DVOETAŽNI STAN OD 116 KVADRATA

Moderan, ali topli obiteljski dom

 

Nema ništa loše u estetski oblikovanom i optimiziranom prostoru za život i stalnom traženju najboljih rješenja. Dobar prostor ne mora nužno biti luksuzan. Puno je bitnije da nam dizajn pomogne u ostvarenju boljeg životnog stila i unese toplinu u dom, baš poput modernog dvoetažnos stana iz današnje priče. Riječ je stanu smještenom u Haidian distriktu u Pekingu koji su za mladi par s malim sinom uredili arhitekti iz HAO Design studija. Vlasnik je inženjer softvera koji obično radi kod kuće i voli jednostavan i brz stil. Žena je urednica arhitektonskih knjiga koja žudi za mirnim kutkom kako bi se u potpunosti mogla posvetiti svojem radu. Kupili su stan od 116 četvornih metara s neuobičajenim kosim stropom koji su željeli u potpunosti urediti prema vlastitim potrebama.

Dizajneri su vjerovali da neobično kosi strop treba očuvati te iskoristiti za stvaranje galerije, a u želji da pojačaju doživljaj prostora koristili su jednostavnu bijelu boju i prirodnu boju drveta kako bi istaknuti teksture materijala i linearni dizajn namještaja. Otvorili su velike prozore s drvenim okvirima i višeslojnim staklom, pružajući dovoljno prirodne sunčeve svjetlosti i svjetlosnu difuziju. Zajednički otvoreni prostor: klizna vrata kuhinje i dječje sobe mogu se fleksibilno protezati prostorom i kada je potrebno spriječiti miris ulja i dima, a kad se potpuno otvore, poboljšavaju ventilaciju s čime su postigli energetsku učinkovitost i smanjili potrebu za umjetnom rasvjetom i ventilacijom.

Konfiguracija interijera i primjena namještaja oblikovana je prema vremenu, učestalosti i aktivnosti obitelji. Na gornjem katu iznad mezanina je glavna spavaća soba i studio. To je mirno mjesto za odmor, rad i čitanje. Nešto veći nivo je ispod i namijenjen je socijalizaciji i igri s više učestalih aktivnosti. Vizualno je u vidnom polju roditelja koji mogu neometano nadzirati dijete. U jednom kutu dnevnog boravka je dječja soba/soba za igru ukrašena trokutastim jastucima i šatorom u obliku planine te školskom pločom na kojoj dijete može vježbati i maštati.

Interijer nije opterećen namještajem i već pri samom pogledu se osjeća sva ljepota visokog stropa objekta. Kako bi se stvorila raznolikost bijelih slojeva korišteni su različiti materijali. Zid je premazan cementnim premazom, na podu su plastične podne obloge te sivi naglasci kao što su umjetni kameni materijali i metalne opeke, dok drvene teksture stvaraju udobnost doma.

Prostorna je funkcionalnost definirana namještajem i dinamički se mijenja kako bi se iskoristio prostor u najvećoj mogućoj mjeri. Ovaj otvoreni i fleksibilni način života, ne samo da predstavlja budućnost trenda nego i odražava temeljnu vrijednost moderne obitelji o kojoj je HAO Design studio razmišljao - stvoriti kod svakog člana osjećaj ugode i potaknuti slobodu i duboku sentimentalnu razmjenu.

Foto: Hey!Cheese

Izvor: archdaily

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 01:31