baš je predivan

Zavirite u najljepše uređen dječji vrtić na svijetu: Sanjiva kreacija u oblacima

 X + Living
Pri ulasku u vrtić, sanjivo predvorje sa snježnobijelom paletom i reflektirajućim podom stvara osjećaj lebdenja u oblacima

Kada su dizajneri u X + Livingu pristupili estetici ovog rajskog vrtića u Huzhouu u Kini, cilj im je bio stvoriti muzej u oblacima. U kolovozu 2021., kada je privatna škola Zi Ling Changxing završena, učenici su bili prezadovoljni.

image
X + Living
image
X + Living
image
X + Living

Pri ulasku u dječji vrtić od 12 728 četvornih metara, sanjivo predvorje sa snježnobijelom paletom i reflektirajućim bijelim terazzo podom stvara osjećaj lebdenja u napuhanim oblacima. “Kako bismo stvorili oblik i osjećaj oblaka, koristili smo puno krivulja u dizajnu raznih funkcija u ovom projektu. Stubište je dobar primjer ovakvog dizajnerskog razmišljanja”, kaže osnivačica i glavna dizajnerica X + Livinga Li Xiang za Architectural Design. Dok valovito bijelo stubište predvorja s indigo stubama podsjeća na kretanje oblaka, šest velikih sfernih rasvjetnih tijela iznad oponašaju zvijezde na bijelom nebu. Predvorje, prema dizajnerici, poziva djecu i sve posjetitelje da shvate neograničenost svemira.

image
X + Living
image
X + Living
image
X + Living
image
X + Living

Svih 28 prostorija u vrtiću dizajnirano je da potakne učenike na kreativnost, istraživanje i samostalno razmišljanje. Iako svaki prostor predstavlja jedinstvenu estetiku, postoji sveobuhvatna tema: dok zabavljaju razigranost i hirovitost, prostori trebaju poticati osjećaj slobode. Svaka učionica služi kao mini znanstveni centar, kulturni prostor i umjetnička galerija, objašnjava Xiang, kako bi potaknula djecu da uče o različitim disciplinama.

image
X + Living
image
X + Living
image
X + Living
image
X + Living

Dizajnerski tim također se dosta oslanja na dizajn Antonija Gaudija, odražavajući sklonost katalonskog arhitekta za valovite krivulje i njegovu spektakularnu pozornost za detalje. "Gaudijeva ustrajnost i poštovanje prema prirodnoj krivulji u njegovom radu i njegova precizna kontrola detalja stvarno me inspirirala kada sam dizajnrala ovaj projekt", kaže Xiang.

image
X + Living
image
X + Living
image
X + Living

Unutar predavaonice, X + Living tim se odlučio na minimalistički pristup ovom velikom, otvorenom prostoru, s pastelno ljubičastim, ružičastim i žutim stolicama poredanim poput makarona. X + Living je posebno odabrao ovaj sklad hladnih i toplih tonova, umjesto tipičnih svijetlih boja koje se koriste u školama. Paleta boja u Zi Ling Changxing's namijenjena je smirivanju učenika, a ne ometanju ili preopterećenju. To je bilo važno u auditorijumu i ostalim prostorijama unutar škole.

Zatvoreni bazen jedna je od najistaknutijih prostorije Zi Ling Changxinga. Valoviti strop iznad i zakrivljenost samog bazena podsjećaju djecu da su u okruženju čuda i istraživanja. "Meko svjetlo skrivene blijedoružičaste svjetlosne trake i kuglasta lampa ugrađena u strop prožimaju scenu, koja ne samo da štiti dječji vid, već i jača atmosferu", kaže dizajnerica. Veliki prozori smješteni su strateški oko bazena, tako da gledatelji mogu vidjeti u luksuzni bazen iz hodnika ovog eteričnog prostora za učenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2022 06:59