SAVJETI KOJI ZLATA VRIJEDE

MALA ŠKOLA ZA SVE VINOLJUPCE Naučite kako odabrati najbolje čaše za vino

Iako se na prvi pogled to možda ne čini tako, odabir čaša za vino izuzetno je važan kako biste kasnije mogli uživati u njemu

Ne morate biti najiskusniji poznavatelj vina da biste uživali u bogatstvu njegove arome i okusa. Ali, jeste li znali da je važno, osim na samu vrstu vina, obratiti pažnju i na čaše u kojima ga poslužujete? Postoji velika povezanost između okusa vina i oblika čaša iz kojih ga ispijate, a ispijanje omiljenog vina iz loših čaša, osim vizualno, utječe i na njegov miris i okus. Saznajte kako odabrati pravu čašu u kojoj će okus vašeg omiljenog pića najbolje doći do pravog izražaja.

Bijelo vino

Čaše za bijelo vino su duže i ravnije, bez donjeg oblog oblika tipičnog za drugi tip čaša. Također, nemaju uži otvor poput čaša za crno vino jer aroma kod bijelog vina nije toliko izražena. Osim toga, vrlo je važno da se čaše za bijelo vino drže za stalak ili bazu jer se time sprječava prijenos topline ruku na vino, a i samim dizajnom čaša održava nižu temperaturu.

Crveno vino

Čaše za crno vino u pravilu su velike i 'punije' od onih za bijelo vino. Njihov veliki otvor omogućuje da prije konzumiranja vina osjetite raznovrsne mirise i arome. Osim toga, velika okrugla čaša za crno vino ima dovoljno veliku površinu koja osigurava protok zraka i tako 'pospješuje' oslobađanje složenih aroma, ali i okusa. Velika površina ovih čaša također povećava brzinu oksidacije i istovremeno 'izglađuje' složene okuse.

Pjenušavo vino

Najbolje čaše za pjenušava vina uglavnom su duguljastog oblika, a izuzetno su uske jer je u ovom slučaju glavni cilj zadržati što više mjehurića u čaši. Također, ovo su jedine čaše u kojima se vino toči do samog vrha, a još su poznate i kao 'flute' čaše.

Desertno vino

Desertna vina poslužuju se u malenim čašama uskog ruba jer je kod njih cilj ne dopustiti da alkohol ispari, s obzirom na to da se radi o vinima s izuzetno visokim postotkom alkohola. Šampanjac se pak poslužuje u visokim čašama uskog promjera.

Osim odgovarajućih čaša koje utječu na vizualni dojam i na sam okus vina, nipošto ne smijete zaboraviti ni na dekantere koji služe za posluživanje vašeg omiljenog vina. Zahvaljujući njegovom zanimljivom i praktičnom dizajnu, odabrano vino dobit će mnogo zraka, a arome će se 'razviti' na najbolji način. Time se istovremeno postiže i željena bistrina vina.

Pri odabiru odgovarajućih čaša za vino i njezinih setova, potrebno je voditi računa i o alatu koji vam treba prilikom otvaranja boca, njihovog skladištenja te hlađenja/održavanja željene temperature vina.

Pod ovime podrazumijevamo pumpu za vino, vadičep, posudu za hlađenje vina, regal te praktičnu zidnu policu za držanje vinskih boca u kuhinji, dnevnom boravku ii podrumu.

Iako s pogrešnom čašom možda nećete pokvariti dobro vino, s pravim ćete izborom ipak naglasiti njegov okus i aromu te svakako osjetiti značajnu razliku. Za više informacija o čašama i ostalom priboru za vino posjetite službene stranice Lesnine XXXL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:29