Sladak atelje

Zimska bajka u samo 30 kvadrata

Ljupki stan kreativke Lidije Kraševac
Profil
Info:
stan od 30 m2 s galerijom od 8 m2
Vlasnici:
Lidija i Goran Kraševac
Uređenje:
Vlasnici
Kontakt:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prije nekoliko tjedana u stan Lidije Kraševac dovela nas je priča o adventskim i drugim vijencima koje izrađuje ova talentirana kreativka. Kada smo ušli u stan s namjerom da napravimo priču o Lidiji i njezinim radovima, ostali smo potpuno oduševljeni uređenjem malog, preslatkog stana u kojem Lidija živi sa svojim suprugom Goranom. – Jako vam je sladak atelje – komplimentiramo u potpunom neznanju. – Hvala vam, ali to nije atelje, to je stan u kojem živimo – odgovara nam Lidija, a mi pomalo posramljeni, ali više znatiželjni tražimo gdje je krevet, gdje kupaonica, a gdje kuhinja. Zaboravili smo i na zadatak koji je uključivao priču o vijencima i znatiželjno “njuškamo” posvuda.

Pronalazimo malenu kupaonicu veličine 2,5 kvadrata koja je, unatoč svojoj veličini, potpuno funkcionalna. Ima tuš, WC i umivaonik. Kako bilo, kreveta nema na vidiku, zaključujemo, a bračni par Kraševac smije se i objašnjava: – Dakle, ove male ljestve vode na galeriju na kojoj se nalazi krevet. Kako su svi stariji stanovi u centru Zagreba jako visoki, takav je i ovaj naš, pa nam je njegova visina od 3,2 metra omogućila da napravimo krevet na galeriji koju drže stare drvene grede obojene u bijelo.

Osmislili smo i velike ugradbene ormare od poda do stropa. Nekima pristupamo iz dnevne sobe, a nekima s galerije. Sama galerija ima oko osam četvornih metara, pričaju nam i dodaju kako je kuhinja u malom prostoru preko puta stana. Iako ima samo šest četvornih metara, to ih ne sprječava da u njoj rade najfinije kolače i delicije za svoju obitelj i prijatelje.

Prostor ispod galerije pretvoren je u nisku blagovaonicu kojom dominira predivan kristalni luster iz Kike u koji se vlasnica na prvi pogled zaljubila. Stari stol i stolice s njima su otkad pamte, ali sada su već “dali svoje” pa su Lidija i Goran u fazi traženja novih. – Namještaj je mješavina komada kupljenih u našim trgovinama, dijelom vlastita izrada po mjeri, neki komadi su s nezaobilaznog Hrelića, a tu je i nešto iz naslijeđa od baka i djedova koje smo uredili.

Naročito smo ponosni na svoje lampe koje sam ja osmislila, a suprug izradio – kaže Lidija Kraševac koja ipak najviše voli svoj radni stol napravljen od metalnog postolja stare singerice koju je njezin suprug dobio od bake i obojio u bijelo, a drvenu radnu površinu zamijenio debelim staklom. Nakon uspješno odrađene priče o vijencima i temeljitog unakrsnog ispitivanja o njihovu stanu, nagovaramo obitelj Kraševac da fotografiramo njihov mali dom kada ga urede božićnim dekoracijama i oni pristaju iz prve.

Rado se vraćamo i ostajemo zatečeni ljupkošću ovog malog prostora u novom ruhu. Prvo obilazimo blagovaonicu u kojoj je ukusno postavljen stol. Raspitujemo se od koga je naslijeđeno prekrasno starinsko posuđe. – Ma kakvo starinsko, posuđe i pribor za jelo kupljeni su u Ikei prije nekoliko godina dok se još išlo u Graz u šoping – smije se Lidija. Centralni ukras na stolu, ali i najljepše dekoracije na zidovima su, naravno, vijenci koje izrađuje kreativna vlasnica. – Da, kao što znate, bavim se izradom adventskih vjenčića, božićnih stolnih aranžmana, vjenčića za vrata i svijeća. Kada nije blagdansko razdoblje, izrađujem i nakit.

Bračni par ukrase skuplja već godinama, a kupuje ih nakon blagdana na sniženjima i čuva za iduću sezonu te tako štedi

Ogrlice, narukvice i naušnice od poludragog kamenja, riječnih bisera i češkog kristalnog stakla. Sve je počelo prije otprilike desetak godina kada sam, nezadovoljna ponudom i izgledom adventskih vijenaca koji su se nudili na tržištu, počela izrađivati vjenčiće. Prvo za sebe, potom za prijateljice, pa za njihove prijateljice, i tako se s vremenom krug zainteresiranih za moje radove počeo širiti. Vijence izrađujem od prirodnih materijala kao što je slama, mahovina, brezine šibe, čempres… Zadnjih godina volim i one od vatelina jer izgledaju kao snijeg i asociraju na zimu. Aranžmane radim u metalnim kanticama, posudama od terakote ili drveta, ma zapravo u svemu što mi se svidi i što mi dođe pod ruku – priča nam Lidija Kraševac.

Uz grane okićene vintage staklenim kuglicama, blagovaonicu krasi još i prekrasan srebrni poslužavnik na kat. U dnevnom boravku komodu krase još neki Lidijini radovi, a iznad njih je jela od drvenih letvica okićena srebrnim kuglicama i plavkasto bijelim LED lampicama, koja je sve samo ne tradicionalna. – Budući da baš nemamo mjesta za božićnu jelu, uvijek smo morali raditi razmještaj da bismo je nekamo smjestili. Prije dvije godine na internetu sam vidjela stilizirani bor na zidu napravljen od letvica i tako se rodila ideja za naš zidni borić.

Od debljeg flaksa i brezovih grana izradio ga je moj suprug i mogu reći da nas odlično služi i ne zauzima prostor – kaže Lidija. Za sam kraj, doznajemo odličnu ideju kako prikupljati lijepe ukrase. – Božićne ukrase skupljam godinama i kupujem ih uglavnom poslije Božića kad sve bude znatno sniženo pa dobijem i neke vrlo skupe i kvalitetne kuglice puno povoljnije i spremim ih za dogodine. Na taj način svatko može, uz malo strpljenja, imati ukrase koje želi – savjetuje Lidija Kraševac.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 12:30