StoryEditor
Novi projekt Studija Karas

Zavidan komfor i atraktivan dizajn u stanu na zagrebačkom Jarunu

Vodimo vas u moderan dom peteročlane obitelji koji je uredila dizajnerica interijera Tina Kurpez

PROFIL

INFO: preuređen stan površine oko 200 kvadrata
LOKACIJA: Jarun, Zagreb
VLASNIK: peteročlana obitelj
UREĐENJE: dizajnerica Tina Kurpez, Studio Karas
KONTAKT: www.studiokaras.hr

 

Vodimo vas u moderan stan površine 200-tinjak kvadrata na zagrebačkom Jarunu, koji se nekada sastojao od atelijera i konvencionalnog stana, a bračni par ga je kupio uoči dolaska trećeg djeteta. Budući da imaju istančan ukus za dizajn, za uređenje su angažirali dizajnericu Tinu Kurpez, čijim su prijašnjim projektima bili oduševljeni.

Kada su saznali da očekuju treće dijete, supružnici iz Zagreba shvatili su da će njihov dotadašnji dom postati pretijesan za sve članove obitelji, njihove potrebe i želje, pa su se odvažili na avanturu kupnje novog stana.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic
 

Prvi zadatak bio je pronaći veći i komotniji životni prostor, a odluka je pala nakon što su pronašli stan površine 200-tinjak četvornih metara na zagrebačkom Jarunu, u zgradi staroj 15-ak godina, koji ih je osvojio odličnom lokacijom i orijentacijom. Naime, stan na trećem katu orijentiran je na istok, sjever i zapad, s time da je duž cijele zapadne strane terasa s prekrasnim pogledom na jezero.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic

Drugi zadatak bio je pronaći dizajnera koji će moderno, ali nepretenciozno prenijeti njihovu osobnost, afinitete i interese u interijer. Budući da je riječ o bračnom paru s istančanim ukusom za dizajn, koji redovito prati naš magazin i novitete, svidio im se stan prijatelja koji je objavljen upravo u D&D-u, a koji je uređivala dizajnerica interijera Tina Kurpez iz Studija Karas. Nakon što su dodatno na internetu pretražili i istražili sve prijašnje projekte Studija Karas, zaključili su da im se sviđa Tinin rukopis i stil koji njeguje te su s njom započeli suradnju, dajući joj praktički odriješene ruke.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic
 

- Iako su neki moji prijedlozi organizacije prostora bili vrlo različiti u odnosu na postojeće stanje, ali i na njihove početne ideje, jednostavno su mi se prepustili... potpuno. Iako je takav stav lijep, s druge strane me i plaši jer znači veliku odgovornost - govori nam Tina i dodaje kako se vlasnici ipak s jednom stvari isprva nisu mogli pomiriti, a to je da se ulaz koncipira u dnevnoj zoni, za razliku od stare organizacije u kojoj je ulaz bio u srcu spavaće zone.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic

Na kraju su prihvatili mišljenje stručnjaka te prepustili projekt dizajnerici.

- Stan se, u osnovi, sastojao od ateljea, koji smo pretvorili u dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom, te konvencionalnog stana, koji su funkcionirali kao cjelina. Preuređenjem smo nastojali zadržati što je moguće više postojećih zidova te unutar njih organizirati potpuno nov životni prostor - prepričava Tina Kurpez.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic

Tako je došlo do drastičnih promjena u odnosu na postojeći koncept, ali bez većih intervencija vezano uz rušenje postojećeg. Kako je stan prilično prostran, bivši dnevni boravak pretvoren je u luksuznu roditeljsku spavaonicu, od koje je dio organiziran kao walk-in garderoba, a interesantno je što je na poziciji nekadašnje kuhinje organizirana kupaonica, koja je tek staklenom stijenom odijeljena od glavne spavaonice.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic

- U dijelu stana koji je prije funkcionirao kao atelijer, velik prostor ostakljen s tri strane te pregradnim zidom i dimnjakom u sredini, organizirali smo dnevni boravak te kuhinju i blagovaonicu. Između obzidanog dimnjaka i nosivog zida koji je postavljen u centru prostora nalazio se čudan prostor širine 80-ak centimetara. Odlučili smo kamin organizirati kao jednu cjelinu s prostorom za TV, dok smo prostor iza kamina, a ispred nosivog zida prema kuhinji, organizirali kao garderobu sa strane ulaznog prosotra te ostavu sa suprotne strane. Time je iskorišten sav prostor, a u nezgodan uski prolaz smještena su potrebna odlagališta - pojašnjava Tina dok nam pokazuje stan.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic
 

Prostor je moderan, a boje ugodne i mirne.

Nismo se držali nekog strogo definiranog zahtjeva. Odabrali smo ključne komade namještaja i onda u skladu s njima birali ostalo te gradili konačni izgled stana. Uglavnom dajem prednost ugodnom u odnosu na atraktivno, a to je i u ovom slučaju bila nit vodilja. Tražili smo boje i materijale koji zadovoljavaju prije svega taj kriterij i sviđaju se vlasnicima. Iz ovog koncepta narančastom bojom i organskom formom odskače Fjord, šarmantan tabure za obuvanje cipela s potpisom dizajnerice Patricije Urquiole - kaže Tina.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic
 

Dnevnim boravkom dominira velika sjedeća garnitura u obliku slova "U", kupljena u Prostoriji. Garnitura je orijentirana prema zidu s kaminom i TV-om i to je definitivno dio stana u kojem se najviše boravi.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic
 

