PUT OKO SVIJETA

Najskuplje tržište za prvoklasne nekretnine nalazi se u Europi. Iznenadit ćete se koliko se kvadrata može kupiti za milijun dolara

 /SHUTTERSTOCK

U Monaku, gdje bi vam trebalo gotovo 12,9 milijuna dolara da budete među 1% najvećih bogataša te zemlje, kvadrat vrhunske nekretnine cijeni se preko 5800 dolara, pokazalo je novo izvješće konzultantske tvrtke za nekretnine Knight Frank o bogatstvu za 2024. godinu, prenosi Business Insider. Prema tom izvješću, Monako je najskuplje tržište za prvoklasne nekretnine u svijetu, gdje se za milijun dolara može kupiti tek 16 kvadrata prvoklasne nekretnine!

Knight Frank definirao je vrhunsku nekretninu kao "najpoželjniju i najskuplju nekretninu na određenoj lokaciji, općenito definiranu kao prvih 5% svakog tržišta po vrijednosti". Ta konzultantska tvrtka prikupila je podatke za 100 luksuznih stambenih tržišta u svoj Prime International Residential Index, pri čemu je objavljeno kako je čak 80 tih tržišta zabilježilo stalan ili pozitivan godišnji rast cijena. Cijene luksuza lani su, promatrajući podatke u cjelini, porasle za 3,1%, a veliki je rast zabilježen u Manili i Dubaiju.

U Hong Kongu je 22 kvadrata vrhunske nekretnine koštalo milijun dolara, iz čega proizlazi da kvadrat najpoželjnijih tamošnjih nekretnina iznosi 4219 dolara. Prema izvješću, 1% najbogatijih stanovnika Hong Konga ima bogatstvo od gotovo 3,1 milijun dolara.

Singapur, London, Ženeva i New York također su visoko rangirani za skupe prvoklasne nekretnine. Tamo se za milijun dolara može kupiti nešto više od 30 kvadrata luksuzne nekretnine, a slijede Los Angeles (38 kvadrata) i Pariz (40 kvadrata). Za isti iznos u Miamiju se, primjerice, može kupiti 60 kvadrata prvoklasne nekretnine, a u Madridu 96. U čak 14 promatranih gradova milijun dolara "ne pokriva" 100 kvadrata, tek se na 15. mjestu nalazi Mumbai, gdje se za milijun dolara može kupiti 103 kvadrata luksuzne nekretnine.

Analizirajući što se može kupiti za milijun dolara na "second-home" lokacijama, ispada kako je Aspen na vrhu popisa s 20 kvadrata. Prema procjenama Zillowa, prosječna vrijednost kuće u Aspenu je gotovo 3,3 milijuna dolara. Također, na vrhu istog popisa nalazi se švicarski Verbier u Švicarskoj s 28 kvadrata, a slijedi francuski St. Tropez s 32 kvadrata.

Koliko se luksuznih kvadrata može kupiti za milijun dolara?

Monako 16

Hong Kong 22

Singapur 32

London 33

Geneva 34

New York 34

Los Angeles 38

Pariz 40

Šangaj 42

Sydney 43

Miami 60

Tokyo 64

Dubai 91

Madrid 96

Mumbai 103

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 06:23