3 METODE I 11 SAVJETA

Kako ukloniti miris spaljene hrane iz doma

 

Svima nam se ponekad dogodi da prilikom kuhanja ili pečenja izgubimo pojam o vremenu, zaboravimo isključiti plin ili pećnicu, ili odaberemo pogrešnu temperaturu. Rezultat? Izgorjela hrana koju možemo baciti (propao ručak!) i miris spaljene hrane koji se zavukao u svaki kutak doma. Srećom, ovog se miris može lako riješiti s nekoliko uobičajenih kućanskih stvarčica. Možete očistiti područja u domu zahvaćena mirisom spaljene hrane, napraviti neka pripravke koja će apsorbirati izgoreni miris i izraditi vlastite osvježivače zraka.

1. Metoda - Čišćenje područja zahvaćenog mirisom
U potpunosti uklonite spaljenu hranu.

Nakon što se spaljeni predmet potpuno ohladi, bacite ga. Uzmite svu spaljenu hranu, stavite je u plastičnu vrećicu i bacite je u kantu za smeće izvan kuće. Iznesite iz svog doma spaljene ostatke i nikako ne bacajte u smeće u kuhinji. Miris će se i dalje zadržavati u zraku.

Otvorite prozore.

Otvorite prozore kako biste pustili miris paljevine da izađe i unijeli svjež zrak. Otvorite sve svoje prozore i vanjska vrata, posebno u blizini kuhinje.

Uključite ventilatore.

Kako biste ubrzali cirkulaciju zraka, izvucite sve električne ventilatore koje imate i uključite ih, bez obzira na otvorene prozore i vrata. Uključite ih na najveću moguću brzinu kako bi se zrak kolao. Ako imate kuhinjsku napu, uključite ju.

Očistite sve površine.

Operite sve površine u prostorijama gdje je zamjetan miris. Koristite izbjeljivač ili sredstvo za dezinfekciju površina i brisanje podova. Ako je miris vrlo jak, operite zidove.

Operite stvari zahvaćene mirisom.

Operite sve predmete od tkanine iz prostorija u kojima je zamjetan miris. To uključuje stolnjake, zavjese i ubruse/krpe. Koristite izbjeljivač, ako markica na tkanini dopušta. Ako imate kartonske kutije u kuhinji, premjestite sadržaj i reciklirajte kutije.

2. Metoda - Apsorbirajte miris
Napravite limunsku vodu.

Stavite posudu s vodom da prokuha na štednjaku. Izrežite limun na više kriški. Stavite kriške limuna u kipuću vodu i ostavite da odstoji 10-30 minuta da osvježite interijer.

Kao alternativa, natopite pregršt klinčića u vrču vodu umjesto kriška limuna.

Luk u vodi.

Razrežite luk. Stavite kriške luka u zdjelu vode i ostavite zdjelu u središtu kuhinje. Ako cijela kuća loše miriše, razmislite o stavljanju zdjele s lukom u vodi na različite lokacije. Neka posude odstoji preko noći kako bi se apsorbirali mirisi.

Namočite kruh u octat.

Koristite kruh i ocat za apsorpciju mirisa. Napunite posudu s vodom i dodajte 2 šalice octa. Ostavite vodu s octom da prokuha,, a zatim pustite da krčka 15 minuta. Uzmite malo kruha i umočite ga u vodu s octom. Stavite kruh na tanjur i pustite da upije mirise.

Možete koristiti samo vodu i ocat za apsorpciju mirisa, samo prvo zagrijte ocat kako bi bio učinkovitiji.

Pomiješajte vodu i sodu bikarbonu.

Soda bikarbona ima snažna upijajuća svojstva, posebno za kuhinjske mirise. Da biste uklonili miris, stavite oko 118.29 ml sode u posude. Rasporedite zdjele oko kuhinje i drugih dijelova vašeg doma koje će apsorbirali miris.

3. Metoda - Pokrivanje mirisa
Napravite svježi miris pečenja.

Prethodno zagrijati pećnicu na 93 °C. Stavite aluminijsku foliju na podlogu za pečenje te pospite cimet i šećer s jednom žlicom maslaca. Isključite pećnicu i ostavite da foliju sa sastojcima u pećnici 2-4 sata. Novi će miris ispuniti vaš dom mirisom upravo ispečenih kolača.

Osvježite dom limunskom vodom.

U bocu s prskalicom ulijte jednaku količinu limunovog soka i vode te osvježite dom prema potrebi. Nepoželjan miris će ukloniti, a vaš će dom mirisati po limunu, bez kemikalija.

Napravite osvježivač zraka s eteričnim uljima.

U ¾ šalice vode dodajte dvije žlice votke ili alkohola i 15-20 kapi ekstrakta vanilije, ili bilo koje eterično ulje koje volite. Tekućinu uspite u posudu za raspršivanje, dobro protresite i poprskajte po potrebi.

Napravite osvježivač zraka s parfemskim uljem.

Kombinirajte 2 1/2 žličice konjaka (francuski konjak je najbolji zbog karamelnih podtonova), 20 kapi bilo kojeg parfemskog ulja po izboru, 5 kapi ulja čajevca (zbog antibakterijskih svojstava) i ¾ šalice vode. Ulijte u raspršivač, dobro protresite i poprskajte po potrebi.

Izvor: www.wikihow.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 05:53