TRŽIŠTE

Lokacije u hrvatskoj metropoli na kojima je poželjno stanovati

Koji su zagrebački kvartovi najatraktivniji za kupnju stana? Tijekom studenog na oglasniku Crozilla tražena naselja bila su Trešnjevka, Centar, Donji grad, Maksimir, Jarun i Špansko

Za četvorni metar stana u Zagrebu tijekom studenog prošle godine tražilo se 1905 eura, što je 0,7 posto više nego u prethodnom mjesecu, a u jednakom su postotku porasle i cijene kuća.

No njihova je vrijednost ipak bila niža nego kada je riječ o stanovima, i to čak za 664 eura po kvadratu, pa su kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku oglašavane po 1261 euro po četvornome metru.

ISTOK

Valja imati na umu kako nisu svi dijelovi Zagreba jednako atraktivni za kupnju stanova niti su u čitavom gradu njihove cijene jednako porasle. Tako su najtraženiji zagrebački kvartovi, kada su u pitanju stanovi za prodaju, tijekom studenog na oglasniku Crozilla.com ovim redoslijedom bili Trešnjevka, Centar, Donji grad, Maksimir, Jarun i Špansko.

Kvartovi zapadnog dijela Zagreba bilježe godišnje poskupljenje stanova u visini od 11,7 posto, a prosječna vrijednost četvornog metra oglašavana je po 1751 euro

Najviše cijene zagrebačkih stanova i dalje su u središtu grada gdje se u studenom za kvadrat u prosjeku tražilo 2212 eura, što je 0,5 posto više nego u listopadu, te 8,3 posto više nego u istom mjesecu lani. Najveći godišnji porast, pak, zabilježen je na području Novog Zagreba. Tamošnje su cijene bile 15,2 posto više nego lanjske te 1 posto više nego u prethodnom mjesecu, a za četvorni se metar u prosjeku tražilo 1574 eura. Gotovo 10 posto više od prošlogodišnjih bile su tijekom studenog cijene stanova na istočnom dijelu grada. Njihove su vrijednosti, na mjesečnoj razini, porasle za 1,4 posto, pa je četvorni metar u prosjeku oglašavan po 1760 eura.

SUTEREN

Kvartovi zapadnog dijela Zagreba bilježe godišnje poskupljenje stanova u visini od 11,7 posto. Njihove su cijene porasle za 0,2 posto na mjesečnoj razini, a prosječna vrijednost četvornog metra oglašavana je po 1751 euro. Neovisno o dijelovima grada, najniže cijene ipak postižu stanovi u suterenu ili u potkrovlju, oni smješteni na katu obiteljskih kuća te derutni stanovi ili oni u rohbau izvedbi.

Foto: Ivana Nobilo/Hanza Media, Neja Markičević/Hanza Media, Šime Šokota/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:52