STAN NA TRI ETAŽE

Moderno obiteljsko gnijezdo na zagrebačkom Jarunu

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Dobrodošli u našu kolumnu četvrtkom. Danas ćemo se družiti s jednim interijerom na kojemu smo vrijedno i entuzijastično radili posljednjih mjeseci. Crno- bijeli, a opet u boji stan smješten je usred zelenila zagrebačkog Jaruna. Ovdje je mlada obitelj odlučila saviti svoje moderno obiteljsko gnijezdo. Broji ih čak 101. Nisu dalmatineri, nije radio i nisu byteovi, već kvadrati. I desetak istih takvih na terasi. Kvadrata, je.

Tlocrtno gledano stan posjeduje sve što današnje mlade obitelji traže – dovoljno velik dnevni prostor – „open space“, terasu, komotne spavaće sobe, po mogućnosti njih 3, zasebne kupaonice, spremišni prostor, walk in garderobu, vešeraj. S druge strane, stan koji tlocrtno zadovoljava sve želje naših klijenata, dizajnom je tek trebao ispuniti glavnu potrebu svake obitelji – stvaranje ugođaja doma.

Prilikom kretanja u dizajniranje budućeg ili redizajniranje postojećeg doma, volimo se s vlasnicima dobro napričati. Zaćakulati se. Otkriti što vole i žele. Ponekad tražimo sliku, dvije koja bi prikazale njihovu asocijaciju na riječ dom. U drugim pak slučajevima slike nisu ni potrebne. Dovoljno je pozorno slušati riječi kojima klijenti opisuju svoju viziju doma. Moderno, lijepo, elegantno, bjelina, ali i prstohvat crnih detalja, mir, boje, ali ne previše boje. Tako bismo opisali naš projektni zadatak. A rezultat? Upravo ovo.

Bjelinu smo kontrolirali s tamnom rasvjetom i komadima namještaja, toplinu unijeli koristeći drvni dekor i biljke, element modernoga i elegancije kroz jednostavne linije i oblike, a boje se kroz dnevnu i roditeljsku zonu nešto diskretnije protežu kroz tekstil, manje komade namještaja i detalje. Njih predvode ružičasti i zeleni tonovi.

U dječjim su sobama boje pokazale svoje pravo, šareno lice. Iako je svaka spavaća odaja tematski drugačije obrađena, sve dijele istu nit vodilju – mir i vezu s prirodom.

Kod roditelja smo to postigli koristeći zidnu tapetu prizora sanjive šume, dok dječje sobe uživaju u planinama i zvijezdama. Nježnost ružičaste boje ponovno se pojavljuje u kupaonicama, gdje , uz zanimljive geometrijske uzorke zidnih pločica i crne detalje namještaja dizajniranog po mjeri, daje prostoru posebnu toplinu.

Fun fact - iako se danas ružičasta boja pripisuje djevojčicama, ona je originalno predstavljala „mušku“ boju. U Japanu ona pak simbolizira samuraje.

Mi bi rekli da u ovom interijeru predstavlja nježnu, ali istovremenu i snažnu, jedinstvenu boju. Boju koja se ne brine što će netko o njoj misliti. Trenutno modernu, ali uvijek toplu i oku ugodnu boju. Poseban i elegantan dodatak našoj današnjoj arhitektonsko – dizajnerskoj priči. Priči koju smo započela ispisivati u kasno proljeće na Ribnjaku, a priveli kraju u našem novom gnijezdu.

Naime, iako na zapadnu nema ništa novo, samo mrvicu zapadnije od našeg dobrog, starog Ribnjaka već nekoliko tjedana postoji nešto novo – naš novi ured. Svi arhitekti ( i klinci ) s Ribnjaka moraju jednom odrasti pa je tako i naš ured nabujao i napustio svoje prvo gnijezdo. Zato naše tradicionalne želje i pozdravi više neće dolaziti s Ribnjaka, ali će uvijek biti u odgovarajućem tonu. Danas su ružičasti. Jer je lijepo svijet gledati kroz ružičasti filter. Barem povremeno.

Do sljedećeg čitanja,

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:33