Novi urbani meeting point u Zagrebu

Zavirite u Pločnik, spoj dućana s pločama, udobnog kafića i kluba!

Profil

INFO: Pločnik - kafić, klub i dućan ploča
VLASNICI:
Vedran Meniga (Pozitivan ritam, PDV Records), Joeri Callens i Tamara Kranjec (Alii Consilium)
LOKACIJA: Međimurska ulica 21, Zagreb
POVRŠINA: 220 m2
ARHITEKTI: Poop studio (Ana Šafar, Ana Coce)
KONTAKT: Facebook profil Pločnik

Kod Zapadnog kolodvora u Zagrebu nalazi se novo mjesto za ljubitelje vinila i ugodne atmosfere. Zagrepčani sada imaju novo mjesto za uživanje u glazbi uz dobru kavu ili hladno pivo, kupovinu ploča ili večernji izlazak. Razgovarali smo s Anom Šafar koja zajedno s kolegicom Anom Coce iz arhitektonskog studija Poop Studio potpisuje uređenje ovog zanimljivog interijera koji se prostire na čak 220 metara kvadratnih.

Prema čijoj je ideji uređen prostor Pločnika?

Prostor je uređen prema smjernicama vlasnika (inače organizatora glazbenih događaja i festivala u Hrvatskoj) o kreiranju ugodnog klubskog prostora za svakodnevno druženje, a koji bi kroz temu vinila objedinio caffe/dnevni boravak u prizemlju, noćni klub/multifunkcionalni prostor u podrumu te prethodno već definirani record shop/ured na katu.

Zatečene zidove, stube i stubište, pozicije sanitarija i šanka te neke već predefinirane elemente od strane vlasnika (laminati podova, konstrukcija šanka, konstrukcija klupa u klubu) uskladili smo s funkcionalnim zahtjevima kroz ujednačeno dizajnersko rješenje.

Što se ovakvim uređenjem željelo postići?


Provlačenjem bogate zavjese duž izloga prizemlja te ugradnjom akcentirane rasvjete s mogućnošću prigušivanja postigli smo u istom prostoru i atmosferu ugodnog kvartovskog dnevnog boravka prepunog dnevnog svjetla kao i atmosferu prigušenog klupskog prostora. Prostor upečatljiv svojim interijerom, ali i uočljiv s ulice kao kvartovski i urbani meeting point koji svojim vezanim sadržajima privlači “sličnomišljenike” iz cijelog grada.

Klupski prostor na podrumskoj etaži riješili smo kao multifunkcionalnu ekstenziju dnevnog caffe prostora prizemlja, s naglaskom na fleksibilnost svih uvedenih elemenata (pregrade, mobilijar, DJ oprema) kako bi se prostor prema potrebi mogao prilagoditi privatnim eventima, pressicama, radionicama i sličnim srodnim sadržajima.

Rješenjem interijera romantiziramo klupsku atmosferu 1930tih starog New Yorka, Ria te Linchovski pomaknutih detalja i ploha.

Koji materijali i boje prevladavaju u interijeru?


Tematski materijal su keramičke pločice. Vertikalno slaganje izduženog pravokutnog formata provlači se kao glavna tema čokoladnog pročelja kako bi uglovnica tvorila jedinstvenu kvartovsku priču sa starim keramičkim pročeljem zgrade preko puta i kao osnovni akcent interijera gdje je šank u prizemlju predstavljen kao impozantna keramička crna disko kugla.

Paleta boja je detaljno promišljena i custom made u kojoj svaki ton odgovara funkcionalnim zahtjevima: zagašena i ugodna denim blue boja prevladava u prizemlju dok snažni Yves Klein ton dominira klupskom tj. podrumskom etažom. Stubište kao glavna komunikacijska spona “okupana” je u jarku crvenu boju. Sanitarije kao prostor frekventne posjete gostiju, a istovremeno prostor koji se uvijek nastoji skriti od pogleda “proviruje” u prostor caffe-a kao ružičasta pukotina.

Bitan “materijal” za istaknuti su zasigurno tropske biljke velikog formata koje zaokružuju ovu pomaknutu priču dnevnog boravka vs. klupskog prostora.

Gdje je nabavljen namještaj koji se nalazi u prostoru?

Namještaj je gotovo u cijelosti vintage, nabavljen kod domaćih kolekcionara (najvećim dijelom kod kolekcionara Mod20). Dobar dio bilo je nužno nanovo tapecirati. Ostatak namještaja dizajnirali smo i izradili kako bi u potpunosti udovoljio multifunkcionalnim i likovnim zahtjevima ovog specifičnog prostora: metalni stolovi GEOM u prizemlju i STONOGA u podrumu te LED display polica u prostoru šanka.

Koliko je dugo trajalo uređenje?


Uređenje je trajalo dulje od predviđenog, ukupno 4 mjeseca. Projektiranje se moralo odvijati paralelno s izvođenjem radova, nadgledanjem izrade dizajniranog mobilijara te neprekidnom potragom za svakim pojedinim komadom vintage namještaja koje sve realno nije moguće naći kod jednog dobavljača u isto vrijeme. Uz problematiku dobavljivosti materijala i mogućnosti kvalitetne ugradbe istih na našem tržištu, bilo je nužno voditi računa o predviđenom iznos investicije.

Zašto ime “Pločnik”?

Zajedno s vlasnicima odabrali smo, između nekoliko varijanti, ime Pločnik iz razloga što se kroz svaku etažu provlači tema vinila odnosno gramofonskih ploča, a u oblikovanju prostora tema keramičkih pločica. Samo druženje u Pločniku počinje već na gradskom pločniku tj. terasi caffe-a.

Koja je najveća posebnost ili zanimljivost projekta što se tiče uređenja?


Najveća zanimljivost je bila lokacija: neupečatljiva uglovnica s velikim potencijalom posebnosti prostornog markera. Iz tog razloga jednaku pozornost smo posvetili i uređenju pročelja kao i uređenju interijera te ih smisleno prožimali/nadopunjavali. Primarno kroz temu keramičkih pločica, a potom kroz temu velikih staklenih izloga kojima ostvarujemo igru skrivanja i otkrivanja sadržaja prema uličnoj fronti: bogate zavjese kao detalj interijera čine promjenjivu sliku pročelja prizemlja štiteći ujedno kvart od svjetla kluba i potencijalne buke, dok neonski natpisi akcentiraju uobičajenu vizuru s pločnika..

Poseban šarm u stvaranju atmosfere interijera čini detalj okruglog prozora pročelja stoga je tema geometrije kruga interpretirana kroz više elemenata u interijeru: okrugla LED display polica u prostoru šanka identičnih je dimenzija kao i prozor, okrugli su i stolovi i stolice, okrugle lampe...

Foto: Domagoj Blažević, Saffron Saffron

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 22:30