STAN OD 65 KVADRATA

Zagrebački stan u kojem žive divne priče iz prošlosti

Ovim prostorom od 65 m2 ne dominiraju dizajnerski komadi, baš kao ni prepoznatljive stvari iz popularnih salona namještaja. Ovdje sve ima svoju povijest

Da se prostor koji svakim svojim kutkom odiše prošlošću ne mora nužno nalaziti na gornjogradskim ulicama, dokazuje 37-godišnja producentica u kulturi i modna dizajnerica Irena Šekez Sestrić koja stanuje u šarmantnom stanu na sedmom katu stambene zgrade u neposrednoj blizini Glavnog kolodvora.

Samim ulaskom u prostor vidljivo je da je ovdje priča ponešto drugačija od onih koje često imamo priliku viđati u domaćim interijerima. U 65 kvadrata ovdje se smjestila tročlana obitelj, no, uz njih, ovdje žive i brojne obiteljske uspomene. Prostorom ne dominiraju dizajnerski komadi, baš kao ni prepoznatljive fotelje, tepisi i stolovi iz popularnih salona namještaja. Štoviše, takve je detalje potrebno okom tražiti da biste ih primijetili. S druge strane, ne možete se ne osvrnuti bez da vas dotakne prošlost, i to u vidu stvari i predmeta toliko opipljivih da emocije variraju od ganuća do divljenja.

Ipak, krenimo redom. Ulaskom u hodnik dočekuje nas veliki žuti ormar zanimljiva oblika. Nekoć je bio crn, baš kao i dvokrilna komoda koja se nalazi u njegovoj blizini. Ireninom kreativnom i vedrom oku tama pri ulasku u stan jednostavno nikako nije odgovarala pa je starom namještaju odlučila udahnuti novi život, i to u vidu jarke žute boje koja se savršeno stopila s tapetama čiji je uzorak identičan onom u salonu petrogradskog Ermitaža.

Na samom ulazu nalazi se i veliko secesijsko ogledalo s početka prošlog stoljeća, a ženstveni detalji iz nekog davnog vremena prožimaju cijeli stan pa vas dolaskom u dnevni boravak zadivi psiha iz 1920. godine. Taj komad namještaja, tiha patnja svake žene, ne samo da oduševljava svojim godinama, nego i pričom. Pred njim se šminkala i uređivala operna pjevačica zagrebačkog HNK Štefica Segedi Sestrić, a tu su i njena četka za kosu i maleno ogledalo. Nekome pretjerano nostalgičan, Ireni je ovakav pristup stvarima ljudi kojih odavno nema jedini ispravni način: - Ne znam živjeti drugačije. Iako sam tijelom prisutna u sadašnjosti, duhom sam negdje u vremenu ruske revolucije i pariškoga art decoa.

Život starim stvarima i detaljima ova žena ne unosi samo svojim promišljanjem i brigom o njima, nego i kombiniranjem fantastičnih elemenata današnjice. Tako, primjerice, iznad te psihe stoji slika "Preobražaj" Dimitrija Popovića s kojom Irena duhovito povezuje tematiku preobražaja iz kukca.

- Kad sjednem pred ogledalo i počinjem sa šminkanjem, na neki se način pretvaram iz gusjenice u ženu - smijući se pojašnjava 37-godišnjakinja.

Kuhinja je iz 90-ih godina, no svojim se jednostavnim i bezvremenskim dizajnom te smaragdno-zelenom bojom uklapa kako u neka prošla vremena tako i u kuhinjske trendove današnjice. Prigodno, Irena ju je uredila u božićnom duhu pa uz lampice ovdje nalazimo i veliki natpis kredom ispisan na kuhinjskom zidu koji se nalazi uz blagovaonski stol.

I dnevni boravak krije bezbroj detalja koji bude znatiželju. Primjerice, nemoguće je ne primijetiti veliku sliku Borisa Bućana.

- Prije pet godina na jednom programu u Muzeju Mimara sjedila sam u gledalištu prekriženih nogu u mrežastim čarapama. Pokraj mene je sjedio slikar i dizajner Boris Bućan. Nakon tjedan dana dostavom mi je stigla ova slika. Morali su je nositi na sedmi kat jer nije stala u lift - s osmijehom pojašnjava Irena.

Nalazi se tu i šivaći pribor s početka prošlog stoljeća, ali i pripadajuća mala šivaća mašina sa sajma antikviteta u Firenci, poklon prijateljice. U prostoru su uočljive i dvije haljinice: jedna velika i jedna malena, obje upravo Irenino djelo. Kreiranje i šivanje njezina su velika ljubav pa uz poziciju voditeljice marketinga i protokola umjetničke organizacije Teatar poezije, stoji i iza svoga dizajnerskog brenda ekskluzivne odjeće za djecu Mala Velika Moja, nazvanog prema stihu iz pjesme Izeta Sarajlića.

Njezina sedmogodišnja Iskra velika joj je inspiracija, a vedra djevojčica izuzetno je ponosna na svoje tipično dječje carstvo prožeto ružičastim tonovima. Njezina mama, pak, ne čuva samo uspomene iz (pre)davnih vremena - Iskrine baletne papučice ovješene na zidu najslađi su detalj u tom osebujnom zagrebačkom stanu.

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:03