Smještena na vrhu stijene

Znate li gdje se nalazi ova preslatka kuća?

Drvena koliba smještena na vrhu stijene stara više od 46 godina

Postoji puno poznatih i kultnih fotografija Srbije, ali niti jedna nije u tolikoj mjeri korištena za promociju i prezentaciju srpskih turističkih potencijala kao ova mala drvena kuća smještena na vrhu stijene usred rijeke Drine u neposrednoj blizini šarmantnog gradića Bajine Bašte i veličanstvene planine Tare.

Osim toga ova kućica stara više od 46 godina krije i zanimljivu priču. U ljeto 1968. godine, skupina dječaka avanturista željna zabave i osvježenja izabrala je baš ovu stijenu za sunčanje, nakon kupanja u hladnoj Drini. Naravno, stijene nisu najudobnije mjesta za sunčanje što je mlade istraživače potaklo da prikupe drvene daske iz obližnje srušene šupe te ih iskoriste kao improvizirane ležaljke.

Međutim, u jesen iste godine, kako je Drina vrlo hirovita i brza rijeka sav njihov trud odnijela je bespovratno. No, već sljedeće godine jedan od dječaka, 17-godišnji Milija Mandić, zvan Gljiva, u pratnji prijatelja odlučio je otići korak dalje i od običnog mjesta za sunčanje izgraditi malenu drvenu kolibu. I tako je skupina mladića u želji da izgrade mjesto za igru i zabavu danima prevozila građevinski materijala u brodovima i kajacima sve dok je konačno nisu izgradili. Kuća je tijekom godina više od šest puta bila uništena jakim poplavama i olujama. No, uporni Milija nikako nije dizao ruke od nje i svaki put bi je iznova obnavljao.

Napokon, nakon posljednje obnove je shvatio da ne može zaustaviti poplavu, ali može dopustiti rijeci da prolazi kroz kuću. Pa je tako za dva zida kuće osmislio sustav koji ih odvaja od krova poput mosta. Kuća na stijeni već je desetljećima glavna atrakcija među mještanima i mnogi su u njoj proveli svoje nezaboravne trenutke - kupanje, sunčanje, druženje, ali i svoje prve poljupce. Kako to obično biva kada se stvori pozitivna energija oko nekog mjesta, pa je tako i ovdje duh tih mladića i djevojaka nadahnuo jedan događaj koji je započeo 1980. godine i još se uvijek održava svake godine. Riječ je o Drina regati koja je postala najpopularniji ljetni rafting događaj u zapadnoj Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 10:25