UTOČIŠTE NA SELU

Zapuštena i prazna kuća iz 90-ih: Dovoljna je samo jedna dobra boja da ponovo oživi cijeli dom

 JULIA TOTOLI/
Ovdje smo odabrali upečatljiv ton Azul França ("Francusko plava"), budući da je to bila nijansa boje koja se već koristila

Smještena na seoskom imanju 25 minuta udaljenom od središnjih okruga Brasílije, ova kuća od 115 metara četvornih izgrađena kasnih 1990-ih bila je zatvorena i prazna čitavih deset godina. Tek nedavno su novi vlasnici prikupili dovoljno sredstava i odlučili se renovirati ju kako bi konačno imali svoje utočište za vikend, negdje daleko od grada - piše ArchDaily.

Kuća se nalazi na jednoj od najviših točaka na terenu i tijekom prvih posjeta lokaciji, brzo je uočen veliki potencijal za integraciju s prirodnim okruženjem i prekrasnim pogledom.

image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/

Kako bi se istaknula društvena područja kuće, dnevni boravak, kuhinja i trijem integrirani su na linearni način duž fasade okrenute prema pogledu na horizont i zalazak sunca. Druga spavaća soba sada je premještena na mjesto gdje je nekada bio stari dnevni boravak, na istoj strani s glavnom spavaćom sobom, duž fasade kuće okrenute prema istoku. To je učinjeno kako bi se tlocrt kuće "raskrčio" i dobio veći dnevni boravak, veća kuhinja i veća druga spavaća soba.

U dnevnom boravku niska prozorska daska u visini sjedala glavna je žarišna točka prostorije kako bi se istaknuo pogled na krajolik i horizont. U ovom prostoru "televizor" je pogled na vanjski svijet.

image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/

Trijem, tipičan element tradicionalne brazilske seoske kuće, tretira se kao produžetak dnevnog boravka i postaje glavno mjesto za društvena okupljanja i obiteljske obroke. Kako bi se dobio prostor bez potrebe za preinakom postojećeg krova, izgrađen je polukružni zid od naizmjenične opeke i stvoren je mali vrt i mjesto za viseće mreže. Također uzimajući inspiraciju iz tradicionalnih brazilskih seoskih kuća, nova i postojeća vrata i prozori, kao i struktura krova trijema, obojeni su u jaku vibrirajuću boju.

image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/

- Ovdje smo odabrali upečatljiv ton Azul França ("Francusko plava"), budući da je to bila nijansa boje koja se već koristila na vratima i ogradama, kao i na drugim dijelovima imanja. Bijele i plave pločice postavljene u kuhinji i kupaonici dizajnirane su posebno za ovaj projekt inspirirane starim postojećim pločicama koje su pronađene u kući, kao dio efektnih sjećanja koja su vodila ovaj projekt – govore arhitekti iz ureda Coplanar za ArchDaily.

image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/
image
JULIA TOTOLI/

Stara kuća, kojoj je izvorno nedostajalo prirodnog osvjetljenja i ventilacije zbog svoje klaustrofobične prirode, sada je otvorena prema svojoj okolini zahvaljujući ne samo promjenama unutarnjeg tlocrta, već i implementaciji privatnih dvorišta u stražnjem dijelu kuće koja zamjenjuju stare male prozore s neprozirnim staklom, stvarajući otvoreni servisni prostor za kuhinju, mali vrt s vanjskim tušem i mali prostor za čitanje uz glavnu spavaću sobu. To omogućuje da kuća ostane potpuno otvorena prirodnom svjetlu i ventilaciji na siguran način, dok unutarnje prostorije čine puno prostranijima.

Kako bi se istaknula svrha kuće kao utočišta na selu, daleko od užurbanog urbanog središta Brasílije, dizajn je uspješno integrirao posjetitelje i prirodu, s prekrasnim pogledom na horizont, nebo i upečatljiv krajolik središnjeg Brazila, istovremeno čuvajući njihovu privatnost, sigurnost i udobnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 04:40