DRAMATIČNO I HRABRO

Zavirite u ovaj elegantni prostor od 57 kvadrata koji dočarava film noir

 ENTRANCE
Stan uređen u skandinavskom stilu sastoji se od zajedničkog dnevnog boravka i spavaće sobe, te blagovaonice, kuhinje i kupaonice

U posljednje vrijeme naveliko se priča o povratku „vedrih” boja u interijere, eksterijere, život. Mnogi dizajneri glasno uzvikuju kako je dosta crnila ili sivila i da je konačno došao trenutak da se unese veselje u dizajn interijera. Slažete li se s tim? Jesu li „vedre” boje doista potrebne da neki prostor bude živahan ili ugodan za boravak? Odvesti ćemo vas danas u Göteborg u Švedskoj u jedan crno – bijeli skandinavski stan da sami prosudite je li došao kraj eri crne i sive boje.

image
ENTRANCE
image
ENTRANCE
image
ENTRANCE

Ovaj skandinavski prostor od 57 metara kvadratnih dočarava film noir. Postojeći gipsani ornamenti na zidovima i zatečena stolarija iskorišteni su na najbolji mogući način, stvarajući svojevrsni kontrast dramatičnom izboru boja. Hrabri i odvažni zidovi u crnoj boji služe poput okvira umjetničke slike gdje velik francuski prozori, svijetli drveni pod, namještaj i fotografije na zidu zapravo odražavaju najvažnije motive koji grade pravi karakter ovog prostora.

image
ENTRANCE
image
ENTRANCE
image
ENTRANCE
image
ENTRANCE
image
ENTRANCE

Dizajner vrlo jednostavnim postupcima unosi mekoću u stan i odvraća pozornost od tamnih zidova, a da tim postupkom ni u kojem obliku ne narušava njihov karakter. Crna boja je oduvijek bila moćna u interijerima pa tako i ovdje, ali detalji poput nehajno povješanih fotografija na običnoj žici ili veliko antikno zrcalo zlatnog okvira te lagani kauč daju jednu živost i prozračnost prostoru u kojem vas ništa ne sputava.

image
ENTRANCE
image
ENTRANCE
image
ENTRANCE
image
ENTRANCE
image
ENTRANCE
image
ENTRANCE

Nasuprot spavaćoj sobi koja je ujedno i dnevni boravak stoji kuhinja koja odražava skroz jednu drugu priču. Poveznica im je predivan drveni pod, francuski prozori i pokoji detalj izražen kroz biljke, dok sve drugo naizgled stoji u suprotnosti. Zidovi prekriveni svijetlom tapetom s uzorkom, jednostavan stol za blagovanje i isto tako jednostavna kuhinja koja ne sadrži gornje elemente, ostavljaju dojam prostora koji je lagan i neopterećen te oslobođen bilo kakve brige za jutarnje ispijanje kave.

image
ENTRANCE
image
ENTRANCE
image
ENTRANCE

Kupaonica pak treperi u bijeloj boji s pokojim detaljem koji daje naslutiti da smo u istom prostoru, ali miljama daleko od scene koja se zbiva u dnevnom boravku/spavaćoj sobi. Očito jednostavnost i funkcionalnost jesu niti koje vode priču, ali nikako shvaćene u nekom banalnom smislu, nego baš u onom skandinavskom gdje su oni te pojmove u samom uređenju doma doveli do savršenstva. Na kraju vama prepuštamo da donesete svoj sud, ali mi mislimo da crna boja nije nešto što bi trebalo tako skoro poslati u prošlost, jer malo koja boja ima karakter kao ta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:18