tehnološki napredak

Znanstvenici iz MIT-a razvili namještaj budućnosti

Kako nam stanovi postaju sve manji, tradicionalni namještaj sve je teže uklopiti u malu kvadraturu koja nam stoji na raspolaganju. Sa stanovima koji obuhvaćaju do 30 četvornih metara prostora javlja se i potreba za višestruko funkcionalnim komadima koji će nam omogućiti kvalitetan život i spriječiti da naš životni prostor izgleda zagušeno i tijesno. Arhitektima i dizajnerima u pokušaju osmišljavanja namještaja budućnosti pridružili su se i znanstvenici i to ni manje ni više nego iz poznatog američkog MIT Medija Laba.

Ori - One Room. A Hundred Ways. from Ori on Vimeo.

Znanstvenici Kent Larson i Hasier Larrea udružili su se sa švicarskim dizajnerom Yvesom Béharom kako bi stvorili Ori Systems, slobodnostojeću jedinicu koja u sebi sadrži čak nekoliko različitih funkcija klasičnog stana. Ori Systems je robotski namještaj izrađen od šperploče koji se pretvara u spavaću sobu, ured, prostor za odlaganje stvari i dnevnu sobu i to pomoću jednostavne glasovne naredbe, preko aplikacije ili pak dodirom na gumb na samom modulu. Sustav je javnosti prvi put prikazan prošle godine, a sada je postao dostupan za prednarudžbu stanovnicima New Yorka, Chicaga, San Francisca i Bostona, kao i drugih gradova u SAD-u i Kanadi.




Jedinica koja je ime dobila prema japanskoj umjetnosti izrade origamija dolazi u dvije veličine - Ori Full i Ori Queen i oba sustava koriste manje energije od klasičnog sušila za kosu. Cijeli sklop je čvrst, ali lagan, što omogućuje prilagodbu njegove konfiguracije čak i ako nestane struje. Samo sučelje znanstvenici su nazvali Alexa, a trenutna cijena cijelog sustava iznosi 10 tisuća dolara odnosno oko 66 tisuća kuna. Više o ovom interaktivnom modularnom sustavu saznajte na službenoj stranici Ori Systems.






Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:57