PROJEKT INTERIJERA alla 4 UHA

Znate li što sve projekt interijera sadrži?

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Projekt interijera – izraz kojime se koristimo i bavimo većinu našeg radnog dana i kroz koji svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo.

Iz tog razloga nam je proces uređenja, adaptacije, ušminkavanja, dotjerivanja ili uljepšavanja – sve redom veoma česti sinonimi za već spomenuti izraz – poznat, prirodan i jasan, kao i svako drugo zanimanje onima koji strastveno i sa zadovoljstvom rade svoj posao. No, klijentima, drugim riječima, onima koji sve naše ideje trebaju i platiti, je često nejasno što sve projekt interijera sadrži.

U trenutku kada krenemo sve to objašnjavati i sami se opet i ponovno prisjetimo kompleksnosti koja stoji iza onih lijepih skica, slika, rendera i 3D modela.

Odakle krećemo?

Za početak moramo definirati idejno rješenje, odabrati tlocrtnu varijantu – optimalan razmještaj prostorija, pronaći najbolje dimenzije i poziciju namještaja, funkcionalnost i organizaciju prostora te ispitati investitorove želje, afinitete i simpatije. Da li investitor teži minimalizmu, nekom skandinavskom stilu ili pak eklekticizmu? Veoma često od naših klijenata tražimo neke primjere interijera koji im se sviđaju - blaženi Pinterest i „screenshot“!

Sve te faze, od ideje do realizacije, smo ukratko opisali u našoj nešto starijoj kolumni koje se možete prisjetiti ovdje, a danas ćemo se posvetiti posebnom dijelu adaptacija – šećeru na kraju - samom interijeru.

Uz one sanjive, šarolike i oku ugodne 3D „slike“, prikazat ćemo i tehničku stranu cijele priče. Onu stranu projekta koja je nešto manje zanimljiva, ali bez koje se lijepa slika teško može pretočiti u lijepu stvarnost.

Dizajn interijera nije samo puki odabir boja za zidove i lampi. To je definiranje svakog elementa koji će kratiti vaša buduća, nova, ušminkana 4 zida. Boje, materijali, tip, model, dimenzije, cijena, raspoloživost, ugradnja, elementi po mjeri i posebne narudžbe.

Na temelju definirane tlocrtne varijante, izraženih želja i pozdrava, slaže se „tema interijera“ . Drugim riječima, slaganje palete boja, kombiniranje i pregledavanje uzoraka podnih i zidnih obloga, tkanina, drva, iverala, uvijek u dogovoru s glavnim i odgovornim za financijski aspekt naše interijerne kreacije – dragim nam mecenama - investitorima.

U ovoj se fazi već družimo sa nama jednim od najdražih prezentacijskih alata – 3D modeliranjem. Nakon visokog dvoznamenkastog broja utrošenih sati, isto toliko kombinacija i unutarnjih konflikata zbog svijetlo sive i malo tamnije svijetlo sive boje, vječne „koliko to košta“ misli vodilje te neizostavnih konzultacija s kolegama, kroz jednu, dvije, nekoliko slika se prikaže tisuću naših ideja, sve na jednom mjestu, u jednom, dva, nekoliko kadrova.

U trenutku kada investitor kaže: "to je to!" mi krećemo s konačnom razradom projekta.

Razrada projekta uključuje: nacrte poput onih koje možete vidjeti i u galeriji - detaljno opisane tlocrte, presjeke, poglede, shematski prikaz elektroinstalacija, rasvjete, vodovoda i odvodnje, grijanja , shemu polaganja pločica i ostalih završnih slojeva i obloga.

Posebna i veoma opsežna stavka svakog projekta interijera su nacrti pripremljeni za stolara.

Kao što se kod projekta rasvjete definiraju tipovi, modeli i pozicija rasvjetnih tijela, utičnica, prekidača, način paljenja i gašenja, tako se kod stolarskih shema određuju materijali, detalji i način izrade svakog elementa po mjeri.

Na primjeru današnje kuhinje, to bi bile fronte od bijelog iverala, sve police i niše u iveralu imitacije hrasta, otvaranje fronti na dodir, izvlačne kolone, crni i tamno sivi ugradbeni elementi i detalji – napa, ploča za kuhanje,slavina i barske stolice. Obloga šanka od tamno sive iverice te u istom dekoru izrađena klizna stijena što skriva police plitke ostave.

Kod ormara izrađenog po mjeri ulaznoga hodnika specifičan detalj je način otvaranja niše što sakriva vešeraj te elegantno prikrivene ventilacijske rešetke – kako bi zrak što prirodnije cirkulirao kroz ormar. Na klasične rešetke nismo htjeli pristati što podrazumijeva smišljanje alternative.

Finalni dio projekta interijera je troškovnik.

Troškovnik interijera ne može nikada biti do kraja definiran i siguran. Drugim riječima, sigurni troškovi mogu biti jedino i isključivo vezani za gotovo proizvode – odabranu lampu, sofu, barsku stolicu. Ono što investitor najviše želi znati – koliko će ga sve to koštati, nažalost, nikada ne možemo u potpunosti predvidjeti.

Glavnina troškova , koja se odnosi na farbanje, keramičarske radove i stolarske kreacije, ovisi o nizu faktora – tipu boje, proizvođaču, cijeni i kvaliteti pločica i ljepila, odabiru materijala za kuhinju, načinu izrade i cijeni samih okovima te, veoma često o tome da li se radi o pravom majstoru ili majstoru – fušeru.

Izuzetno je nezahvalno predviđati cijenu takvih troškova te je iz tog razloga troškovnik s projektom, dati na nuđenje nekoliko izvođača. Tako uvijek možete kontrolirati cijene, pa čak i ako preferirate nekog izvođača, znat ćete kakav je s cijenama u odnosu na tržište. Tako vi vladate svojim budžetom.

Eto ovog puta smo nešto konkretniji nego inače. Pokušali smo sažeto odgovoriti na najčešća pitanja, koja se javljaju u ovoj fazi projektiranja. Naravno da nijedan projekt nije isti te smo i mi vrlo često na nepoznatom terenu, ponekad između investitorovih želja i budžeta. Rekli bismo između čekića i nakovnja. Moramo biti menadžeri, psiholozi, pravnici, građevinari i umjetnici. Jednom riječju - arhitekti. A sve to bi imalo smisla da stvarno ne uživamo u tome što radimo. A vjerujte nam da uživamo.

Dok se užurbano spremaju božićne slastice, poskrivećki zamataju darovi i bliješte ukrasi s naša i vaša 4 zida, 4UHA vam šalje veseli, božićni pozdrav s Ribnjaka, do sljedećeg čitanja.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 12:57