Kada biste bili u mogućnosti biste li gradili kuću?

Istražili smo prednosti i nedostatke gradnje kuće

Kada biste bili u mogućnosti, biste li gradili kuću ili kupili kuću/stan? Bilo je to jedno od pitanja koje smo vam postavili u nedavnoj anketi koju smo proveli na našoj web stranici u suradnji s Prvim Kvadratom . 46,6 posto bi kupilo stan, čak 34 posto je odgovorilo da bi gradili vlastitu kuću, a samo 18,7 posto bi kupilo kuću, što nas je zaintrigiralo pa smo odlučili sami istražiti koje su prednosti i nedostaci gradnje kuće.

Ljudi koji se pripremaju osigurati krov nad glavom često su u dvojbi – kupiti stan ili sagraditi kuću. Do stana se brže dolazi, dok gradnja kuće zahtijeva znatno veći angažman – od odabira arhitektonskog ureda i arhitekta do angažiranja izvođača radova, a uz to su i rijetki sretni vlasnici koji su uspjeli sagraditi kuću u planiranom roku. Naravno, čast iznimkama. Ako imate zemljište i jake živce za postupak dobivanja dozvola, a za gradnju kuće vam trebaju mnoge dozvole – kuća je vaš dom iz snova.

Koliko treba vremena da se sagradi kuća u Hrvatskoj pod pretpostavkom da je osigurana potrebna količina novca? Uzet ćemo kao primjer slučaj mladog bračnog para iz Zagreba koji je odlučio sagraditi svoj dom u Lučkom (južnom prigradskom naselju oko 11 kilometara udaljenom od središta grada). Od predaje zahtjeva za lokacijsku dozvolu do useljenja u kuću trebalo im je 18 mjeseci, od toga su 11 mjeseci čekali lokacijsku i građevinsku dozvolu. Tu je još i natezanje s majstorima, dovođenje priključaka vode, struje, plina… Ne želimo vas plašiti, nego samo pripremiti na sve što vas čeka ako odlučite graditi kuću.

Još jedna dobra i jeftinija opcija ako zaista želite živjeti u kući je kupnja postojeće kuće, osobito ako želite da bude smještena blizu gradskog središta. U tom vam slučaju neće trebati dozvole i priključci, što je velika prednost i olakšanje. Kao i kod kupnje stana, trebate ustanoviti kvalitetu objekta. Kakva je kvaliteta izolacije? Jesu li krovište i krov u dobrom stanju? Je li krovište obnavljano i kada? Što je sve i kada obnovljeno? Zatražite uvid u certifikat energetske učinkovitosti. Također biste trebali provjeriti kvalitetu i stanje podnih obloga, stepenica, vrata i prozora te sustava grijanja i instalacije, kao i utvrditi ima li oštećenja ili vlage na unutarnjim zidovima, podovima i stropovima.

A pretraživanje stanova, kuća i ureda s točno odrđenom lokacijom kao i detaljnu ponudu za cijelo označeno područje s fotografijama i cijenama možete potražiti na novom oglasniku za nekretnine Prvi Kvadrat.

Pročitaj više o temi na stranici Moj prvi kvadrat

Foto: iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 18:08