LJEPOTICA OD 150 GODINA

Zaljubili se u Vrbnik pa kupili kuću na savršenoj lokaciji: ‘Pristup vozilima je zabranjen, a mi smo krenuli u obnovu...‘

 Vedran Peteh/Cropix
Obitelj Batarilo ispričala nam je kako su tekli radovi na staroj kamenoj kući koju danas nazivaju svojim drugim domom

Nekoliko godina zaredom ljetovali smo u Vrbniku te se zaljubili u taj pitoreskni, prekrasni gradić na otoku Krku, prepun duha, starine, povijesti i ljubaznih, susretljivih ljudi. San nam je bio da upravo tu, u staroj jezgri grada, posjedujemo nešto svoje, što smo i ostvarili krajem 2020. godine - kaže nam bračni par Batarilo, koji od 1991. godine živi i radi u Beču.

Četveročlana obitelj često dolazi u Hrvatsku. Njihova obiteljska kuća nalazi se u Dugom Selu kod Zagreba, ali onu kamenu na Krku nazivaju svojim drugim domom, mjestom gdje dolaze napuniti baterije.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

- O kući u Vrbniku maštali smo dugo, a 2020. smo preko agencije pogledali tri kuće i odlučili se za ovu, jer je imala dobar raspored prostora, zadovoljavajuću kvadraturu i lokaciju blizu svih sadržaja, a ipak je na izdvojenom i mirnom mjestu - kažu supružnici.

No upravo je lokacija kuće predstavljala i najveći izazov prilikom njezine obnove. Naime, kuća se nalazi u staroj jezgri grada, unutar pješačke zone, što znači da je prilaz automobilom nemoguć pa se sve moralo ručno prenositi, a ujedno je sve radove na eksterijeru morala odobriti Uprava za zaštitu kulturne baštine.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

- Svi vodovi za struju i vodu obnovljeni su u potpunosti, a izvedeni su i novi krov i fasada. Svi radovi izvedeni su u roku od pet mjeseci, i to zahvaljujući vještini i profesionalnosti majstora iz građevinskog poduzeća Edin, koji su za nas obavili i cijelu papirologiju s nadležnim konzervatorskim odjelom. Do njih smo došli na preporuku dragih susjeda koje smo upoznali godinama ranije provodeći vrijeme u Vrbniku. Vrbnik je mala sredina i svi se poznaju - kažu vlasnici, dodajući da su se radovi izvodili u vrijeme pandemije pa su na otok došli samo nekoliko puta, no gotovo svakodnevno komunicirali su s majstorima putem mobilne aplikacije za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa, što je olakšalo sam proces obnove.

Koliko su radovi logistički bili zahtjevni potvrđuje i podatak kako je s gradilišta ručno odneseno čak 15 kubika šute, a dovezeno je 12 kubika cigle, pijeska, cementa i drvene građe.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Inače, podatak o točnoj godini gradnje kamene kuće je nepoznat, no kako se nalazi u najstarijem dijelu Vrbnika, pretpostavlja se da je sagrađena oko 1870. godine. Površine je 72 kvadrata, a podijeljena je na tri etaže.

Prva etaža danas se sastoji od kuhinje u koju se ulazi neposredno s ulice, uskih stuba koje vode na prvi kat i gostinjskog toaleta.

- Pri obnovi kuhinje uklonjen je jedan zid kako bi se dobilo na volumenu prostora. Svi zidovi u kuhinji su izolirani i ponovo obrađeni jer je taj prostor nekad služio kao konoba, gdje je postojao problem vlage - prepričavaju vlasnici i ističu dragi im detalj: podne pločice u vintage stilu, koje su se lijepo uklopile u cjelinu, dok stare drvene grede i dio kamenog zida pridonose rustikalnom šarmu kuće.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Na prvom je katu prostor otvorenog koncepta, gdje se nalazi dnevni boravak s originalnim drvenim podom koji se skrivao ispod nekoliko slojeva linoneluma i tepiha, a kojem je nakon obrade vraćen izvorni izgled, te je kompletno obnovljena kupaonica. Na drugom je katu spavaća soba u kojoj je također ostavljen drveni pod, ali premazan bijelom bojom na bazi kreča. Soba je u pastelnim tonovima, a poseban detalj su cvjetna tapeta iznad kreveta i luster od školjkica.

- Posebnu priču ima teški, starinski ormar u spavaćoj sobi, dovezen iz Beča. Kad smo zbog uskog stepeništa ustanovili da ne može proći na drugi kat, uz puno truda pronašli smo stolara koji je ormar potpuno rastavio i ponovo sastavio u spavaćoj sobi - otkrivaju.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Dio namještaja su imali, tako da su ga kombinirali s kupljenim vintage komadima. Sami su brusili i bojali podove te u spavaćoj sobi postavili tapetu, a sami su oslikali i većinu slika u kući, što je prostoru dalo osobni pečat.

- Bilo nam je bitno da interijer odgovara našem unutarnjem pojmu lijepog - ističu i dodaju kako su kombinirali zanimljive podne pločice, sitnice donesene s putovanja i namještaj koji su posjedovali, dok su za novim komadima tragali po internetskim portalima kao što su Impressionen, Maisondumonde i Loberon.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image

Fotografija kuće iz 1937. godine

Privatna arhiva

Iako bi bilo očekivano da će, poput mnogih drugih u sličnoj poziciji, a u želji dodatne zarade, kući staviti u turistički najam, obitelj Batarilo za to, kako kaže, nema ni vremena ni ambicija.

- Kuću smo obnovili isključivo za potrebe odmora naše obitelji, pokušavamo ovdje provesti što više vremena i uvijek nestrpljivo čekamo ponovo se vratiti - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:41