kvartovske priče

Kako odabrati cool kvart za život?

Osim visine najamnine i mjesečnih režija, pri odabiru stana veliku važnost dajemo odabiru lokacije stana koji planiramo unajmiti. U želji da si što više pojednostavnimo život potrebno je odabrati životni prostor imajući na umu kakve su nam navike i potrebe te koliko bismo putovali od stana do svakodnevnih odredišta kao što su naše radno mjesto, škola ili fakultet. Pri obilasku potencijalnog stana potrebno je obratiti pozornost i na njegovu lokaciju odnosno kvart u kojem se stan nalazi i utvrditi svoje prioritete. Kako bi to ostvarili zapitajte se ovih nekoliko važnih pitanja:

Kakva je prometna povezanost?

Korisnici javnog prijevoza znaju koliko zna biti naporno prilagođavati svoj život rasporedu autobusa i tramvaja pa pripazite da je vaš stan smješten na takvoj poziciji da možete s lakoćom do posla, fakulteta ili grada. Ako imate osobni automobil raspitajte se ima li zgrada u kojoj se stan nalazi parkirna mjesta koja možete koristiti i u kojoj su zoni javna parkirališta oko zgrade.

Jesu li blizu važni sadržaji?

Veći i manji dućani, tržnica, ljekarna i pekara samo su neki od sadržaja koje ćete sigurno koristiti tijekom svog boravka u stanu. Obitelji s djecom pažnju moraju obratiti na dostupnost parkova i igrališta, kvalitetu vrtića, osnovnih i srednjih škola u kvartu i udaljenost bolnice i liječnika od mjesta stanovanja. Studentima će važnije biti ima li menza u blizini te postoji li kakva knjižnica u kvartu u kojoj mogu učiti kada cimeri postanu previše bučni. Mnogima je bitna i dostupnost mjesta za okupljanje i druženje poput kafića i restorana koji mogu oplemeniti slobodno vrijeme osobe pa obratite na pozornost kakva je ponuda u kvartu. Vjernicima će biti važno da imaju mjesto za prakticiranje svoje vjere pa će u svojoj potrazi za idealnim kvartom uzeti u obzir i prisutnost vjerske zajednice. Pomognite si u donošenju odluke tako što ćete ispisati listu prioriteta koje vaš kvart mora zadovoljiti i jednostavno pratite popis!

Kakav je položaj kvarta s obzirom na ostatak grada?

Zgrade smještene uz glavnu prometnicu koja vodi van iz naselja jamči buku od prometa pa bi svakako trebalo odlučiti koliko vam je važna apsolutna tišina u ranim jutarnjim odnosno kasnim večernjim satima. Ljubiteljima mira i zelenila neće smetati ako je zgrada u kojoj unajmljuju stan u zabačenoj ulici u kojoj vlada spokoj, dok će aktivnim studentima vjerojatno više odgovarati da budu u središtu grada kako bi im se umanjili troškovi prijevoza do ključnih točaka interesa kao što su menze, knjižnice, fakulteti te mjesta za druženje i izlaske.

Kakva je sigurnost kvarta i njegove infrastrukture?

Mladi kvartovi koji niču gradom postupno se razvijaju pa stoga možete pretpostaviti da će se njihov izgled kroz vrijeme mijenjati pa nemojte odmah odbaciti život u takvom dijelu grada. Stariji kvartovi su puni događanja i nakrcani sadržajem, no često ih prate problemi poput stare infrastrukture koja uzrokuje veće troškove. Svaka lokacija ima svojih pozitivnih i negativnih strana. Najvažnije je da se osjećate sigurno i ugodno u samom kvartu pa si uzmite malo vremena da prošećete ulicama. Ako vam se sviđa stan, no u kvartu se ne osjećate dobro, možda biste trebali još malo razmisliti jer je on također važan dio vašeg okružja.


Kako jednostavno i brzo koristiti tražilicu za nekretnine Prvi Kvadrat saznaj OVDJE

Na karti koja je sastavni dio tražilice Prvi Kvadrat pogledajte koje se nekretnina iznajmljuju u hrvatskim gradovima, saznajte cijene i saznajte sve što možete, a možete puno. Uštedite si vrijeme, budite efikasni i iskoristite sve mogućnosti tražilice Prvi Kvadrat, te pregledajte bazu nekretnina za najam OVDJE.

Više o najmu stanova saznajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:13