javlja da privedemo ovu, 44. po redu „4uHa“ kolumnu kraju. Upravo se iz tog razloga ovim ulomkom polako opraštamo od vas za ovaj tjedan i već tradicionalno šaljemo pozdrave s Ribnjaka, a kako bi razbili našu monotoniju pozdravljanja, ovi su baš poput našeg današnjeg apartmana – totalno drukčiji od drugih.

Do sljedećeg čitanja budite nam i vi takvi, posebni, drugačiji i kontra svih.

Vaši arhitekti iz 4uHa

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 16:58