STAMBENA DILEMA

Mladi par traži savjet o preseljenju u drugi grad, Zagreb im je preskup: ‘Ni ovdje cijene nisu baš normalne‘

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK
Razmišljajući o kupnji nekretnine u Osijeku, 27-godišnjak je na Redditu započeo temu o životu i troškovima u tom gradu. Evo što su mu rekli...

Većina mladih obitelji i parova koji nemaju riješeno stambeno pitanje suočavaju se sa životnom dilemom: biti u najmu, kupiti li stan ili kuću i gdje? Posebno je to izraženo među mladima u Zagrebu, gdje si s primanjima koji su niži ili na razini prosječne mjesečne plaće ne mogu priuštiti visok najam ili ratu kredita. U sličnoj situaciji nalazi se i jedan mladi zaručeni par koji se za pokoji savjet obratio korisnicima Reddita. Oni su 27-godišnjaci koji su već šest godina podstanari i čija su zajednička primanja oko 2000 eura. Smatrajući kako je vrijeme za kupnju vlastite nekretnine, počeli su razmišljati o preseljenju iz Zagreba u Osijek.

"Glavni razlog je, naravno, cijena nekretnina jer u Zagrebu sa svojim primanjima nismo u mogućnosti plaćati ratu kredita 800+ eura za neki stan od 60, 70 kvadrata, dok se u Osijeku mogu pronaći pristojni stanovi (starije gradnje) i namješteni od oko 100 kvadrata za cca 100 tisuća eura, gdje dolazimo na neku prihvatljivu cijenu rate kredita od 500, 600 eura. Također, i kupnja kuće do 100 kvadrata je opcija", naveo je 27-godišnjak, dodajući kako mu je "pun kufer gužvi i prometa u Zagrebu".

image

Prometni kolaps u Zagrebu

SNIMIO čITATELJ/

Istaknuo je da voli svoj rodni grad, ali smatra da je za jednu prosječnu obitelj s prosječnim plaćama postao preskup. Ne zanima ga ni okolica Zagreba jer bi i tad bio poslom vezan za glavni grad pa bi opet svaki dan bio u gužvama. Za Osijek, pak, kaže kako su se čini kao manji, mirniji grad bez gužvi, s manje stresa i općenito više zelenila sa lijepom šetnicom uz Dravu i Kopačkim Ritom u blizini.

Poslužio se i usporedbom života u Zagrebu i Osijeku s portala Numbeo, poznatog po svojim izračunima cijene života u pojedinim državama i gradovima. Prema spomenutom portalu, u Osijeku je potrebno oko 2696,30 eura kako bi se održao isti životni standard koji se može imati s 3300 eura u Zagrebu, pod pretpostavkom da se u oba grada unajmljuje nekretnina.

Izračun kaže kako su potrošačke cijene u Osijeku 11,5 posto niže nego u Zagrebu, a kad bi se tomu pridodale i najamnine, ispada kako su potrošačke cijene u Osijeku 18,3 posto niže nego u Zagrebu. Cijene najma u Osijeku su 39,2 posto niže, restorana 31 posto, a namirnica 10,2 posto. Kupovna moć u Osijeku je pak 12 posto manja nego u Zagrebu

Bi li taj grad bio dobar izbor, pitao je i korisnike Reddita.

"Najviše me zanima situacija oko posla. Ima li posla, jel‘ ga teško nać‘ i kakve su prosječne plaće što se tiče strukovnih zanimanja i može li se s tim plaćama normalno živjet‘ uz kredit, jer prije preseljenja moram pronaći posao. Računam da su troškovi života u Osijeku manji nego u Zagrebu, ali isto tako računam da su i plaće manje. Ja u struci radim stolariju (namještaj). Trenutno radim kao lakirer u stolariji, mogu raditi i kao autolimar, nikad mi nije bilo mrsko zaprljat‘ ruke i zaradit‘ plaću. Trenutna plaća u Zagrebu mi je cca 1300 eura", naveo je.

Komentari su većinom bili pozitivni i ohrabrujućeg tona, jedino što je nekoliko njih napisalo da je gotovo nemoguće pronaći stan od 100 kvadrata za spomenutih 100 tisuća eura.

"Ne znam gdje si ti u Osijeku našao stan od 100 kvadrata za 100 tisuća eura. A ako slučajno i jesi, bježi od toga jer to mora biti neko teško sranje. Situacija s nekretninama trenutno uopće nije nešto posebno bajna u odnosu na Zagreb, u onoj mjeri kako je nekad bilo. Novogradnja se sad prodaje između 2000 i 2200 eura po kvadratu, a većina vlasnika starijih stanova želi iskoristiti situaciju + ne shvaćaju da je njihov stan smeće, pa ga prodaju za 1800 eura po kvadratu", pisalo je u jednom komentaru.

image

Osijek

/SHUTTERSTOCK

Javljali su se i Osječani koji su napisali kako je Osijek top grad po pitanju kvalitete života i umjerenim cijenama, posebno u uslužnim djelatnostima, ali su preporučili da pogleda i kuće u okolici grada.

"Ja sam iz Osijeka i isto sam u potrazi za nekretninom. Cijene, naravno, nisu na razini Zagreba, ali ni ovo u Osijeku nije baš normalno. Dvosobni stanovi, pogotovo trosobni stanovi koštaju kao što su prije par godina koštali stanovi u urbanim vilama nad kojima su se svi zgražavali. Ali to očito ne sprečava situacije da se stanovi na dobroj lokaciji prodaju i prije nego je zgrada krenula u izgradnju. Zato cura i ja počinjemo gledati malu širi radijus Osijeka: Čepin, Višnjevac, Antunovac... iako se i tu drže cijene, ali barem možeš naći vrlo dobru kuću za cijenu trosobnog stana", napisao je jedan korisnik ove društvene mreže.

Drugi mu je savjetovao da za početak pronađe posao i unajmi stan na godinu dana kako bi vidjeli koji bi im kvart najbolje odgovarao za život,a tek onda kupe nekretninu. Više njih je, pak, komentiralo kako se Osijek brzo razvija pa će lako pronaći posao, pogotovo te struke, a najavljeno je i otvaranje tvornice koja otvara nova radna mjesta, što će sigurno doprinijeti razvoju grada, ali i dodatnom poskupljenju nekretnina.

"Kao netko tko je doselio u Osijek prije 15 godina u vrijeme najveće krize poslova i opće stagnacije, mogu ti preporučiti par stvari koje bi možda ja drugačije napravio. Za cijenu stana u gradu bi u prigradskim naseljima kupio lijepu kuću. Preporučujem Višnjevac zbog tramvaja, ali i Bilje zbog vrlo brze i izdvojene biciklističke staze. Za obiteljski život su ta dva mjesta odlična... škola, vrtić i ostalo sve na par minuta. Antunovac je ok, a zbog nove poslovne zone Nemetin će isto uskoro povećati potražnju. Za poslove takvog tipa majstora koji zna svojim rukama ne moraš brinuti, uvijek će se naći", pisalo je u komentarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2024 09:42