U BLIZINI UMAGA

Zelenkasta za maslinu, žućkasta za malvaziju, crvenkasta za teran... Boje Istre prelile su se u novi bed&breakfast

 Foto centar Umag, Neven Jurjak
Smještaj je otvoren iznad vinarije obitelji Kraljević u malom selu Farnažine, a uređenje je osmišljeno s umjetnikom Arsenom Pletencem

U malom selu Farnažine u okolici Umaga, gdje se nalazi CUJ vinarija i uljara obitelji Kraljević, nedavno je realiziran i projekt CUJ bed & breakfast, u kojemu gosti, nakon obilaska vinarije i kušanja vina, mogu i prespavati.

Sam naziv brenda CUJ Kraljević, pojašnjavaju nam vlasnici, temelji se na višegeneracijskoj obiteljskoj tradiciji proizvodnje grožđa, vina i maslinova ulja još od davnog 15. stoljeća, koju je nastavio i enolog Danijel Kraljević i 2006. godine sagradio novi podrum i uljare, čime je stvorio uvjete za širenje proizvodnje i tržišta u Hrvatskoj i izvan nje. Kraljević kao ime obitelji, a CUJ u čast djedu koji je sadašnje vinograde posadio i odnjegovao. Naime, CUJ je bio njegov nadimak budući da je na istarskom dijalektu uvijek govorio: "Cuj, da ti rečem", odnosno: "Čuj, da ti kažem".

image
Foto centar Umag, Neven Jurjak
image
Foto centar Umag, Neven Jurjak
image
Foto centar Umag, Neven Jurjak

Kako bi upotpunili iskustvo posjeta vinariji, odlučili su se i na dodatne sadržaje u vidu bed & breakfasta.

- Na ideju za otvaranje bed & breakfasta došli smo zbog naših prijatelja, ljubitelja dobre kapljice koji bi se znali koji put duže zadržati na degustaciji i da bi, kako ne bismo strahovali za njihovu sigurnost, mogli prenoćiti kod nas, ali i kako bi se svi ostali mogli upoznali s našim zavičajem i odmoriti u našoj maloj oazi mira - pojašnjava Lara Kraljević.

image
Foto centar Umag, Neven Jurjak
image
Foto centar Umag, Neven Jurjak

Smješten iznad vinarije, na prvom i drugom katu, do bed & breakfasta površine 140-ak metara kvadratnih dolazi se preko stepeništa koje je napravljeno kao balidur, što je stari istarski naziv za stepenište s terasom, koje dalje vodi do atrija u kojem su sauna i kutak za odmor. Ukupno su tri spavaće sobe s vlastitim kupaonicama za čije su nazive upotrebljena slova iz nadimka CUJ, a imaju i terasu s jacuzzijem. Soba C nalazi se na prvom katu, odakle kameno stepenište vodi do terase s jacuzzijem i bioklimatskom tendom i još dvije osobe naziva U i J. Njihovo je uređenje inspirirano autohtonim sortama, malvazijom, muškatom i teranom, koje obitelj Kraljević i proizvodi.

Pri uređenju je ostvarena suradnja s umjetnikom Arsenom Pletencem i tvrtkom Arte Interijeri iz Cerovlja.

image
Foto centar Umag, Neven Jurjak
image
Foto centar Umag, Neven Jurjak
image
Foto centar Umag, Neven Jurjak

- Kao stil uređenja zamišljena je francuska ili engleska vila za odmor uz detalje istarskog stila, odnosno kuća u prirodi za opuštanje i ugodan boravak uz dodatak nove tehnologije koja upotpunjuje boravak. Ideja je bila da ima puno svjetla i boja karakterističnih za mediteranski stil - kaže Lara Kraljević.

Svaka je soba druge, tematske pastelne boje: jedna predstavlja boje maslinovog ulja, druga je u bojama istarske malvazije, treća predstavlja boju terana, a vizualno ih povezuju plava boja batiškova i okvira vrata. Svi podovi su prirodni i tradicionalni: korištene su stare tehnike zidova fine žbuke, a podovi u sobama su u drvu. Zidovi i podovi u kupaonicama i atriju su, pak, od mikrocementa. Na podnoj oblozi atrija nacrtani su kvadratni uzorci u različitim bojama, dok je na zidu kolaž masline koji asocira na Mediteran.

image
Foto centar Umag, Neven Jurjak
image
Foto centar Umag, Neven Jurjak

- Osim masline, kao posebne dekoracije imamo i staru kamenicu od ulja koja se koristi u atriju kao stolić za popiti čašu vina dok se gost odmara nakon saune. Još jednu takvu kamenicu od ulja imamo na baliduru, gdje gost može popiti jutarnju kavu. Zanimljiva dekoracija su i lusteri napravljeni od starih demižonki, odnosno pletiva starih demižonki. Na zidovima su obješene fotografije na prirodnoj špagi te svaka soba ima tematski odabrane slike ovisno o boji sobe. Tako su u sobi u boji terana fotografije svih faza rasta terana do berbe, u sobi u boji malvazije nalaze se slike vinove loze malvazije i njezina rasta, a u sobi boje masline nalaze se fotografije masline - opisuje Lara Kraljević.

Sva oprema napravljena je po mjeri, uglavnom od drva: pisaći stolovi, ormari, cokle na podovima, okviri na vratima...

U prizemlju je i sala za degustaciju u kojoj gosti mogu doručkovati i uživati u degustaciji proizvoda. Budući da je vinarija okružena prirodom, u planu je i organizacija nekih aktivnosti u prirodi, poput pješačkih staza ili bicikliranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 18:27