Top interijeri

Život u klasiku arhitekture na Kajfešovom brijegu: Kompleks s početka 80.-ih živi punim plućima

 Neja Markičević/CROPIX
Vodimo vas u stan u koji se mladi bračni par zaljubio na prvu. U ponedjeljak su ga prvi put pogledali, u četvrtak je bio njihov

PROFIL

  • Info: trosobni stan površine 95 m2
  • Lokacija: Zagreb, Sveti Duh
  • Vlasnici: mlađi bračni par

Kaskadni stambeni niz Kajfešov brijeg u Zagrebu arhitekta Ante Marinovića-Uzelca jedan je od sjajnih primjera arhitekture s kraja osamdesetih. Upravo u tom kompleksu smjestio se stan mladog bračnog para Marine i Domagoja koji su se u spomenuti kompleks zaljubili na prvi pogled, i to do ušiju.

image
Neja Markičević/CROPIX

- Budući da volimo i pratimo arhitekturu, dizajn i umjetnost, ova zgrada nam je bila posebno zanimljiva jer spada u klasike hrvatske arhitekture, stoga nam je bila želja živjeti u jednoj od takvih zgrada i zapravo je tako nekako sve započelo. Imali smo dug put do stana iz snova, nekoliko godina smo lutali, a kad smo napokon vidjeli ovaj stan i zgradu odmah smo znali da je to to. U ponedjeljak smo ga prvi put razgledali, u četvrtak smo ga kupili - prisjećaju se vlasnici.

image
Neja Markičević/CROPIX

Budući da je stan je bio u izvornom stanju, tj. nije se obnavljao od kraja osamdesetih, bilo je potrebno napraviti kompletnu adaptaciju i intervencije u tlocrtu.

- U stanu je izvedena kompletna adaptacija: rušenje i preinake zidova, uvođenje novih instalacija, zamjena stolarije, parketa, pločica, uređenje kompletne terase i svega ostaloga. Uređenje je trajalo otprilike pola godine, a najdramatičnije, vrlo zahtjevno, detaljno i dugotrajno zasigurno je bilo uređenje terase - pričaju Marina i Domagoj, a mi ih pitamo koja im je bila misao vodilja uređenja, što su htjeli postići?

image
Neja Markičević/CROPIX

Svim umjetninama u prostoru zajednička je apstraktna nota. Slika iznad blagovaonskog stola je iz KARE Designa, a ističu se i one akademskog slikara Gorana Lebinca

image
Neja Markičević/CROPIX

- Ideja stana bila je stvoriti ugodan dom za mladu obitelj. U interijeru su nam navažniji funkcionalnost, udobnost i dizajn koji nam se sviđa, ne vodeći računa o trendovima. Budući da smo oboje pedantni i uredni, bilo nam je važno da svaka stvar nađe svoje mjesto, a smatramo da smo to i uspjeli - kažu.

Prostor je prozračan i svijetao, a detalji mu daju karakter i toplinu. Već na prvi pogled moraju se primijetiti umjetnine. Sve su različite, ali zajednička im je apstraktna nota. Bijela slika s crvenim motivom iznad kauča odmah nam je zapela za oko, pa pitamo vlasnike tko je autor.

- Autor je akademski slikar Goran Lebinac, a sliku je radio po našoj narudžbi. Inspirirana je slikom “Kapljica krvi” iz francuskog filma “Nedodirljivi” - smiju se vlasnici, a nasmijat će se i svi oni koji znaju o kojem filmu i sceni se radi.

Što se tiče podova, na njima je u većini prostorija svijetli hrastov parket.

image
Neja Markičević/CROPIX

- U kupaonici su svijetle pločice s efektom mramora, a na zidu kupaonice su svijetle bijele mozaik pločice. Bez obzira na vrlo bogatu ponudu keramičkih pločica na području grada Zagreba, jako nam je bilo teško izabrati one prave, stoga smo se odlučili na svijetle jednostavne tonove. Na podu hodnika su pločice u boji svijetlog drveta koje imitiraju parket u cijelom stanu. Svi zidovi u stanu su bijeli, a time smo željeli postići efekt čistoće i urednosti - objašnjavaju Marina i Domagoj.