- Kako se stan koristi već godinu dana, nekoliko sam puta bila gošća i redovito sam oduševljena aktivnostima u ovom njegovu dijelu. Mislim da se ovdje, ustvari, događa sve bitno. Posebnost dnevne zone zasigurno je kamin. Odabrali smo model ložišta koji je ostakljen s dvije strane. Time je dobivena mogućnost da se vatra vidi iz prostrane sjedeće garniture, ali i s ulaznih vrata te i iz centralnog hodnika spavaće zone, što je posebno lijepo i atraktivno - ističe i sa smiješkom dodaje kako je problem bilo donošenje drva za kamin na treći kat bez dizala, pa je na balkonu organizirano skladište, izrađeno po mjeri od željeznih nosača, što dobro funkcionira i izgleda vrlo dekorativno.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic
 

Glavni dio kuhinje je otok na kojem su smješteni kuhanje, voda te radna površina za pripremu hrane, ali i ploha za konzumaciju s dva barska stolca. Hladnjak i visoki elementi s povišenom pećnicom smješteni su na poseban zid, dok je iza glavne radne plohe plitki ormar izrađen u furniru hrasta.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic
 

Zamislili smo da on bude pozadina, odnosno da vizualno uokviruje ovaj glavni radni dio. Radni dio kuhinje zidićem je odvojen od stola za blagovanje, tako da se, nakon što se sjedne za stol, ne vidi svaki lonac na štednjaku ili zaprljana zdjela koja čeka pranje. Zidić je izveden kao žardinijera, i to uglavnom dobro funkcionira sa sukulentima i sličnim biljem, iako mi je izvorna ideja bila ovdje držati začinsko bilje. Nadobudno sam s vlasnicom nabavila začinsko bilje i uredno ga postavila na predviđena mjesta. Prva tri dana izgledalo je sjajno. Nakon nekoliko takvih pokušaja odlučili smo se za trajnije rješenje - govori kroz smijeh, a zatim nam pokazuje spavaću zonu u stanu.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic
 

Glavna spavaonica ima veliku garderobu i kupaonicu kao sastavne dijelove, a prostorom dominiraju tamnije boje koje umiruju i opuštaju.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic


- Tu su tamni laneni zastori, prekrasan Perfectin krevet u prirodnom lanu, sve je jednostavno, čisto i ugodno - kaže i prepričava nam kako je vlasnik u cijelom projektu preuređenja stana imao samo jedan zahtjev od kojeg nije odustajao, a on se neočekivano odnosio na središnji zid garderobe koji se vidi sa samog ulaza. Dao mu je namjenu - stalka za štikle!

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic

- Izrađivali smo posebne nacrte, razgovarali s bravarom, stolarom, tražili gotova tipizirana rješenja... a njegova supruga o svemu nije smjela ništa znati. Pri tome vlasnik nije skrivao koliko mu je važan ovaj komadić ženskog svemira. Meni je to prekrasno - kaže Tina i nastavlja da je sav namještaj u stanu rađen po mjeri u stolarskoj radionici Studio sto-a.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic
 

Kupaonica uz roditeljsku sobu je popločena oblucima, uz glavnu rasvjetu postavljene su i dvije dekorativne visilice koje su ovdje ukras, ali se u različitim veličinama pojavljuju i u samoj spavaonici kao rasvjeta iznad noćnih ormarića, odnosno pokraj fotelje kao lampa za čitanje.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic
 

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic

Osim roditeljske spavaonice, tu su još tri manje sobe koje će jednog dana biti dječje sobe svake djevojčice. No, za sada je jedna od njih pretvorena u gostinsku sobu, jedna u igraonicu, a jedna u bajkovitu dječju spavaonicu u kojoj su madraci smješteni u drvene okvire i postavljeni gotovo na sam pod, dok je iznad njih drvena konstrukcija koja formom podsjeća na klasičnu "kućicu" s kosim krovom. Osim kreveta, u sobi se nalaze još samo ormar i mekani tepih, a sve djeluje čisto, umirujuće i bajkovito. Tu je i prostrana kupaonica za djevojčice, s kadom, tuš-kabinom te dva umivaonika.

11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic

Najstarija djevojčica ima pet godina, a očekujem da će im ovo uskoro postati omiljena prostorija u stanu u kojoj će provoditi mnogo vremena. Zato smo odabrali nježne pločice u boji pijeska koje su odlična podloga i mogu se kombinirati s ručnicima ili dekoracijama u bojama interesantnim u različitim fazama odrastanja - ističe Tina i dodaje kako je vlasnica najzadovoljnija spavaonicom i, naravno, svime što uz nju pripada, a njezin suprug dnevnim boravkom s kaminom, grandioznom sjedećom garniturom i velikim televizorom.


11.12.2016. interijer, studio karas, foto sasa cetkovic
 

U stanu je još jedan WC za goste, uz koji je organiziran i prostor za perilicu i sušilicu rublja.

Na pitanje što je bilo najzahtjevnije, Tina odgovara da se najviše pomučila s uklopanjem u budžet, ali ističe da je zaista uživala u ovom projektu.

- Subjektivna sam kada su moji klijenti u pitanju i taj odnos rijetko ostane samo na poslovnom. Iskreno uživam u tome kao i u samom procesu stvaranja. Razmišljam sada o tome kako se ljudi potpuno ogole preda mnom i dopuste mi da ih upoznam vrlo blisko i intimno. Stvarno se smatram povlaštenom zbog toga - zaključuje.

Kako je izgledao stan prije pogledajte u galeriji u nastavku!

 

Radove u stanu možete pogledati u ovoj galeriji!

 

Foto: Saša Četković

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 09:54