SPEKTAKULARNA OBNOVA

Europski grad nekoć sravnjen sa zemljom danas je raj za život: Gradi se na sve strane, ondje je i najviša zgrada u EU

Skanska

 Ustupljena fotografija/
U gradu feniksu, kako mu tepaju, trenutačno se gradi jedan od najvećih urbanističko-razvojnih projekata na svijetu

Nakon završetka Drugoga svjetskog rata stanovnici glavnog grada Poljske ostali su okruženi ruševinama. Varšava je tad sravnjena sa zemljom, a podaci kažu da je čak 85 posto zgrada bilo potpuno uništeno. Sedamdeset godina poslije grad feniks, kako joj često tepaju, ni po čemu ne zaostaje za drugim europskim metropolama.

Parkovi, zelenilo, nove fasade, ekskluzivni hoteli, prepuni restorani... Zaista izgleda kao projekt koji tek treba pobijediti na natječaju. Tijekom gradnje vodi se računa o tome da svaki stan zgrade ima pripadajuće parkirno mjesto, da bude dobro biciklistički povezana, da se u blizini nalaze zelena površina i, naravno, javni prijevoz.

Jedino što se gradu na Visli može zamjeriti brojne su dizalice koje završavaju radove na najmodernijim arhitektonskim čudima. Odsjeli smo u hotelu Barceló smještenom u srcu četvrti Powiśle gdje se već s prozora mogla vidjeti famozna građevina. Ispostavilo se da se radi o trgovačkom centru u ruhu bivše elektrane.

image

Towarowa 22

Ustupljena fotografija/

Tijekom Varšavskog ustanka 1944. upravo su u toj elektrani članovi otpora, uglavnom radnici u pogonima, neumorno radili kako bi grad opskrbili strujom. I nakon rata nastavila je s radom sve do 2001. godine kad je službeno prestala proizvoditi struju. Novi život dobila je 2015. godine kad su mjesto kupili Tristan Capital Partners i White Star Real Estate.

Umjesto velikih staklenih izloga i natpisa "trgovački centar", vanjštinu zgrade krasi cigla koja je posebno proizvedena upravo za ovaj projekt. Dizala, razne kontrolne ploče i željezne konstrukcije zadržani su kao ukrasi interijera i eksterijera. Dio prizemlja rezerviran je za ugostitelje, dok se u drugom nalaze trgovine odjećom, a na katu kozmetičke usluge.

image

Zlota 83

Ustupljena fotografija/

S obzirom na loše vremenske uvjete tipične za Varšavu tijekom zimskih mjeseci, dio s restoranima i kafićima zatvoren je staklom kako bi posjetitelji mogli cijele godine uživati na "vanjskim" terasama. Desetak minuta hoda od bivše elektrane Powiśle, u ožujku ove godine otvoren je 452 metara dug most za bicikliste i pješake koji povezuje šetnicu uz rijeku Vislu s praškom četvrti.

Iako se na prvu činio suvišnim s obzirom na to da se u blizini nalaze druga dva mosta, gužva koju smo na mostu zatekli usred radnog dana pokazuje kako je i ovo bio iznimno uspješan projekt. Vikendom, tvrde lokalci, mostom je gotovo nemoguće proći biciklom zbog svih pješaka koji ga prelaze.

image

Elektrana Powisle

/Michal Gaciarz
image

Elektrana Powisle

Juliusz Sokolowski 2020/
image

Elektrana Powisle

Juliusz Sokolowski 2020/

U središtu varšavske četvrti Wola trenutačno se gradi jedan od najvećih urbanističkih razvojnih projekata na svijetu, pod nazivom Towarowa 22. Iako izgleda kao beskonačno gradilište, uvjeravaju nas da će cijeli projekt, koji se prostire na 6,5 hektara, biti gotov do 2028. godine.

U ožujku ove godine predstavljen je konačni dizajn Towarowe 22 za koji su zaslužni Echo Investment i AFI Europe. Naime, riječ je o ekološki prihvatljivom projektu koji će niknuti na mjestu nekadašnjeg trgovačkog centra Jupiter. U centru grada nalazit će se veliki zeleni park s pet nebodera koji će dosezati visinu od 150 metara.

image
Ustupljena fotografija/
image
/Michal Gaciarz

Posjetili smo jednu od zgrada u kompleksu koja je planirana kao poslovni prostor, odnosno zajednički radni prostor u kojem je moguće unajmiti stol. Osim spektakularno uređenog prostora s kantinom, teretanom, wellnessom, konferencijskim salama i sobom za snimanje podcasta, u prostoru se nalazi i uređaj za brzi odmor.

