DOBRA INICIJATIVA

Jedan istarski grad daje prednost deficitarnim zanimanjima pri dobivanju stana iz POS-a

Nedavno dovršena zgrada POS-a u Umagu

 GORAN ŠEBELIĆ/CROPIX
Među deficitarnim zanimanjima na području ovog istarskog grada su trenutno liječnici, medicinske sestre i tehničari, učitelji i policajci

Grad Umag je prvi u Hrvatskoj odlučio uvesti kriterij deficitarnog zanimanja u odlučivanje o prednosti pri dobivanju stana iz Programa poticane stanogradnje (POS), prenosu Bauštela.hr. Grad time žele privući liječnike, medicinske sestre i tehničare, učitelje i policajce, kojih ondje kronično nedostaje.

Nakon što su 84 obitelji uselile u četvrtu zgradu izgrađenu u Umagu u okviru Programa poticane stanogradnje (POS), tamošnje su vlasti odlučile raspisati javni poziv za podnošenje zahtjeva za kupnju stanova u petoj zgradi.

image

Nedavno dovršena zgrada POS-a u Umagu

GORAN ŠEBELIĆ/CROPIX

Kako stoji na stranicama Grada Umaga, u poziv je uvršten i kriterij deficitarnog zanimanja kojim se određuje lista prvenstva pri ostvarivanju prava na stan. Među deficitarnim zanimanjima na području ovog istarskog grada su trenutno liječnici, medicinske sestre i tehničari, učitelji i policajci.

– Grad Umag prednjači po izgradnji POS stanova u Istri, čime se ponosimo te smo primjer dobre prakse na državnoj razini. Stanovi za mlade su jedan od temelja demografske politike Grada Umaga, a Program poticane stanogradnje jedan je od najuspješnijih projekata u kojem do izražaja dolazi suradnja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, APN-a te Grada Umaga. Projekt poticane stanogradnje je prije svega razvojan i socijalan društveni program čija je vrijednost višeznačajna jer ulijeva sigurnost u budući razvoj zajednice, u ovom slučaju grada Umaga. S obzirom na dodatne poticajne mjere za zadržavanje deficitarnog kadra u Umagu, ovaj trenutni projekt dodatno dobiva na vrijednosti i značaju" naveo je gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese.

image

Nedavno dovršena zgrada POS-a u Umagu

GORAN ŠEBELIĆ/CROPIX

Izrada samog projekta za novu zgradu u okviru POS-a započet će nakon sastavljanja liste prvenstva, kako bi se najprije utvrdile realne potrebe budućih stanara. Sam objekt bi trebao biti izgrađen tijekom 2024. i 2025. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:56