Kuhinja je koncipirana dužinom zida koji je nekad bio hodnik te je njenim smještajem riješena tlocrtna križaljka. Kuhinja je minimalistička, od bijelog medijapana visokog sjaja bez ikakvih ručkica.

Namještaj je uglavnom skandinavskih i njemačkih dizajnera kao što su Bo Concept, Kare Design i IKEA, Nolte, Dieter Knoll... Marina i Domagoj ističu kako vole i poštuju kvalitetan i lijep dizajn, a taj princip prenijeli su i na odabir rasvjete.

image
Neja Markičević/CROPIX

- U hodnicima i spavaćim sobama nalaze se minimalističke retro visilice, u blagovaonici je retro crni luster u modernom izdanju, dnevni boravak krasi moderna crna plafonijera, dok je u kupaonici okrugla retro plafonijera. Nabavili smo ih u Kare Designu i IKEI - kaže par.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Spavaća soba uređena je jednostavno i funkcionalno, a zanimljivo je da je prostor ispod kreveta ogroman spremnik za odlaganje.

image
Neja Markičević/CROPIX

Stan je, složit ćete se, jako lijep. No, potom dolazimo do staklene stijene, izlazimo na terasu i odjednom zaboravljamo sve ostale kutke koje smo ovdje vidjeli. Pogled je nestvarno dobar i Zagreb se vidi kao na dlanu ovog sunčanog jesenskog dana.

- Trebate vidjeti noćni pogled - kaže Domagoj, a Marina se nadovezuje: - Ma bolji je sumrak. I novogodišnji vatromet! - nadmudruje se simpatični par.

image
Neja Markičević/CROPIX

TOP LOKACIJA

- Sve nam je u blizini, od Ilice smo na par minuta, a opet smo izvan buke i vreve strogog centra. Najzadovoljniji smo pogledom na gotovo čitav grad i samom terasom, s obzirom na to da veliki dio godine provodimo upravo ovdje - oduševljeno nam pričaju vlasnici

image
Neja Markičević/CROPIX

Na podu terase je decking od termo jasena, kojim su vlasnici zadovoljni jer se brzo suši nakon kiše i pruža osjećaj topline. Vlasnici ističu kako je još jedna sjajna značajka stana i lokacija.

- Sve nam je u blizini, od Ilice smo na par minuta, a opet smo izvan buke i vreve strogog centra. Najzadovoljniji smo definitivno pogledom na gotovo čitav grad i samom terasom, s obzirom na to da veliki dio godine provodimo upravo ovdje. Terasa nam je najdraži dio stana i zato što se ‘spaja’ i ‘stapa’ s cijelim stanom - ističu vlasnici, a mi ih za kraj pitamo da opišu svoj stan u pet riječi.

- Pogled na grad, umjetnost, jednostavnost, funkcionalnost, lokacija - zaključili su Marina i Domagoj.

STAMBENI NIZ KAJFEŠOV BRIJEG

image
Neja Markičević/CROPIX

Kompleks s početka osamdesetih koji još živi punim plućima

Kontroverzni stambeni projekt razvijao se više od dvadeset godina. Kompleksna je to struktura od 75 stanova s velikim terasama, djelomično popločanima, a djelomično ozelenjenima, koje presijecaju uski unutrašnji prolazi. Iako gusto raspoređene, svaka od jedinica pruža osjećaj intimnosti. Autor ovog projekta, Ante Marinović Uzelac, jedan je od vodećih hrvatskih urbanista druge polovice 20. stoljeća, profesor je i bivši dekan zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta te autor nekoliko značajnih knjiga o prostornoj problematici.

Izvor:

  • L. Korlaet za www.d-a-z.hr
  • Godina projektiranja: 1965. - 1981.
  • Realiziran: 1983.
  • Lokacija: Zagreb, Sveti Duh
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 11:51