Najam za radnike

Zbog rasta građevinskih radova... Boom iznajmljivanja stanova za radnike u Zagrebu i okolici

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
Nedostatak radne snage u Zagrebu doveo je da mnogi strani državljani nalaze ovdje radno mjesto, što se oslikava i u najmu nekretnina

Na internetu je puno oglasa koji nude stanove za najam za radnike i takav je vid najma eksplodirao i u ponudi i u potražnji. Riječ je pretežno o stanovima koji se unajmljuju za radnike u građevini, iako ih je sve više i za druge poslove te se djelatnike iz istočnih zemalja može vidjeti u slastičarnicama i kafićima, dostavi hrane i drugim uslugama. I tržište nekretnina brzo se prilagodilo toj situaciji.

image
Ilustracije/njuškalo hr

Stanovi najčešće imaju oko 80 kvadrata, s nekoliko soba za spavanje po troje. Cijena po ležaju je od oko 110 eura na periferiji do 200 eura na Trešnjevci. Primaju najmanje pet radnika

Ponuda izgleda ovako: tri kreveta u sobi srednje veličine s ormarima, a svaki krevet ima noćni ormarić i lampu. U stanovima za smještaj radnika dvije su sobe pripremljene po sličnom principu, a još se nude kupaonica, manji dnevni boravak i kuhinja.

Uglavnom su u sobama tri osobe i skučeno je, ponegdje dvije, ali i četiri. Takvi se stanovi ne iznajmljuju pojedinačno, nego tvrtkama za radnike, i to za minimalno pet, šest radnika. Stanovi su, kako je pokazalo naše istraživanje, najčešće veličine oko 80 kvadrata s nekoliko soba za spavanje. Cijena po ležaju kreće se od oko 110 eura na periferiji Zagreba do 200 eura na Trešnjevci.

image
Ilustracije/njuškalo hr

Iako su sobe uredne, ipak se uglavnom radi o skučenim uvjetima boravka. No, ima i kvalitetnijih ponuda

PRVI KAT I PRIZEMLJE

Stan za smještaj radnika u Sv. Klari, od 80 kvadrata na nižoj etaži zgrade, nudi se na oglasniku Njuškalo za 110 eura po ležaju, ali je nenamješten. Stan na Kustošiji od 70 kvadrata, namješten, za pet radnika stoji 1000 eura. Stan od 80 kvadrata s tri sobe u Šestinama, s deset kreveta, stoji 160 eura po ležaju, ima prostrani dnevni boravak i iznajmljuje se za minimalno šest osoba. Za jedan stan u centru po krevetu traže 135 eura, a mogu primiti pet ljudi. Malo bolje opremljen stan na Trešnjevci s velikom terasom, za sedam osoba, s internetom i režijama uključenima u cijenu je 200 eura, uz tjednu izmjenu posteljine i pospremanje uključeno u cijenu. U bogatoj ponudi primjećujemo da se takvi stanovi uglavnom nalaze na prvom katu ili u prizemlju, vjerojatno kako se stanari ne bi žalili. U ponudi je i novouređena kuća u Šestinama koja može primiti do deset radnika. Pristojno je uređena, a cijena je 1600 eura mjesečno. Pronalazimo i kuću u Jastrebarskom za 25 radnika, a cijena po ležaju iznosi 150 eura. Ponuda ima i u okolici Zagreba. - S obzirom na veliku potražnju za stanovima u Zagrebu te činjenicu da već treću godinu raste broj gradnje u glavnom gradu, povećala se i potreba za radnicima koji dolaze iz zemalja nižeg ekonomskog standarda - komentira Sandra Perković Kaštelan u čijoj agenciji Larue nekretnine ima u ponudi nekoliko nekretnina uređenih za tu svrhu.

Nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa znatno se povećao broj radova na adaptacijama, rekonstrukcijama i protupotresnom ojačanju u središtu i širem središtu grada te je potreba za radnicima dodatno narasla. Uz privatne objekte, obnavljaju se škole i institucije, a radnike strane državljane može se vidjeti na raznim komunalnim građevinskim popravcima.

image
Ilustracije/njuškalo hr

Neki investitori grade specijalizirane objekte u okolici Zagreba, s opremom i namještajem baš za smještaj radnika

TJEDNO ČIŠĆENJE U CIJENI

- Prošle je godine u jednom trenu smještaj za radnike dosegnuovelike brojke jer su pojedine tvrtke uvozile autobuse djelatnika iz područja građevine te je za njih bio potreban smještaj u manjim hotelima. Kako se radi o nižem standardu smještaja, tvrtke koje se bave građevinom uglavnom zakupljuju stanove u kojima se djelatnici smještaju po sobama - dodaje Perković Kaštelan.

Takav je smještaj donosio i veće prihode iznajmljivačima jer se cijena formira po radniku, i to u iznosu od 1000 do 1200 kuna. No, to znači da radnici imaju i manju brigu o održavanju stanova pa se mnogi iznajmljivači ipak ne odlučuju za taj oblik najma.

Neki su, pak, u cijenu najma uključili tjednu promjenu posteljine i čišćenje, što se čini kao najbolja opcija. Također, ponekad radnici znaju ovdje boraviti samo mjesec dana, pa se i relativno brzo izmjenjuju.

- Shvaćajući oblik potrebe za najmom stana za radnike, neki od investitora odlučili su se za gradnju specijaliziranih i posebno opremljenih stambenih jedinica u okolici Zagreba, koje su trenutačno u izvedbi, pa iduće godine možemo očekivati veću ponudu smještaja i s boljom opremom baš za tu namjenu - najavljuje Sandra Perković Kaštelan.

Moguće je i da je sve veći broj ovakvih stanova na tržištu u Zagrebu smanjio broj stanova za studente koji su ove godine jako skupi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 07:17