U POSJETU

"Zbog karantene sam shvatila da mi treba neko mjesto u prirodi pa sam odlučila sagraditi kuću u Hlevcima"

 Berislava Picek/Cropix
Zagrebačka poduzetnica Zdravka Svetličić sama je uredila kuću za odmor u Hlevcima, a glavni joj je izazov bio potpuno je uklopiti u prirodu

Na ideju da sagradi kuću za odmor u mjestu Hlevci u Gorskom kotaru Zdravka Svetličić došla je tijekom karantene koju nam je donio koronavirus. U to je vrijeme potreba za prirodom i vlastitim komadićem raja usred nje mnogima postala prioritet, pa tako i njoj. Željela je nešto moderno i lijepo, a da nije predaleko od Zagreba, gdje inače živi.

- Htjela sam isključivo modernu kuću, a izazov mi je bio kako sve to lijepo ušuškati u prirodu da izgleda kao da tamo oduvijek pripada. Kuća ima 400 četvornih metara, a Hlevci su od Zagreba udaljeni samo jedan sat vožnje. Ima četiri sobe, od kojih svaka ima svoju kupaonicu, a u prostoru je smještena tako da s ceste ne izgleda velika te da se maksimalno uklopi u okoliš. Velike staklene stijene omogućuju da u gotovo sve prostorije nesmetano uđe priroda. Nalazi se u potpuno mirnom okruženju gdje su uglavnom kuće za najam. Poseban je doživljaj noću kad je nebo prepuno zvijezda, a s ulaza kuće puca prekrasan pogled na crnogoričnu šumu - kaže Zdravka Svetličić.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Prostrano sunčalište

U prizemnoj etaži su open space kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak te jedna soba. Drvene hrastove stepenice vode do kata gdje su tri komforne sobe. Na -1 etaži, koja je djelomično ukopana u zemlju, su soba za zabavu, teretana, vinski podrum, kino, dvije saune i grijani zatvoreni infinity bazen koji se za lijepog vremena kliznim stijenama pretvara u otvoreni. Kuća ima četiri kupaonice, dva dodatna WC-a i još jedan tuš u bazenskom prostoru. Tu je i prostrano sunčalište s drvenim podom, koje je u potpunosti okrenuto prema jugu. U prostoru za zabavu nalaze se bilijar, stolni tenis, stolni nogomet, pikado, projekcijsko platno i dijaprojektor, što je pretvara u kino ili salu za prezentacije i predavanja.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Kuću Valera Vita Forest House uređivala sam sama, a to mi nije prvi put. Dosad sam većinom uređivala nekretnine za prijatelje i članove obitelji te poslovni prostor franšize Valera Vita centar za biorezonancu, čija sam vlasnica. Na trenutak sam pomislila da dam nekom stručnjaku da uredi kuću u Hlevcima, ali sam vrlo brzo odustala jer me kreativnost ispunjava. Prema pozitivnim reakcijama vidim da sam napravila dobar posao. Nisam se školovala za dizajnera interijera, već mislim da nosim to u sebi, intuitivno kreiram, a posebno volim kada sve ono što ne treba biti vidljivo sakrijem u jedan dobar komad namještaja. Odlučila sam se za industrijski stil i najviše kombinirala drvo i željezo, s time da je drvo dominantno kako bi prostoru dalo toplinu. Svaki komad od željeza je rađen ručno prema potrebama prostora. Nisam pretjerivala s namještajem da ne zagušim prostor, vodila sam računa o udobnosti, praktičnosti i emociji koju će gosti imati boraveći u kući - objašnjava nam vlasnica.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

S obzirom na to da joj je prvi uvjet bio da kuća ima zatvoreni bazen, prirodno se nametnula ideja da će biti više kategorije. Opremljena je tako da ima sve što će gostima omogućiti luksuzan i opuštajući odmor.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Instalacija od mahovine

- Najvažnije je da vremenske nepogode nikome neće pokvariti boravak u kući, jer ima toliko sadržaja u njoj da gostu niti u jednom trenu neće biti dosadno. Pogled iz kuće je očaravajući, neovisno o tome kakvo je vrijeme. Nema ništa ljepše od kupanja u bazenu kada je vani nevrijeme, a prava je čarolija gledati kako pada snijeg - kaže Zdravka.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Omiljeni detalj joj je drveno stubište sa živom zelenom instalacijom jer je nastalo potpuno spontano. Nije joj se sviđala razlika u širini zida gornje i donje etaže, kao niti ideja da stavi lajsnu koja na tome mjestu ne bi imala nekog smisla. Tako je nastala zidna živa instalacija od mahovine, koja izgleda kao da je priroda uistinu ušla u kuću. Posebno je ponosna na to što je ustrajala u realizaciji ideje da se napravi jezero te tako iskoristi prirodni tok dvaju potoka koji izviru na zemlji.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Ne mogu izdvojiti najdraži kutak u kući kada mi je svugdje lijepo. Biram ga ovisno o dobu dana i vremenskim uvjetima. Nekad je to terasa, prostrana kutna garnitura, bazen, vrt, jezero, sunčalište, a i rad na kompjutoru s očaravajućim pogledom je užitak. Najviše čega sam se bojala jest to da se emotivno ne vežem za kuću koja je prvotno namijenjena za najam, a upravo se to dogodilo. Sudjelovanje u svim procesima do najsitnijeg detalja povezalo nas je s kućom na poseban način. Uređivala sam je s puno ljubavi i toliko mi je lijepo u njoj da bih se mogla tamo preseliti i živjeti - što u konačnici nije isključeno. Trenutačno svaki slobodan trenutak provodimo u kući i koristimo njezine blagodati - kaže Zdravka Svetličić. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:19