Crazy Goat Hill

Ovako će izgledati buduće mini turističko naselje s inovativnim objektima u Zagorju

 Angelika Design
Ovim projektom želi se prikazati ljepota življenja ovog podneblja na tradicijski način sa suvremenom infrastrukturom

Hrvatsko zagorje sa svojim šumama i brežuljcima, izvorima termalne vode, srednjovjekovnim dvorcima, plodnim vinogradima i pitomim selima piše divne kontinentalne priče, a jedna od njih, tek u najavi, bez sumnje će pridonijeti da se o turizmu u ovom dijelu Hrvatske piše u superlativima. Naime, na području sela Radakovo u Općini Kraljevec na Sutli planira se gradnja projekta Crazy Goat Hill, koji je osmišljen u suradnji Zorman Property Consultinga i Angelika Design tima.

Riječ je o mini turističkom naselju s inovativnim smještajnim jedinicama koje će, kako se opisuje, biti predvodnik ovakvog načina gradnje u modernom dobu. Naime, cilj je projekta vratiti kulturu građenja drvom u Hrvatsko zagorje.

image
Angelika Design
image
Angelika Design
image
Angelika Design

- Drvene su kuće u povijesti bile ‘zaštitni znak‘ Hrvatskog zagorja, no potrebe suvremenog življenja takve su ‘hiže‘ bacile u zaborav te se rijetko koriste za život. Drvo je jedan od najstarijih građevinskih materijala koji je mnogima i dalje opcija broj jedan kada je u pitanju interijer, ali u slučaju gradnje za mnoge je još velika nepoznanica. Drvo se u gradnji često izbjegava jer se u pitanje dovodi njegova dugovječnost, ali gradnja drvom nije ostala na jednakoj razini, što dokazuje i ovaj inovativni projekt, u kojem će se koristiti lijepljeno lamelirano drvo - pojašnjava dizajnerica Angelika Kolarić.

Dodaje kako su glavne prednosti gradnje lijepljenim lameliranim drvom u odnosu na piljeno drvo postizanje mnogo boljih mehaničkih karakteristika, jer je izrazito povećana čvrstoća i modul elastičnosti, što dovodi do stabilnijih dimenzija te se izbjegava mogućnost da se drvo vitoperi ili puca. Ovaj tip gradnje, nastavlja, postavlja i manja ograničenja za arhitekte jer dopušta mnogo veće poprečne presjeke i dužine nego piljeno drvo, što osigurava da će sve zamisli biti ostvarene s lakoćom.

image
Angelika Design
image
Angelika Design
image
Angelika Design
image
Angelika Design

- Lamelirane grede nisu samo izdržljive, isplative i vrlo svestrane, one su i učinkovite u pogledu resursa jer su napravljene od relativno malih komada drveta kako bi se napravio drveni element koji bi inače zahtijevao veliko, staro drvo. Točno taj razlog naveo je investitore ovog projekta da ukomponiraju drvenu gradnju u njeno prirodno okruženje - ističe.

Projekt je koncipiran kao "difuzni hotel" koji se sastoji od tri samostalne smještajne jedinice: kuće za odmor s bazenima i saunama te ugostiteljskog objekta namijenjenog za sve potrebe gostiju, od restorana do vinoteke i sobe za druženje. Svaki objekt zamišljen je kao prirodna oaza za samostalni boravak, ali i kao mjesto okupljanja gdje se putovima koji spajaju objekte dolazi do takozvane chill out zone, koja predstavlja mjesto za opuštanje ili manja obiteljska okupljanja. U ugostiteljskom objektu naglasak će biti na lokalnim namirnicama, a kako je teren u okruženju budućih objekata idealan za poljoprivredu i stočarstvo, postoji mogućnost korištenja prirodnih proizvoda iz vlastitog uzgoja.

image
Angelika Design
image
Angelika Design
image
Angelika Design

- Ideja je gostima priuštiti neponovljiv gastronomski doživljaj. Svi vidljivi dijelovi objekata bit će građeni lijepljenim lameliranim drvom, a jedino će podrum ugostiteljskog objekta biti lijevana betonska konstrukcija. Cilj je kroz drvenu gradnju i velike staklene stijenke svakog posjetitelja povezati s prirodom, ali i s nekadašnjim načinom života - kaže Angelika.

Projekt je u fazi izdavanja građevinske dozvole, a planira se realizirati uz pomoć raspoloživog namjenskog sufinanciranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:06