U GOSTIMA

Zavirili smo u zagrebački stan koji je totalno retro! A vlasnica ima samo 27 godina: ‘Skupljam čajnike iako ne pijem čaj, a volim gramofone i ploče‘

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Una Sušić još je kao srednjoškolka zavoljela "old school" estetiku, što joj je bila nit vodilja pri uređenju stana u koji se nedavno uselila sa psom Tomekom

Uni Sušić od malih nogu govore da je "osebujna duša". Ova mlada uspješna poslovna žena sve je samo ne tipična 27-godišnjakinja. U poslovnom svijetu ona je odgovorna i ozbiljna, zaposlena u farmaceutskoj industriji kao medicinski predstavnik koji drži četiri županije, a privatno je zaigrano dijete koje, kako sama kaže, uživa u svojem ludilu, putovanjima i istraživanima. Vidi se to na prvi pogled u njezinu načinu odijevanja, u njezinu brendu personaliziranih portreta naziva Barokoko, ali i u novouređenom stanu na zagrebačkom Bukovcu, u koji se nedavno preselila iz obiteljskog doma.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Još dok sam bila klinka sanjala sam o svojem stanu. To je oduvijek bio retro-vintage interijer pun detalja koji opisuju moj karakter. Taj stil sam zavoljela još u srednjoškolskim danima koje sam provela u gornjogradskoj gimnaziji, koja je poznata kao biser Gornjega grada. Kad sam došla u godine da krećem u potragu za svojom prvom nekretninom, bilo mi je isključivo bitno da je centar grada, jer me taj stil u starogradnji s visokim stropovima najviše opisuje. Ta potraga je trajala godinu dana i taman kad sam odustala, tata je pronašao ovaj stan u novogradnji. Na kraju sam usprkos svojim željama za centrom, ipak pristala na predivan bukovački stan u samoj šumi! Iako novogradnja nije bila plodno tlo za moj stil uređenja interijera, koji je totalno "old school", ipak sam se odlučila na ovaj izazov, a sljedeće pitanje mi je bilo kako novi stan pretvoriti u pariški boudoir usred Zagreba?! - prepričava Una.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Stan površine 58 kvadrata uređivala je sa svojom majkom Mirelom Sušić, inače kreatoricom brojnih bajkovitih vjenčanja.

- Boudoir je riječ koja dolazi iz francuskog glagola boudera, što znači "mrštiti se, ljutiti se"... to ima veze s hirovima mlade, svjetovne žene. Ženska soba s elegantnim ukrasom naziva se "boudoir" i to je upravo ono što opisuje mene. Ja sam spoj francuskog s talijanskim stilom koji je pun dominacije, života i hedonizma, a da ne pričam o njihovoj umjetnosti i glazbi koju obožavam i koja se prožima čitavim stanom kroz zvuke gramofonskih ploča - kaže.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Početak uređenja interijera ovog pariškog stana krenuo je odabirom kuhinje koja je posebna jer umjesto gornjih elemenata nju krase predivne retro pločice u bezvremenskoj senf boji koja doprinosi pariškoj atmosferi.

- Kuhinja je definitivno srce ovog stana. Moj je uvjet bio da nema gornjih elemenata koji bi "zatvorili" prostor, ali također sam željela da bude funkcionalna s dosta skladišnog prostora koji je potreban za sav moj samoborski kristal i ostale sitnice koje sezonski, ovisno o temi, mijenjam u stanu. Mislim da su promjene najbolja moguća stvar, one nas guraju prema naprijed, daju nam energiju i motivaciju - kaže Una.

Svi kuhinjski uređaji popraćeni su retro dizajnom, a posebno su naručivani putem interneta jer u salonima nema retro ponude.

- To je tipično za mene. Kod odabira interijerskog stila, mode, životnog partnera... uvijek biram ono što drugi ljudi ne bi izabrali, to nešto mora biti "special" i imati dušu da bi zadobilo moj pogled. Recimo, ono što mlada osoba poput mene na Britancu ili Hreliću nikad ne bi ni pogledala, ja biram - smije se Una.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Cijeli stan vrvi detaljima, uporabno-dekorativnim sitnicama i predmetima za koje je Una sentimentalno vezana i koji je podsjećaju na putovanja, anegdote i razne uspomene. Baš kao i njezina majka, i ona je kolekcionar posuđa, najviše preferira šalice iz pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Skuplja i čajnike, iako ne pije čaj. Tako su čajnici izloženi i na nekim neočekivanim mjestima, poput kupaonice.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Svaki detalj krije neku zanimljivu priču. Una nam prepričava kako je figuricu mačke "abnormalno" platila u Egiptu, odakle su i orijentalni jastučići tradicionalnog veza s resicama, postavljeni na stolce uz blagovaonski stol. Ti jastučići odveli su razgovor u smjeru posjeta Gizi s piramidama i jahanja deve koja je "krenula u kas". U smijehu promatramo i druge detalje: lusteri su pripadali Uninoj baki, dugo su stajali u podrumu. Kupljeni su prije 60-ak godina u Češkoj, a sada su dobili novi život. Na zidu uz blagovaonski stol je slika Mona Lise.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Kaže se da su u postolara najgore postole. Zašto? Monu Lisu sam ja trebala dizajnirati, ali bilo je toliko narudžbi za personalizirane portrete da nisam imala energije, pa sam uzela izvornu - kaže.

