KAKO GRADITI NA JADRANU?

Kuća Kosor u Bolu na otoku Braču

Jednostavnost koja se ne nameće okolici

Mala kuća za uglavnom ljetni boravak, s jednako važnim unutarnjim i vanjskim prostorima. Kameni je zid od specifičnog, bolskog kamena, koji se ne može kupiti u kamenolomu.

  • INFO: Kuća Kosor
  • LOKACIJA: Bol, Brač
  • SAGRAĐENA: 2010.
  • ARHITEKT: Nikola Popić

Na malenoj parceli na predjelu Benačica u Bolu na Braču, oko koje su već izgrađene kuće, primjerenih i neprimjerenih volumena, trebalo je sagraditi malu kuću za uglavnom ljetni boravak, s jednako važnim unutrašnjim i vanjskim prostorima. Rješenje je bilo aktivirati čitavu parcelu kao jednu kuću, ostaviti prostor za parkiranje u sjevernom dijelu, a u preostalom dijelu parcelu ograditi kamenim zidovima do visine prizemlja, unutar kojih će se organizirati niz unutrašnjih i vanjskih prostorija u kojima se može ugodno boraviti veći dio godine.

Kameni zid je od specifičnog, bolskog kamena, obala, koji se ne može kupiti u kamenolomu nego ga se nađe prilikom iskopa, a njime su se u Bolu oduvijek gradili ogradni zidovi. Na tako postavljene zidove oslanja se kompaktni kubus kata, koji prostoru prizemlja daje udobnu sjenu i pušta sunca koliko je potrebno. Način na koji se izražava svjetlost podneblja u ovoj kući proizašao je iz posebno postavljenih jednostavnih gradivnih elemenata. Dnevni boravak u prizemlju vezan je na tri dvora preko kojih se produžuje do rubova parcele; istočni-ulazni, zapadni-intimni i južni s redom stabala koja prelaze i na zapadni dvor te pergolom koja prelazi i na istočni dvor. Površina parcele iznosi 308 kvadrata.

Foto: Miljenko Berfest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 04:55