NAVIKAMA DO UREDNOG DOMA

Lista loših navika u domu kojih se stignete riješiti do kraja godine

Uđite svježi i uredni u 2019. godinu. Sada je pravo vrijeme da razmislite o svojim dobrim i lošim navikama u domu i odlučite koje mijenjate, a koje ostavljate.

Jeste li znali da je potrebno 28 dana kako biste usvojili jednu naviku? Također, jeste li znali da ne možemo odjednom usvojiti više od tri nove navike? Osim ako imamo izuzetno jaku snagu volje. Zato vam donosimo listu od 6 loših navika u domu dva mjeseca prije Nove godine kako biste ih malo po malo stigli promijeniti i kako biste mjesto na onoj posebnoj listi novogodišnjih odluka sačuvali za uvođenje lijepih navika, a ne rješavanje onih loših.

1. Punite ladice beskorisnim stvarima

Svi imamo onu jednu ladicu prepunu totalno nepovezanih stvari. Stare gumice za kosu, stari daljinski upravljač, neispravan sat, kabel koji ne znamo za što služi, loptica za badminton, selotejp koji inače nikada ne možemo pronaći... Vrijeme je da razvrstate ovu ladicu i većinu njenog sadržaja bacite u smeće. Zatim je prenamijenite za nešto određeno tako da je iznutra ogradite malim pregradama i tako spriječite nakupljanje nepotrebnih sitnica.

2. Ostavljate nered nakon kuhanja

"Sada idem malo odmoriti, a kasnije ću pospremiti sve." - koliko ste si puta to obećali, a onda vas je sljedeće jutro dočekao sudoper prepun prljavog posuđa, ljepljive površine i slična iznenađenja? Poradite na tome da neko posuđe pospremate i perete već tijekom kuhanja. Primjerice, dok se u tavi priprema fini rižoto od povrća, isperite daske, posude i ostale stvari koje su vam bile potrebne za pripremanje sastojaka koji idu u rižoto.

3. Sakupljate račune i reklame na jednom mjestu

Čim ih izvadite iz sandučića i prolistate, reklame bacite u kantu za smeće koja je predviđena za papir, a račune stavljajte na jedno mjesto dok ne dođe vrijeme za plaćanje računa. Tako je jednostavno, a riješit će vas nepotrebnog nereda i gubljenja računa.

4. Sakupljate kataloge, novine i magazine koje više nikada nećete otvoriti

Pokušajte sljedeće - nabavite veliku bilježnicu tvrdih i lijepih korica. Kada vidite zanimljiv recept, proizvod ili odjevnu kombinaciju, izrežite je i zalijepite u bilježnicu. Tako je najvjerojatnije da ćete se vratiti tom detalju koji vam se svidio, umjesto da na njega zaboravite u hrpi drugih kataloga i magazina. Ostatak reciklirajte.

5. Ne uključujete perilicu za rublje sve dok nemate što za obući

Onaj dan kada na sebe obučete sako ili haljinu najčešće je dan kada u ormaru nemate ništa drugo što je čisto i ispeglano. Zašto ne biste nedjelju navečer i, recimo, srijedu navečer, pretvorili u nekoliko sati za rublje? Sigurni smo da i sami znate kako je dobar osjećaj imati pripremljenu i ispeglanu odjeću nadohvat ruke ujutro prije posla.

6. Bacate sve stvari na "onu" fotelju ili stolac

Znamo da je ovo loša navika - ali baš joj ne možemo odoljeti. Ta fotelja kao da nas zove da na nju, samo privremeno, odložimo odjeću za koju se zavaravamo da ćemo uskoro pospremiti. Zašto ne biste večeras očistili tu fotelju, a zatim svaku sljedeću večer odvojili 3 minute (da, samo toliko je dovoljno!) da čiste komade odjeće stavite u ormar, a prljave u košaru za prljavo rublje.

Iako je uredan dom po sebi prilično zadovoljavajuća nagrada, slobodno se dodatno nagradite svaki dan sve dok ne usvojite svoje nove dobre navike. Također, naravno da ne možemo biti savršeno tempirani s novim navikama 365 dana u godini, tako da je ponekad u redu malo se opustiti i "nagraditi se" i preskakanjem pospremanja robe.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:22