SEZONSKA HRANA IZ VRTA

MLADI GRAH Posljednji je trenutak da ga nabavite i zamrznete

 

Naša draga suradnica Mateja Domitrović u ovom članku upozaje vas sa svim dobrobitima mladog graha, a kako hladni dani pomalo stižu, već se kuha hrana koja grije, kao što je ukusna maneštra. Mladi grah volimo jer ne pada teško na želudac, a kuha se jako kratko, dvadeset do trideset minuta, naravno bez namakanja

Kažu oni stariji da se za zimu treba pripremiti. I u pravu su, bez obzira što bi neki na to rekli - ma kakve pripreme kad se sve može kupiti u dućanu, smrznuto, polugotovo ili gotovo. Bože sačuvaj takvih obroka! Nema bolje hrane od one koja se može ubrati u vlastitom vrtu ili one koja se može kupiti od ljudi koji uzgajaju pravu zdravu hranu i imaju pošten, fer odnos prema prirodi. Privilegij je kuhati takve namirnice i jesti hranu koja iza sebe ima neku priču i iza koje stoji neki čovjek, seljak i njegova obitelj. To je hrana s identitetom i baš takva hrana je najiskrenija moguća na svijetu. Takvu hranu biramo i želimo jesti cijele godine. Hladni dani pomalo stižu, već se kuha hrana koja grije, a za pravu zimu još se dosta toga može spremiti u zamrzivač. Ono čega trenutačno u vrtu još ima, iako je na izmaku, mladi je grah.

Ja najviše volim takozvani kukuruzar, iako u ponudi na tržnicama nije čest (valjda zbog najviše cijene po kilogramu), no svaki mladi grah je dobar. Kao prvo, ne pada teško na želudac, a kuha se jako kratko, dvadeset do trideset minuta, naravno bez prethodnog namakanja. Kod nas se posljednjih mjesec dana čisti grah i sprema u škrinju.

Možete ga koristiti za variva, s kiselim kupusom, ječmom, za pašta fažol, gustu juhu, salatu, u zapečenoj varijanti...

A kuhat će se: grah varivo u vege varijanti ili sa suhim mesom, pa s kiselim kupusom, ječmom iliti orzom, tjesteninom - pašta fažol (meni omiljeni), pa gusta juha od graha, zapečeni grah ili grah na salatu s pečenom ili pohanom ribom, pogotovo riječnom. Talijani ga jedu s tjesteninom u raznim kombinacijama, Nijemci grahu na žlicu s kiselim kupusom i kobasicama dodaju i jabuke, Španjolci ga rade na gusto s rajčicama (ili pelatima) i dimljenom mljevenom paprikom, a najpoznatije tamošnje jelo je Fabada, varivo od krupnoga bijelog graha (fabes de la granja), chorizo kobasice i svinjetine. Ma, ima ga po cijelom svijetu. A ni ja ga sada tako mlad, putrast nisam mogla zaobići.

I pri odabiru recepta nisam htjela komplicirati i izmišljati neka čudesa pa je odluka, s obzirom na to da se na tržnici još može kupiti i kukuruz, pala na maneštru. Nije to jelo koje je dio mojeg identiteta i s kojim sam odrasla, no kad sam ga upoznala, zavoljela sam ga kao svoje. A maneštra, to jednostavno, sirotinjsko jelo raskošna okusa, tradicija je koju svaka kuća u Istri održava i njome se diči. Iako sam za ovaj editorijal pripremila maneštru, ne mogu zaobići, barem u slovima, ni svoju tradiciju.

Ona nekako ne ide iz mene pa ni ja nikad neću zaboraviti okus tenfanog graha koji je radila moja baka, maminu grah salatu ili bažul koji smo jeli iz velikog lonca u seoskoj kuhinji Snježane, moje prijateljice iz djetinjstva. I zato hvala njezinoj mami Barici i svim ženama koje su ostale svoje, koje su držale do svoga i koje su svaki dan kuhale za svoje obitelji. To zaslužuje dubok naklon.

Ova maneštra bila je gotova za jedan sat s pripremom. Grah sam imala očišćen, iako sam to jutro s placa kao lučki radnik na leđima prtila vreću s osam kilograma graha koji je tek trebalo očistiti. Kukuruz sam skuhala ujutro, trebalo mu je dvadesetak minuta, i doslovno sam zrna sastrugala nožem s klipa. Isto toliko minuta trebalo je i grahu i eto obroka prepunog proteina, minerala, vitamina i vlakana, jela koje drži sitim i iza kojega se najbolje počastiti hladnim pivom ili gemištom. A pun lonac me koštao manje od 20 kuna. Zato zamrznite grah na vrijeme i imat ćete divan topli ručak skoro dok kažeš keks.

RECEPT ZA PET
MANEŠTRA

• 500 g mladog graha
• 250 g kukuruza
• 1 veći luk
• 2 - 3 mrkve, 2 krumpira
ZA PEŠT:
pršut ili šunka
• panceta ili špek
• peršinov list
• 3 - 4 češnja češnjaka

Na maslinovu ili suncokretovu ulju zažutite luk i kada malo otpusti, dodajte nasjeckanu mrkvu, a nakon nje pancetu i pršut ili pešt. Za pešt sve sastojke usitnite da dobijete kompaktnu masu. Ako želite, možete dodati i malo mljevene crvene paprike, čak i one dimljene, iako to nije sastojak baznog recepta. Podlijte temeljcem ili vodom, dodajte na kockice narezan krumpir i grah i kuhajte 20 do 30 minuta dok grah ne omekša. Dio odvojite u drugu posudu i izradite štapnim mikserom pa vratite u lonac. Na taj način ćete ugustiti maneštru bez zaprške. Pred kraj dodajte kuhani kukuruz, sol i papar. U jelo možete dodati i domaći pršut ili šunku ili ga poslužiti s kuhanim ili pečenim kobasicama.

Foto: Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:40