Radionica i showroom

Živjeti u dizajnerskom showroomu

Moderan dom u zagrebačkoj Đorđićevoj ulici

Dizajnerica Ana Deg živi ono što radi. Doslovno. Svoj 130 četvornih metara velik stan u zagrebačkoj Đorđićevoj ulici pretvorila je u radionicu i showroom kako bi njezini klijenti mogli na licu mjesta vidjeti što točno radi i kakve su joj dizajnerske preferencije.

U njezinu načinu rada i pristupu radu sve je transparentno. Ništa ne skriva. Ono što vidiš je ono što ćeš otprilike od nje i dobiti, tako sama kaže. – Ured jednostavno mora biti dio mog životnog prostora. Kao freelancer imam vrlo fleksibilno radno vrijeme, od ujutro pa ponekad do kasno navečer, te mi je važno da se u radnom prostoru osjećam ugodno i da je to prostor gdje se mogu odmoriti ili okrijepiti – govori Ana.

Suvremenim namještajem postignut je kontrast starinskoj arhitekturi stana

U stan u kojem danas živi i radi prvi je put ušla 2005.godine. Početni dojam nije bio spektakularan. Zapravo, sasvim suprotno. Prilično zapušten, derutan prostor i nije bašizgledao kao nešto u što bi se poželio iste sekunde useliti. No, Anino iskusno dizajnersko oko vidjelo je u nekadašnjem građanskom stanu s visokim stropovima na prvom katu zgrade sagrađene 1903. velik potencijal. – Prvo me privukla lokacija. Centar, odmah do parka Zrinjevac, mirna ulica, bez puno prometa

Može li bolje? No, osim lokacije, stan sam odlučila kupiti jer sam se zaljubila u njegovu arhitekturu. Čim sam počela tragati za idealnim stanom, zacrtala sam si da mora biti takav da se u njega lako mogu uklopiti dvije funkcije – uredski prostor i privatni stan. Nije bilo kompromisa. To je bio moj osnovni uvjet.

Na konačnu odluku o kupnji utjecalo je i moje oduševljenje starinskom arhitekturom, bogato dekoriranom stolarijom i predivnim parketima – priča Ana i dodaje kako je ipak na stanu trebalo dosta raditi da bi izgledao ovako kako izgleda danas. Zato je istog trenutka nakon kupnje ambiciozno i s osmijehom na licu krenula u temeljitu obnovu. Krenula je s vraćanjem originalne stolarije i starinskih parketa u izvorno stanje, a zatim je obnovila i oslikane stropove. Nakon toga postavila je instalacije (struje, vode i grijanja) prema novom rasporedu.

Na mjestima gdje su prijašnji vlasnici uklonili stolariju, vrata su rekonstruirana prema originalnom dizajnu. Kupaonica je potpuno obnovljena, a uz novi razmještaj postavljeni su nova keramika i nove sanitarije. – Stan je opremeljen suvremenim namještajem kako bi se postigao kontrast starinskoj arhitekturi. Dio namještaja, biblioteka, radni i blagavaonski stol, rađeni su po mjeri. Ostatak namještaja kupljen je u Themeliji, gdje sam radila, a rasvjeta je kupljena u Ribariću – nabraja i napominje da joj je rasvjeta bila posebno važna. – Bilo mi je vrlo bitno pametno riješiti rasvjetu u prostoru gdje su stropovi oslikani i visine 380 cm, pa sam na većem dijelu prostora dala postaviti zidnu rasvjetu koja osvjetljava i pod i strop.

Posebnu pažnju posvetila sam rasvjeti ureda, gdje je bilo potrebno kvalitetno osvjetljenje. Ovdje sam spojila niz visećih rasvjetnih tijela koja osvjetljavaju pod i strop sa zidnim i nekoliko podnih rasvjetnih tijela. Tom sam kombinacijom dobila sam odlično osvjetljenje prostorije – kaže.

Na pitanje koja joj je omiljena prostorija, Ana Deg bez razmišljanja odgovara: – Prostorija u kojoj je ured, dakle dio u kojem su biblioteka s mojim knjigama i časopisima te uzorci materijala za posao. Pokraj biblioteke je dio za odmor s biljkama te udobnom Le Corbusierovom ležaljkom. To je moja oaza. Nas je, s druge strane, potpuno osvojila prostorija u kojoj su spojene kuhinja i blagovaonica.

Ana je vizualno naglasila te zone suvremenim dizajnom bijele i inoks kuhinje i dekadentnijim izgledom blagovaonice sa raskošnim crnim stolom. Cool štih cijelom ovom dijelu daje viseća rasvjeta industrijskog izgleda te dodatna dekorativna rasvjeta. – Radeći na ovom projektu, naučila sam puno o dizajnu rezidencijalnih prostora za koje sam se u karijeri i specijalizirala.

Naučila sam kako još kvalitetnije komunicirati s klijentima o redizajnu njihova životnog prostora, a najdraža stvar mi je što sam svoja iskustva mogla podijeliti s njima – zaključila je Ana.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:07