Takozvani Neuron Activation Pod, koji izgleda kao solarij s jastucima, stimulira osjetilna tkiva vibracijama. Koristi se za poboljšanje kvalitete sna, ublažavanje stresa i napetosti mišića te bi se u njima djelatnici trebali odmarati mnogo brže nego klasičnim snom.

Još jedno iznenađenje ove četvrti su Varšavske pivovare koje su se smjestile u samom centru grada. Nekad najveća pivovara u tadašnjoj Kraljevini Poljskoj, nakon Drugoga svjetskog rata potpuno je opustošena. No, 2021. mjesto je ponovno oživjelo zaslugom Echo Investmenta pa se sad u novom predivnom ambijentu može popiti pivo kuhano na licu mjesta, pojesti nešto u restoranima ili obaviti kratki šoping u nekoj od trgovina.

image
Ustupljena fotografija/
image
Dawid Jasiurkowski/

Turu smo nastavili posjetom AFI Homeovim stanovima za dugoročni najam u centru grada. Nalaze se u blizini poslovnih zgrada, a opisuju ih kao apartmane visokog standarda za one koji traže elegantan dizajn i udobnost. Predivni su, ali za taj luksuz koji spaja klasiku i najnovije trendove potrebno je izdvojiti oko 40 eura po kvadratu.

Stan visokih stropova i modernog uređenja koji smo razgledali nalazi se u povijesnom dijelu zgrade Krongold. Prostrani dnevni boravak, golema kuhinja s blagovaonicom i dvije spavaće sobe spajaju minimalizam i maksimalnu funkcionalnost prostora, što je puka suprotnost vanjskom izgledu zgrade koji podsjeća na kazalište.

image

Skanska

Ustupljena fotografija/

Prije povratka u hotel popeli smo se na toranj Varso koji je s 310 metara najviša zgrada u Europskoj uniji te šesta najviša zgrada u Europi. Dizajnirala ga je arhitektonska tvrtka Foster + Partners, a službeno je otvoren 2022. godine. Pogled s vrha još je jednom potvrdio da Varšava zaista zaslužuje titulu europske metropole.

CEE Summit Varšava

Krajem svibnja u Varšavi je održano deseto izdanje CEE Summita kojemu je cilj povezati međunarodne investitore i poznavatelje tržišta nekretnina s onima koji donose odluke na terenu. U posebnom fokusu ove se godine našla Hrvatska zbog svojih potencijala u području logistike i skladišnih prostora.
Klara Matić, generalna direktorica tvrtke Avison Young za područje istočne Europe, objasnila je zašto je Hrvatska idealan odabir za buduće investitore.
Hrvatska svake godine bilježi potražnju za najmanje 300.000 kvadrata skladišta za koje nema kapacitete. Iz godine u godinu potražnja dodatno raste zbog stranih tvrtki koje su postale svjesne lokacijskih i infrastrukturnih prednosti.
- Imamo devet međunarodnih zračnih luka, dvije međunarodne morske luke, od prošle godine dio smo Schengena, a još od 2013. članica Europske unije. Također, službena valuta je euro pa nema valutnog rizika ni troškova tečajne konverzije - istaknula je Matić.

To su neki od razloga zašto je u Hrvatsku došlo i investicijsko društvo Accolade koje svoje usluge nudi zakupcima svjetskih brendova iz područja e-trgovine, lake proizvodnje i logistike. Na popisu zemalja u kojima djeluju već godinama su Češka, Poljska, Njemačka, Nizozemska, Slovačka i Španjolska.

- Hrvatska je definitivno jedna od budućih zvijezda zbog svog strateškog položaja. Svjesni smo da se radi o novom rastućem tržištu, no ne bojimo se ulaganja - rekla je komercijalna direktorica Accoladea Joanna Sinkiewicz.

Investicija u Hrvatskoj o kojoj govori je Accolade Park Zagreb North koji će se nalaziti u Donjoj Bistri i nuditi više od 300.000 četvornih metara prostora pogodnog za logistiku, laganu proizvodnju i e-trgovinu. Sinkiewicz tvrdi kako zbog veličine imaju mogućnost pružiti sve što je potrebno bilo kojoj skupini najmoprimaca.

- Prednosti prostora na ovoj lokaciji svakako su pristup autocesti kojom se dolazi do Maribora za samo jedan sat i blizina glavnog grada na oko 15 kilometara - rekla je Sinkiewicz.

S obzirom na to da je za dio parka od 90.000 četvornih metara već ishođena građevinska dozvola, gradnja može početi bilo kad. Gradnji će se, objašnjava, pristupiti poštujući načela koja zahtijevaju moderni i održivi kompleksi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 19:01