UGODNO I PRISTUPAČNO

Ako želite ulagati u nekretnine izvan Hrvatske, sada je pravo vrijeme da to učinite u ovim zemljama

.

 /SHUTTERSTOCK

Ako se zabavljate s idejom da kupite nekretninu u stranoj zemlji - na primjer, kuću za jedan euro u Italiji - niste jedini. Prema istraživanju koje je proveo Coldwell Banker, a objavljeno u Global Luxury 2024, gotovo 40 posto bogatih američkih ispitanika reklo je da planiraju kupiti dom u stranoj zemlji tijekom sljedeće godine, prenosi House Beautiful.

Ne samo da je potencijalno jeftinije kupiti nekretninu u inozemstvu, to zapravo može donijeti dodatni prihod i pomoći u zaštiti vaše postojeće imovine. "Ulaganje u tržišta u razvoju može ponuditi brze ekonomske povrate i povećanje vrijednosti nekretnina", objašnjava Samira Easton certificirana međunarodna stručnjakinja za nekretnine u Premier Sotheby‘s International Realty. (Drugim riječima, kuća na plaži koju sada kupite u Portugalu mogla bi vrijediti dvostruko više od onoga što ste za nju platili za nekoliko godina.)

image

.

/SHUTTERSTOCK

Posjedovanje nekretnina u različitim zemljama također može diverzificirati vaš portfelj, čineći vas manje ranjivim na lude ekonomske fluktuacije u bilo kojoj zemlji – a "ulaganja u nekretnine u različitim valutama mogu zaštititi od devalvacije valute u vašoj zemlji", kaže Easton.

Sa stajališta načina života, posjedovanje kuće u inozemstvu nudi pristup novim kulturama i klimama (egzotična hrana, sunčano vrijeme!) i daje obiteljima posebno mjesto za okupljanje za odmor i ljetne stanke. Tko ne želi provesti Božić u Parizu ili kolovoz u Toskani?

Evo nekoliko zemalja u koje je poželjno uložiti:

Portugal

Ova obalna europska zemlja najnovija je moderna turistička destinacija—i brzo postaje popularno mjesto za kupnju drugog doma. Jeftinije je (za sada) od mnogih drugih zapadnoeuropskih zemalja. Prema Mauriciu Umanskyju, izvršnom direktoru i osnivaču agencije The Agency, koja ima urede za nekretnine diljem svijeta, Portugal privlači kupce iz inozemstva svojim programom zlatne vize, koji strancima koji kupe nekretninu daje mogućnost dobivanja državljanstva. Tržište najma je jako u Lisabonu, Portu i regiji Algarve, pa čak i ako ne želite koristiti svoju kuću u Portugalu nekoliko godina, ipak je pametno kupiti sada.

Španjolska

Španjolska nudi atraktivnu mješavinu kulturno bogatih, sofisticiranih gradova i opuštenih gradića na plaži, a poput Portugala nudi program zlatne vize. Postoji velika potražnja za nekretninama za iznajmljivanje u većim gradovima poput Barcelone i Madrida, što može generirati dobar mjesečni prihod za vlasnike. "Posljednjih su godina cijene nekretnina postupno porasle, ali su još uvijek pristupačne u usporedbi s drugim tržištima, što je sjajno vrijeme za kupnju prije nego cijene još više porastu", kaže Umanksy.

image
/SHUTTERSTOCK

Kostarika

Putnici sve češće odlaze na odmor u Kostariku — i odluče tamo ostati. Zemlja ima toplu, sunčanu klimu, bioraznolik krajolik i opuštenu atmosferu zbog koje se osjećate kao da ste uvijek na odmoru, čak i ako radite od 9 do 5. Ali ono što ju čini dobrim mjesto za ulaganje je stabilna i demokratska vlada i snažan pravni okvir zemlje koji štiti vlasnička prava, što strani ulagači smatraju umirujućim, kaže Easton.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Dubai nema porez na dohodak što čini vikendice na ovom mjestu dobrim ulaganjem u nekretnine. "Gradsko gospodarstvo u procvatu i kontinuirani razvoj infrastrukture čine ga uspješnim tržištem nekretnina, a pruža neke od najvećih prinosa od najma na globalnoj razini, osobito u luksuznim područjima i područjima s velikom potražnjom", kaže Easton.

image
/SHUTTERSTOCK

Kolumbija

Ova južnoamerička zemlja još uvijek se smatra tržištem u nastajanju, što u biti znači da je vruća tema, ali pristupačna. Gradovi poput Bogote i Medellina su popularni, a cijene u svim tim mjestima niže su u usporedbi s drugim zemljama Latinske Amerike. "Povećanje turizma i rastuća zajednica useljenika povećavaju potražnju za kratkoročnim i dugoročnim iznajmljivanjem nekretnina", kaže Easton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. srpanj 2024 09:03