UM SUPER-LOPOVA

KAKO RAZMIŠLJAJU LOPOVI Dok vi mislite da ste sigurni, oni su dva koraka ispred vas

Kažu da prilika čini lopova. Kada doživimo provalu, zaista nam nije bitno što čini lopova, ali bilo bi dobro znati kako oni razmišljaju da nam se sljedeći put ne dogodi ova iznimno nelagodna situacija.

Osobe kojima je provaljeno u dom često se nakon toga osjećaju jako nesigurno i neko vrijeme nakon toga žive u velikom strahu - bez obzira na to što im je iz doma oduzeto. Osjećaj sigurnosti u vlastitom domu zaista nitko ne može nadomjestiti jednom kada ga i sami izgubite. On je vredniji od bilo kojeg ukradenog laptopa i kutijice s nakitom.

Zato je važno razumjeti kako provale nisu nešto što se događa drugima, čak i ako živite u najsigurnijem kvartu Republike Hrvatske. Zato smo malo istražili kako lopovi razmišljaju, i to s ciljem da ubuduće vi budete dva koraka ispred njih, a ne oni ispred vas. Uz alarm i osiguranje, ništa vam ne mogu čak ni najveći lopovi u povijesti.

"Bez brige, neću te uplašiti preko noći."

Nekako se najnesigurnije osjećamo preko noći - sav taj mrak i tišina mogu biti zastrašujući. Dok vas lopovi i provale asociraju na sitne noćne sate, oni trljaju ruke i pripremaju se provaliti baš u 10 ujutro kada ste vi, kao i obično, na poslu, a djeca u školi. Rutina u kojoj vas nema doma od 9 sati ujutro do 17 sati popodne njima itekako daje sigurnost da neće tako lako biti uhvaćeni.

Ali imamo dobre vijesti, ne trebate davati otkaz kako biste čuvali svoj dom po cijele dane. Postavljanje alarma i odvajanje neznatnog mjesečnog iznosa za osiguranje dvije su najbolje stvari koje možete napraviti. Osjećaj sigurnosti najdragocjeniji je osjećaj kada imate dom koji ste sa svojim najdražima gradili godinama.

"Tvoj kvart je siguran i zato ne zaključavaš vrata? Pa to je divno, hvala na informaciji."

Volite se hvaliti kako živite u zaista sigurnom kvartu, kako se u vašoj zgradi nije dogodila nijedna provala, imate odlične susjede, a vrata redovito ostavljate otključanima. Vi ste prava meta za provalu. Kvart koji je toliko siguran da se u njemu ne zaključavaju vrata lopovima će zvučati zaista primamljivo jer ne znači ako se provala nije dogodila u posljednjih mnogo godina, da se neće dogoditi. Znate kako se kaže - za sve postoji prvi put.

Nemojte se toliko oslanjati na statistiku provala u svojem kvartu, možete i sami utjecati na to da se osjećate sigurno. Zaključavanje vrata i polica osiguranja su najbrži i najjednostavniji načini. A nakon toga možete planirati i ulaganje u alarmni sustav. Dok kalkulirate koliko vam se isplati osiguranje, saznajte još korisnih stvari o provalama.

"Upaljen TV i svjetlo u hodniku u 2 ujutro? I to već nekoliko noći za redom? Haha... Dobar pokušaj."

Jednostavno uštedite na struji. Lopovi su davnih dana prokužili trik sa svjetlom u hodniku, upaljenim televizorom i praznim poštanskim sandučićem. Veće su šanse da će vam provaliti kada četiri dana zaredom čuju glasove s televizora i vide upaljeno svjetlo po cijele dane.

Ključ radije ostavite kod susjeda i zamolite ga da svaki dan provjeri je li sve u redu. Naravno, alarm i osiguranje su i u ovom slučaju najjednostavnija rješenja.

"Znaš me, znam te."

Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da lopove koji provale u našu kuću zapravo, nažalost, poznajemo. Možda ne uvijek direktno, ali preko nekoga je mogao doznati za vaš dom. To je situacija na koju zaista ne možete utjecati. Dnevno susrećete mnogo ljudi, poznajete mnogo ljudi i naravno da ne možete u svakom trenutku paziti što kome pričate.

"Nemam uvijek čarapu na glavi, znam biti prostojan. Dapače, pozvonit ću ti i predstaviti se..."

Dok vi mislite da vam zvoni još jedna osoba koja sakuplja neke donacije, s druge strane vrata vjerojatno se nalazi netko tko zapravo samo provjerava jeste li doma. Naravno, s najljubaznijim osmijehom na svijetu i pričom koja će vas potencijalno osvojiti.

Naravno, ne trebate od sada misliti da je svaka osoba koja pozvoni potencijalni provalnik, ali uvijek je dobro biti na oprezu i paziti što pričate.

"Imam i ja Instagram. Neću ti lajkati fotke, ali super mi je kad imaš otvoren profil."

Možete imati najboljeg susjeda na svijetu koji će vam skupljati poštu, pa čak i ugraditi najskuplje alarme na tržištu i svjetla kojima možete namjestiti vrijeme paljenja i gašenja. Ali u trenutku kada objavite Instagram Story sa skijanja iz Austrije na svom otvorenom Instagram profilu - sve ovo pada u vodu. Lopovi su se modernizirali od doba kada je 'Sam u kući' bio novi film. Danas, umjesto prisluškivanja telefona, imaju jednostavniji i povoljniji način da provjere koliko ste daleko od kuće - vaše Instagram i Facebook profile.

Nažalost, sve su ovo situacije na koje ne možete uvijek utjecati. Najgore što možete napraviti jest da mislite da se vama neće ništa dogoditi jer živite u sigurnom kvartu. Iako su najčešći slučajevi provala u ljetnoj sezoni, prosinac i siječanj su odmah na drugome mjestu, a ostatak godine na trećem mjestu.

Zato je osiguranje stvari u domu, kao i samog doma pametno ulaganje jer će vas sigurno ispasti manje od razbijenih stakala, ukradenih laptopa i sentimentalne vrijednosti svojeg nakita koji imate. Također, nije svaki dom isti, kao ni svi rizici koji su oko vas. Stoga je tim iz GRAWE osiguranja složio GRAWE DOM paket koji je po mjeri svakog kućanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:52