DOZNALI SMO I CIJENU

A-FRAME kuće dostupne u Hrvatskoj: Povoljnije su od klasičnih zidanih kuća, isporučuju se za maksimalno 3 mjeseca, a montiraju u 7 dana

 Dogma nekretnine
Intenzivna je gradnja ovog tipa kuća u Gorskom kotaru i Lici, a kupuju se kao vikendice, turistički objekti...

Niskoenergetska gradnja nije samo zakonski obvezna, ona je u novom svjetlu suvremene gradnje itekako poželjna. Ona može biti moderna, praktična, povoljna, napredna... Sve su to argumenti koje u trenutačnoj situaciji na tržištu s nedostatkom radne snage i cijenama materijala - što uzrokuje nemogućnost planiranja termina i troškova gradnje - treba uzeti u obzir. A ako je pritom riječ o gradnji na kontinentalnim i gorskim predjelima, jedan se oblik niskoenergetske gradnje sasvim sigurno ističe - A-frame kuće.

Riječ je o modelu planinskih kuća koje opstaju i pod surovim vremenskim uvjetima, a karakteriziraju ih kosi krovovi. Najčešće su u obliku jednakostraničnog trokuta, pri čemu se donji dio krova pričvršćuje za temelje kuće. Dizajnom podsjećaju na prvo slovo abecede, tako su i dobile naziv, a specifične su i po velikim staklenim stijenama koje omogućuju obilje prirodnog svjetla. Popularnost su davno stekle na području SAD-a i Skandinavije... a sve se češće mogu vidjeti i u Hrvatskoj.

Odnedavno se mogu pronaći i u ponudi agencije Dogma nekretnine, koja je postala zastupnik STECO niskoenergetskih kuća za Hrvatsku. STECO CENTAR je tvrtka s više od 20 godina iskustva u gradnji, a nastupa na svjetskom i domaćem tržištu montažnih i drvenih objekata.

image
Dogma nekretnine
image
Dogma nekretnine

- Sa sigurnošću možemo reći da je potražnja i želja za A-frame kućama velika, ali je ponuda vrlo mala. Izlaskom s ovim modelom na hrvatsko tržište kupcima smo ponudili upravo ono što traže - govori Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine, dodajući kako je zasad intenzivna gradnja ovog tipa kuća u Gorskom kotaru i Lici. Kupuju ih obitelji koje traže idealnu kuću za odmor, obitelji koje vide mogućnost investicije u turizam, investitori koji ih grade s namjenom daljnje prodaje...

Drvene montažne kuće A-oblika imaju nekoliko prednosti u odnosu na one klasično građene: odličnu toplinsku izolaciju, otpornost na potres, požar, snijeg i vjetar, brzinu gradnje, cijenu...

- Drvo je kao materijal od čelika lakše čak 13 puta, a od betona do četiri puta. Zbog toga je kuća s nosivom drvenom konstrukcijom višestruko lakša od tradicionalno građene kuće i preuzima znatno manje potresno opterećenje. Također, zidni elementi ovih montažnih kuća imaju debljinu od čak 35 centimetara, a izvode se od drvene nosive konstrukcije između koje se postavlja kamena vuna te se obostrano oblažu gipsvlaknastim pločama. Pločaste obloge na bazi gipsa pružaju požarnu zaštitu, te produljuju vrijeme potrebno za uvođenje požarnog opterećenja na drvenu konstrukciju - pojašnjava Vera Aničić, voditeljica segmenta niskoenergetskih kuća u agenciji Dogma nekretnine.

image
Dogma nekretnine
image
Dogma nekretnine

Zbog suhe gradnje useljenje je, kaže, moguće odmah po završetku, a graditi se može tijekom cijele godine.

U ovom slučaju na tržište se plasira praktički gotov proizvod jer agencija nudi "ključ u ruke", uz ponudu niza usluga od projektiranja do iskopa i betoniranja pa do kreditiranja putem agencije Dogma kapital. Investitor osigurava teren za gradnju, angažira projektanta koji priprema svu potrebnu dokumentaciju i ishoduje građevinsku dozvolu. Također, investitor je dužan osigurati iskope i temeljnu ploču te dovesti sve potrebne priključke do terena.

- Po ishodovanju građevinske dozvole potpisuje se ugovor te kuća kreće u proizvodnju. S obzirom na to da tvornica ima velike kapacitete, rok isporuke je od 90 do 120 dana, a montaža kuće traje u prosjeku sedam dana, nakon čega kreću unutarnji radovi - kaže Vera Aničić.

Cijena za gradnju po principu ključ u ruke iznosi od 722 do 732 eura po kvadratu bez PDV-a. Konkretnije, cijena kuće površine 70 kvadrata s dnevnim boravkom i dvije spavaće sobe iznosi 50.557,50 eura bez PDV-a, a one od 102 kvadrata, s tri spavaće sobe, 74.730 eura bez PDV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:48