NAJGLEDANIJA KUĆA U 2018.

Kuća na Visu Issa Megaron arhitekta Davora Matekovića

Urednici jednog od vodećih svjetskih portala koji se bavi arhitekturom, Archdaily.com, odabrali su 80 najboljih kuća koje su objavili u 2018. godini. Među najboljima se našla i naša perjanica, kuća Issa Megaron na Visu arhitekta Davora Matekovića. U konkurenciji najboljih svjetskih projekata i kuća, ovo je još jedno u nizu priznanja za ovu domaću arhitektonsku senzaciju

AUTOR PROJEKTA: Davor Mateković
KOAUTOR: Vedrana Jančić
SURADNICI: Bojana Benić
PROJEKTANT: Proarh
KONSTRUKCIJA: Radionica statike d.o.o.
INVESTITOR: privatni
POVRŠINA PARCELE: 70 138 m2
BRUTO POVRŠINA: 485 m2
PROJEKT: 2014
REALIZACIJA: 2016
GLAVNI IZVOĐAČ: Griža građevinski obrt
FOTOGRAFIJE: Miljenko Bernfest, Damir Fabijanić

Kuća na Visu Issa Megaron arhitekta Davora Matekovića i njegova studija Proarh osvojila je prestižnu svjetsku nagradu Architizer u kategoriji Architecture+Landscape, uz bok s laureatima u drugim kategorijama kao što su vrhunska svjetska imena arhitekture Zaha Hadid Architects, BIG - Bjarke Ingels Group, MVRDV, Rojkind Arquitectos i Steven Holl Architects.

Architizer je najveća globalna platforma za arhitekturu. Ovogodišnji pobjednici Architizer A+Awards objavljeni su 30. srpnja, a dodjela nagrada bit će na jesen u New Yorku.

Na natjecanje je pristiglo više od 5000 prijava, među njima i Proarhov projekt Issa Megaron koji je bio finalist u dvije kategorije. Ista je kuća osvojila nedavno i nagradu u Veneciji The Plan te dok je još bila projekt pobijedila na svjetskom festivalu arhitekture u Singapuru prije nekoliko godina.

Ovogodišnju nagradu Architizera primjerice studio MVRDV osvojio je za poslovnu zgradu, a Zaha Hadid Architects za šoping-centar u Milanu.

Matekovićeva Issa Megaron nastaje kao ispitivanje konteksta granica lokacije, na parceli bez komunalne opremljenosti usred prirode. Kuća koja je gotovo skrivena i nenametljiva u svojoj lokaciji, ima dijelom pročelje za koje je upotrebljeno kamenje iz okružja. Kuća srasta sa svojim okolišem. Studio Proarh autor je i kuće Hiža u Zagorju koja je po mnogima jedno od najboljih novijih hrvatskih ostvarenja.

Foto: Miljenko Bernfest, Damir Fabijanić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2022 20:16