Životni prostor kao bajka

Najljepša božićna priča u zagrebačkom stanu od samo 37 m2

U posjetu Petri Žerjavić u Zagrebu ...

Pred dizajnericom Marijom Skelin bio je velik izazov: kako u jednosobnom stanu osmisliti tri sobe, ali pritom ne ugušiti prostor i blagdanski urediti interijer. Kako jednosoban stan od 37 četvornih metara pretvoriti u dvosoban, a da pritom izgleda atraktivno i drukčije od dosad viđenog? Ako pitate dizajnericu interijera Mariju Skelin, odgovor je – lako.

– Važno je biti svjestan prostora u kojem će se raditi intervencije i imati dobru ideju – kaže Marija Skelin kojoj je vlasnica stana Petra Žerjavić dala otvorene ruke da osmisli i realizira novi izgled stana. – Bio je to velik izazov jer sam morala od jedne prostorije napraviti tri.

Dnevni boravak i blagovaonicu, spavaću sobu i spremište koje uglavnom služi kao vešeraj. Kako bismo ogradili te tri prostorije odlučili smo se za kombinaciju dekorativnih stupova od knaufa i pregradnih stijena od tekstila – objašnjava dizajnerica i napominje da se knauf i tekstil odlično nadopunjuju jer ne bi bilo dobro koristiti samo jedno od toga.

– Sam knauf bio bi dosadan, iako ljudi nisu svjesni što se sve može s njim. Riječ je o jeftinom, a lijepom materijalu s kojim se mogu čuda raditi, samo ako netko ima želju. Imali smo sreću i našli idealnog čovjeka za to, knaufera Stjepana Tomića koji je bio spreman za eksperimente. S druge strane, da smo koristili samo tekstil, prostor bi u konačnici djelovao jako teatralno, kao kazališna scena – ističe Marija Skelin.

Gotovo sav namještaj u ovom ljupkom stanu (koji nije ugradben) napravljen je po mjeri jer to je, kaže dizajnerica, jedina logična opcija za opremanje malih stanova.

– Namještaj smo pažljivo izrađivali u mojoj radionici, a trudili smo se napraviti komade koji neće zagušiti i opteretiti ionako minijaturan stan.

Zato smo se bazirali isključivo na potrebne komade namještaja kao što je blagovaonički stol koji je napravljen tehnikom kaširanja stranica starih časopisa i novina, a istu smo tehniku primijenili i za izradu polica za knjige i razne druge sitnice. Stolci su pomalo u shabby chic stilu, a sjedeća garnitura je vrlo jednostavna i jako udobna – nabraja Marija Skelin koja je sukladno pravilima uređenja malih stanova cijeli prostor bazično zamislila u bijeloj boji.

– Bijelo je najbolja baza i s time ne možete pogriješiti. Ako je dominantna nijansa neutralna, interijer će se mnogo lakše prilgođavati željama i potrebama, što je i financijski isplativije. Kada se zaželite promjene, samo dodate nekoliko koloritnih jastuka ili šareni stolnjak i cijeli će prostor odmah oživjeti. Bijela podloga podnosi sve boje – savjetuje dizajnerica koja je vlasnici Petri pomogla i pri božićnom uređenju njezina doma.

Misija? Pretvoriti životni prostor u bajku, kako i priliči ovom blagdanskom dobu.

– Opet smo koristili bijelu, a glavna inspiracija nam je bila priroda. Minimalistički, a opet raskošni božićni ugođaj dobili smo spojem stakla i grana iz šume.

Grane obojane u bijelo izgledaju jako elegantno i skupo, a zapravo je riječ o povoljnoj ideji – otkriva Marija Skelin čija je radionica u zagrebačkom naselju Ravnice specijalizirana za izradu neobičnih i zanimljivih zavjesa, navlaka i presvlaka, ali se bavi i idejnim rješenjima prostora, odabirom boja za interijere te izradom dekorativnih ukrasnih predmeta i sitnih komada namještaja.

Za sve savjete možete joj pisati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:19