STIŽU I TURISTI

Nove zgrade niču jedna za drugom, cijene dosežu 2500 eura po kvadratu: ‘Doseljavaju se i Zagrepčani!‘

Osijek

 /SHUTTERSTOCK
S nekoliko tamošnjih agencija za nekretnine razgovarali smo o ponudi i potražnji

Osječko tržište nekretnina vrlo je aktivno. Cijene su i dalje u blagom rastu - u odnosu na nekadašnjih 1000 eura po kvadratu, danas se penju na više od 2000 eura po kvadratu, a potražnja je i dalje velika. Stanovi, posebice oni manjih površina, prodaju se i prije dovršetka gradnje stambenih zgrada. Posljednjih godina u Osijek, kaže Dušan Grgur, vlasnik agencije za nekretnine German, dolazi puno mladih ljudi iz drugih gradova i županija, čak i iz Zagreba.

- Imali smo kupce medicinske struke iz Zagreba koji su kupili obiteljsku kuću. Sreo sam ih neki dan, kažu da je ovdje raj na zemlji. Stan u Zagrebu nisu prodali, danas-sutra će ostati za djecu. Dolaze i mladi kupci iz IT sektora s vrlo kvalitetnim primanjima, a otvaraju se i nova radna mjesta. Najavljuje se da jedna američka tvrtka, koja će imati pogone u industrijskoj zoni Nemetin, otvara 1700 radnih mjesta. Osječki je biznis u usponu, a ako se tako nastavi, mislim da idemo u jako pozitivnom smjeru - ističe Dušan Grgur.

Primjer ekskluzivne nekretnine u novogradnji u centru Osijeka:

image

Namješten stan površine 110,52 kvadrata u Ilirskoj ulici prodaje se po cijeni od 370.000 €

ESTATE
image
ESTATE
image
ESTATE

Kosta Dimitrijević, suvlasnik agencije za nekretnine Estate, kaže kako se najviše traže manji stanovi i stanovi srednje veličine u novogradnji, do 70-ak kvadrata.

- Velik je interes i za stanove kojima je potrebno renoviranje u višestambenim zgradama građenim od 1960-ih nadalje ako su cijene primjerene, odnosno diskontirane u odnosu na novogradnju za iznos renoviranja. Interes je posebice velik u naseljima Sjenjak, Vijenac Ivana Meštrovića i općenito planski građenim naseljima te u centru grada - kaže Kosta Dimitrijević.

Dušan Grgur napominje da je potražnja dobra i u prigradskim naseljima u zoni javnog gradskog prijevoza gdje su uglavnom obiteljske kuće. One prosječnih površina od 80 kvadrata prodaju se po cijeni od oko 130.000 eura, uz potrebna dodatna ulaganja od 20 do 30 tisuća za adaptaciju. Kuće u novogradnji rijetko se nude na tržištu. No, s obzirom na nedostatak zemljišta u gradu, u prigradskim naseljima grade se i stambene zgrade.

Primjer stanova u gradnji u prigradskim naseljima:

image

Stan površine 69,68 kvadrata u modernoj dvokatnici u prigradskom naselju Višnjevac prodaje se po cijeni od 139.400 €

ESTATE
image
ESTATE
image
ESTATE

Osim klijenata koji kupuju stanove za vlastito stanovanje, bilježi se i porast kupaca koji nekretninu kupuju kao ulaganje, dajući je poslije u najam.

- Takav je trend već nekoliko godina. Osim što kupci na taj način pokušavaju zaštititi vrijednost svog novca, važan faktor je činjenica da je Osijek studentski grad s velikim potrebama za stanovima za višemjesečni najam. Isto tako, Osijek se generalno budi nakon duljeg vremena stagnacije te postaje i poslovno i turistički atraktivan grad. Stoga kupci mogu računati i na opciju kategorizacije svojih objekata te uspješno davanje u kratkoročni najam - objašnjava Dimitrijević.

I dalje su, dodaje, popularne i "urbane vile" s tri stana, uglavnom četverosobna.

- No, prema našem zapažanju, projektirane kvadrature su umanjene od nekadašnjih standardnih 100 do 120 kvadrata na oko 80 do 90 kvadrata. Vjerujemo, zbog "skupih kvadrata" koji ne prate tržišnu moć većine kupaca koji takve nekretnine kupuju za vlastito stanovanje. Iznimke, naravno, postoje - kaže Dimitrijević.

Primjer veće obiteljske kuće u rezidencijalnoj zoni:

image

Kuća površine 280 kvadrata, s osam soba i četiri etaže u Vatrogasnom naselju prodaje se po cijeni od 249.000 €

ESTATE
image
ESTATE
image
ESTATE

Na tržištu ima i ekskluzivnih stanova pa tako Krunoslav Šabić, vlasnik agencije Tasman nekretnine, primjećuje i sve veću potražnju za luksuznim nekretninama.

Cijene malih stanova u novogradnji, kaže Šabić, kreću se između 2000 i 2500 eura po kvadratu, a većih u novogradnji od 1700 do 2500 eura po kvadratu. Cijene rabljenih stanova nešto su niže. Za manje stanove cijene se kreću od 1000 do 2000 eura po kvadratu, a za veće stanove od 800 do 2000 eura po kvadratu.

- Cijene nekretnina su porasle. Smatramo da je prvenstveni čimbenik potražnja, iako je značajnu ulogu odigrala i inflacija - kaže Šabić.

Ipak, Kosta Dimitrijević smatra kako je vrijeme rapidnog skakanja cijena prošlo te da se tržište stabiliziralo. Naravno, ako ne dođe do promjene ekonomskih i poreznih okolnosti.

Potražnja

Radi velike ekspanzije gradnje vrlo su tražena građevinska zemljišta, prazna ili sa starim kućama, površine od 200 kvadrata na više, pri čemu se postižu cijene više od 200, 300 eura po kvadratu.

- Ono što se nešto lošije prodaje, odnosno postiže niže cijene su veliki stanovi površine 120, 130 kvadrata na više, u zgradama građenima prije 1960-ih godina, te velike kuće ako im lokacija i/ili veličina zemljišta nije pogodna za novu gradnju. Skupi energenti i održavanje postaju sve važniji faktor pri odabiru nekretnine - ističe Kosta Dimitrijević, suvlasnik agencije Estate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 10:21