RASKOŠ SAMO TAKVA

Ovo je jedna od najskupljih kuća na svijetu: Izgrađena je za kralja, ima 14 soba, ogromnu biblioteku, farmu maslina, jezera, olimpijski bazen...

 JEAN CHRISTOPHE MAGNENET/AFP/PROFIMEDIA/JEAN CHRISTOPHE MAGNENET/AFP/PROFIMEDIA

Villa Le Sedre (Les Cèdres) na Francuskoj rivijeri jedna je od najskupljih kuća na svijetu. Za cijenu ove 190 godina stare vile koja se nalazi na 35 hektara zemlje, (u vrijeme kada ju je vlasnik kupio) moglo se kupiti 10.000 kilograma zlata, 100 najskupljih jahti na svijetu ili 50 najskupljih automobila u svijetu. Ovu zadivljujuću kuću na tržište je 2017. stavio David Campari-Milano iz Campari grupe, a 2019. kupio ju je Rinat Akhmetov, milijarder iz Ukrajine, za 220 milijuna eura. U međuvremenu joj je vrijednost još porasla, prenosi 24sedam.

Vila je prikladna za kralja jer je izgrađena za kralja Belgije davne 1830. Njezina svijetla boja lososa i pijeska govori o ovoj dinastiji - jer su nijanse bile pod utjecajem Kraljevine Sardinije koja je vladala u to vrijeme.

image
JEAN CHRISTOPHE MAGNENET/AFP/PROFIMEDIA/JEAN CHRISTOPHE MAGNENET/AFP/PROFIMEDIA

Dvadeset godina nakon što je izgrađena, gradonačelnik Villefranche-sur-Mera kupio je kuću kako bi je vodio kao farmu maslina. I danas ova predivna vila na svom imanju ima masline stare više od 300 godina.

Godine 1904. najskuplja kuća na svijetu ponovno je promijenila vlasnika kada su je gradonačelnikovi potomci prodali belgijskom kralju Leopoldu II. On je proširio vrtove koji okružuju kuću. Imanje je 1924. godine kupila obitelj Marnier-Lapostol i koristila ga najduže, punih 90 godina, uzgajajući sve vrste egzotičnog bilja.

image
JEAN CHRISTOPHE MAGNENET/AFP/PROFIMEDIA/JEAN CHRISTOPHE MAGNENET/AFP/PROFIMEDIA
image
JEAN CHRISTOPHE MAGNENET/AFP/PROFIMEDIA/JEAN CHRISTOPHE MAGNENET/AFP/PROFIMEDIA

Kuća ima nevjerojatnih 1700 četvornih metara i ima 14 spavaćih soba, olimpijski bazen, knjižnicu obloženu drvom koja sadrži 3000 knjiga o flori i naturalizmu (uključujući izdanje Botaničkog kodeksa iz 1640.), jezero s amazonskim ljiljanima, kip božice Atene, plesnu dvoranu osvijetljenu lusterima, staje dovoljno velike za 30 konja, velike dnevne sobe, portrete iz 19. stoljeća u raskošnim okvirima i zadivljujuću stolariju posvuda.

Samo drveće vrijedi bogatstvo. Osim o luksuzu, sama lokacija ove vile na obali Saint-Jean-Cap-Ferrat dovoljno govori o njenoj grandioznosti. S prozora jedne od najskupljih vila na svijetu pruža se pogled na vijadukt u blizini srednjovjekovnog grada i daleko na istoku, na prekrasne Alpe koje razdvajaju Francusku i Italiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 22:37