Earth friendly shop

Zdrawo - nova trgovina u Splitu sutra će otvoriti vrata

 

Trgovina Zdrawo Earth friendly shop sutra će otvoriti vrata u splitskoj Ulici Majstora Jurja. Riječ je o prvoj trgovini u tom gradu koja nudi poslastice u kojima će uživati svi vegani, ali i oni koji vole zdravu hranu. Prostor je malen, kaže vlasnica Mia Radman, koja je protekla dva mjeseca razmišljala i uređivala prostor. Riječ je o 19 kvadrata, koje je morala urediti tako da šalje jasnu poruku o tome što se prodaje, a pri uređenju nije smjela dirati sjeverni zid trgovine ni pod. Riječ je u prostoru koji je smješten u Dioklecijanovoj palači, barem dijelom, pa je trebalo poštovati povijesnu baštinu.

- Meni je to bilo drago i sretna sam što smo dio palače. Najveći izazov bilo je kako prostor urediti tako da odmah kad se uđe bude jasno da prodajemo zdravu hranu. Ideja je bila da sve izgleda prirodno, a da su nam kolači u centru pažnje. Nadam se da smo uspjeli - kaže s osmijehom Mia, koja je uz pomoć Božene Botice osmislila uređenje prostora.

U ponudi je mnogo toga: od energetskih kuglica, dehidriranih keksa, chia pudinga, veganskih sireva i jogurta... Sve je to vlastite proizvodnje. Osim toga, moći će se kupiti i tanjurići za kolače te organska kava s dodatkom gljiva, koju proizvodi jedna tvrtka iz Splita.

- Htjela sam da sve to bude jasno istaknuto, pa da kupac lako pronađe sve što mu treba. No, istovremeno sam bila svjesna trendova u uređenju, pa sam napravila naš instagramski kutak. Tamo su dvije police koje vise na užadi, a ideja je da se tamo uvijek snimi neka fotka za Instagram. Ne samo da mi to slikamo nego i naši kupci ako požele - objašnjava Mia.

Osim konopa, u uređenju se dosta koristila staklo. Tako je odabrala police od tog materijala, a kekse drže u staklenkama. Sve je puno biljaka koje stoje na policama i vise sa stropa. Na policama su uokvirene grafike svih biljaka koje su tamo našle svoj novi dom, a uz njih se nalaze i upute kako se brinuti o njima. Svoje je mjesto u prostoru pronašao i jedan stari gramofon.

- Nije on samo za ukras, nego ću puštati ploče na njemu. Željela sam stvoriti mjesto koje je ugodno meni, kao i kupcima, u kojem kroz hranu pričamo o zdravlju... Jedva čekam sutrašnje otvorenje - priznaje Mia, u čijoj trgovini nema plastike. Osim stakla, koriste se kartonske kutijice i biorazgradiva plastika.

Više na: Zdrawo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 06:01