PLUTAJUĆI DOM

Zaljubljeni par sagradio kuću od 33 kvadrata te ju usidrio u jezero: ‘Ljuljačke na palubi namijenjene su za uživanje u pogledu‘

 YouTube
Brandon i Sarah žive na vodi već četiri godine, a svoja iskustva često dijele na društvenim mrežama

"Ovo nam je drugi plutajući dom, toliko nam se svidio prvi da smo odlučili sagraditi novi, ali veći i bolji", kažu Brandon i Sarah koji su svoj život na vodi započeli prije otprilike četiri godine, kad su potpuno renovirali staru brodsku kolibu te ju "usidrili" u jezero Fontana u Sjevernoj Karolini.

Iako im se svidio taj prvi dom površine 20 kvadrata, došlo je vrijeme za nadogradnju. Naime, odlučili su sagraditi novu plutajuću kuću, i to od početka. Maksimalna veličina koja im je bila dopuštena bila su 33 kvadrata stambenog prostora te 37 kvadrata palube - tako su i učinili.

Sada imaju spavaću sobu s prostorom za hodanje oko kreveta, spavaću sobu u potkrovlju za goste, više radnog prostora i plavu kuhinju s divnim bakrenim sudoperom s dva umivaonika, pa čak i mini vertikalni vrt uz prozor. U kupaonici se nalazi i jedinstvena kada u kojoj se mogu opustiti nakon dugog radnog dana. Na palubu su postavili stol sa stolicama te dvije ljuljačke za uživanje u pogledu.

"Svi se pitaju kako smo sagradili kuću - na vodi ili na suhom, ali zapravo je kombinacija, trebalo je oko dva i pol mjeseca", kažu Brandon i Sarah koji su velik dio radova sam izvodili. Svoj novi dom, kao i stari, često pokazuju i na društvenim mrežama, odgovarajući na brojna pitanja, među ostalim i gdje vrše nužde, od kud im električna energija, je li im solarna energija dovoljna za, primjerice, pranje rublja...

Živjeti u plutajućoj kući bio je njihov dugogodišnji san, a prema izračunima koje su iznijeli u javnost predstavljajući svoju prvu kuću, ovakvim načinom života - izvan mreže i na vodi - štedjeli su 27 tisuća dolara na godinu, u usporedbi s tradicionalnim načinom života uz najam. Od fiksnih troškova sada imaju godišnju naknadu za vez te porez sa samu kuću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:08