CIJENE STANOVA U HRVATSKOJ

Karlovac je među jeftinijim gradovima, dok se u Opatiji traži skoro 5000 eura po kvadratu

Karlovac

 /Shutterstock
Istražili smo koje iznose prodavatelji traže za svoje nkeretnine putem oglasnika

Analiza traženih cijena stanova koji su se tijekom srpnja prodavali na oglasniku Crozilla.com pokazuje različite trendove po gradovima diljem Hrvatske. Ovisno o lokaciji, raspon prosječnih srpanjskih cijena stanova kreće se između 1350 eura i gotovo 5000 eura po kvadratu. Gradovi na jadranskoj obali očekivano se ističu visokim cijenama, a prosječna oglašavana cijena kvadrata koja prelazi 4000 eura zabilježena je u nekoliko gradova na moru.

Na zagrebačkom tržištu nekretnina cijene su i dalje više no u ostalim gradovima u unutrašnjosti, ali više i od nekih gradova na Jadranu. Za kvadrat stana u Zagrebu u prosjeku se tražilo 2850 eura.

- Cijena zagrebačkih stanova konzistentno je visoka u odnosu na brojne druge gradove, što nije iznenađujuće, s obzirom na to da je Zagreb grad u kojem su nekretnine traženije no u ostatku Hrvatske - kaže Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio, koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Crozilla.com i Indomio.hr.

Varaždin bilježi pad cijena na 2509 eura, dok Bjelovar ostaje stabilan s cijenom od 1784 eura po kvadratu. Na istoku zemlje, gradovi poput Osijeka i Slavonskog Broda, bilježe prosječne srpanjske cijene kvadratnog metra od 1754 eura i 1375 eura, uz porast od 2 posto i 0,9 posto. Unatoč mjesečnom porastu, Karlovac je s prosječnom cijenom od 1356 eura i dalje među jeftinijim gradovima.

image

Opatija

/Shutterstock

Od gradova na jadranskoj obali, ističu se luksuzne destinacije, poput Opatije, gdje se prosječna tražena cijena stana približava iznosu od čak 5000 eura. U srpnju je, naime, iznosila 4923 eura po kvadratu.

- Opatija se standardno nalazi na vrhu liste najskupljih gradova kad je u pitanju cijena stanova. Osim atraktivnog položaja na obali, visoke cijene duguje i zahvaljujući svom statusu luksuzne turističke destinacije koja privlači imućne kupce - komentira Mladen Matijević.

Rijeka i Pula bilježe cijene od 2575 eura i 2725 eura po kvadratu, s rastom od 1,3 posto i 1,1 posto, dok Rovinj i Umag, poznata turistička odredišta, bilježe cijene od 4154 eura, i 4257 eura po kvadratu. Nešto jeftiniji je Poreč, s cijenom kvadratnog metra od 3569 eura.

Na srednjem dijelu Jadrana, Zadar bilježi prosječnu cijenu od 3333 eura po kvadratu, s rastom od 1,6 posto, dok je Šibenik na nešto nižih 3015 eura po kvadratu, s rastom od 0,4 posto.

I južni dio zemlje bilježi visoke cijene nekretnina. Split i Dubrovnik imaju prosječne cijene metra kvadratnog od 4096 eura i 4091 eura, dok Makarska, manji, ali popularni turistički grad, bilježi prosječnu srpanjsku cijenu od 3663 eura po kvadratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 11:50