Una voli obilaziti buvljake po cijeloj Hrvatskoj, ali i garaže u potrazi za zanimljivim predmetima i antikvitetima, jednom je prilikom naišla na starinsku komodu s ugrađenim TV-om. Budući da je uvijek govorila kako u svojem stanu neće imati TV, ovo joj je činilo zgodnom zamjenom. Od njega je izradila kućni bar, a to je postao još jedan proizvod koji se nudi u sklopu brenda Barokoko.

- Prva takva komoda s mini barom prodana je jednoj od sto najutjecajnijih žena u poslovnom svijetu u Hrvatskoj, otišla je u jedan predivan grad na moru, neka ostane tajna u koji točno - smije se Una. Ova u stanu je veća i masivnija, iz nje je izvađen izvorni TV i postavljena plišana podloga, a u njemu je izložen samoborski kristal, Villeroy&Boch, bakine rukavice... sadrži i gramofon koji slušam kada mi dođu gosti. Imam ih tri, jedan je za piknike, a jedan je u spavaćoj sobi jer si subotom ujutro pustim Olivera - kaže Una, koja je od strica naslijedila pozamašan broj gramofonskih ploča.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U boravak je "ubacila" i neke svoje omiljene knjige, poput "Une", njenog najdražeg pisca Mome Kapora, knjige "Oni" autorice Tisje Kljaković Braić i "Tajne", autorice Rhonde Byrne.

- "Tajna" me totalno promijenila. Ona me odvažila na puno rizičnih poteza u životu, a jedan od tih je bilo samostalno putovanje u Ameriku, točnije Chicago, koje mi je poslužilo kao najljepše životno iskustvo jer sam istinski uživala. Počela sam živjeti taj koncept života "punim plućima" i pozitivnog stava, prepustiti se i ne biti "control freak", što u dubini duše i jesam - kaže.

Dnevni boravak vodi na terasu koja ima izlaz i iz spavaće sobe. U njoj dominira art deco plišani krevet i tapete naručene iz Francuske, koje izrađuju Angel Adoree i suprug Dick Strawbridge, protagonisti emisije "Bijeg u dvorac". Luster je također u plišu, a pokazuje nam i jastuke sa Sicilije.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Spavaća soba je sigurno najdraži dio stana mog peseka Tome, kojeg sam udomila prije godinu dana i koji je dobio ime po Tomi Zdravkoviću. Nas dvoje smo savršeni cimeri i super se slažemo. Obožavamo se, nakon mog posla, zajedno odmarati i izležavati uz zvukove austrijskog glazbenika Falca. Soba vodi na terasu gdje je kutak za jutarnju kavu, a najljepše je što iz kreveta gledam u šumu. Budući da u jednom danu imam velik broj intenzivnih sastanaka, kad dođem doma, potreban mi je mir, drago mi je da sam odustala od centra grada - kaže Una.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U cijelom stanu mogu se vidjeti i izvorni posteri premijera najprestižnijih filmova poput "Jamesa Bonda", kupljenog na Britancu, zatim Patronijeve "Božanstvene žene", kao i "Une", filmske adaptacije knjige njezina najdražeg pisca.

Una se ne ustručava biti svoja, a želja joj je potaknuti mlade ljude da slijede njen primjer.

- Dajte svojim životnim prostorima svog karaktera i svoje duše, da ulaskom u nečiji stan dodatno upoznate osobu koja je vlasnik istog! Odvažite se biti svoji, odvažite se odijevati kako želite i gajiti strasti prema možda nekih stvarima koje trenutno nisu "in". Životni prostor može biti fuzija komada namještaja iznimno visoke vrijednosti sa spojem komada namještaja iznimno niske vrijednosti kupljenih na Hreliću, sve je stvar stila. Ja ću svoju novu inspiraciju potražiti na idućem obiteljskom putovanju s roditeljima - skijanju! - kaže Una.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:45