REALNO?

Ovo su najskuplji kvadrati u Zagrebu: Doznali smo gdje se nalaze i tko ih sve kupuje

Penthouse površine 440 kvadrata u Centru Cvjetni prodaje se po cijeni od osam milijuna eura

 Biliškov nekretnine
U području nekretnina postoji klasa ultraluksuznih stanova čije cijene probijaju prag od 10.000 eura po kvadratu

Luksuzno uređen, četverosobni, dvoetažni penthouse, ukupne površine 440 kvadrata, nalazi se u samom srcu grada, na jednoj od najelitnijih zagrebačkih lokacija - Cvjetnom trgu, a proteže se na šestom i sedmom katu zgrade sagrađene 2012. godine. Opremljen je namještajem najkvalitetnijih i svjetski poznatih brendova. Sastoji se od tri spavaće sobe, prostranog dnevnog boravka, velike kuhinje, dvije kupaonice, nekoliko garderoba, wellnessa, saune, fitnessa, zimskog vrta te vrtova i terasa koje površinski ukupno iznose 167 kvadrata. Stan ima i privatno dizalo. Cijena? Osam milijuna eura, odnosno čak 18.181,82 eura po kvadratu!

image

Penthouse površine 440 kvadrata u Centru Cvjetni prodaje se po cijeni od osam milijuna eura

Biliškov nekretnine

Je li to najskuplji stan u Zagrebu? Vrlo vjerojatno. Međutim, službeni podatak o najvećim traženim, ali i postignutim cijenama u metropoli teško je dobiti. Kontaktirali smo desetak agencija za nekretnine, no samo su neke bile spremne iznijeti takve podatke u javnost. Razlog? Stanovi najviše kategorije često se ne oglašavaju, a agencije ih prema ugovornim obvezama ili izričitim zahtjevima prodavatelja, zbog reputacijskih i sigurnosnih razloga, nude tek na upit onih kupaca koji ciljano traže takve nekretnine. No, takvi se stanovi, kažu nam u agencijama, mogu nabrojati gotovo na prste jedne ruke, a njihove transakcije predstavljaju iznimke na zagrebačkom tržištu nekretnina.

Ipak, Dina Serdarušić, suvlasnica agencije Eurovilla, ističe kako područje ultraluksuznih nekretnina nije samo "tržište", već "svijet za sebe".

- U području nekretnina postoji klasa stanova koja nadilazi uobičajeno, gdje raskoš ne poznaje granice, a luksuz doseže nove visine. To su ultraluksuzni stanovi, za kojima žudi elita, gdje je svaki kvadratni metar platno za ekstravaganciju. U ovom svijetu ekskluzivnosti, cijene se penju izvan granica prosječnog, probijajući prag od 10.000 eura po kvadratnom metru - kaže Dina Serdarušić, dodajući kako je agencija Eurovilla već posredovala u određenom broju ekskluzivnih nekretnina po sličnim cijenama.

Tražena cijena za petrosobni stan na Britanskom trgu iznosi 1,6 milijuna eura

Najskuplji stanovi u glavnom gradu trenutačno se mogu pronaći u Centru Cvjetni, Ban centru, Parku kneževa, na Britanskom trgu, Ribnjaku... Prema dostupnim podacima, među najviše tražene cijene spadaju i stanovi u budućem kompleksu Franc te Centru Kaptol.

Tako se u ponudi agencije Biliškov nekretnine, osim oglasa za stan u Centru Cvjetni čija je cijena 18.181,82 eura po kvadratu, nalazi se i oglas za luksuzni četverosobni stan površine 180 kvadrata u Parku kneževa, koji se prodaje po cijeni od dva milijuna eura, što ispada 11.111,11 eura po kvadratu. Nadalje, za trosobni stan površine 169 kvadrata u Ban centru traži se 1,65 milijuna eura, odnosno 9763,31 euro po kvadratu.

Među najskupljim oglasima svakako su i oni u ponudi agencije Eurovilla: dvosobni stan površine 110 kvadrata također u Ban centru prodaje se po cijeni od 1,3 milijuna eura, odnosno 11.818,18 eura po kvadratu, a peterosobni stan površine 160 kvadrata na Britanskom trgu za 1,6 milijuna eura, što je 10.000 eura po kvadratu.

image

Četverosobni stan površine 180 kvadrata u Parku kneževa prodaje se za 11.111,11 eura po kvadratu

Biliškov nekretnine

Nešto niže cijene, pak, traže se za stanove u novogradnji na Ribnjaku, točnije oko 8000 eura po kvadratu.

No, bitno je spomenuti kako je riječ o traženim cijenama, a u agencijama ističu da ne može bilo koja nekretnina, pa čak i u novogradnji, zaista i postići takve cijene.

- U posljednjih šest mjeseci bilježimo nekoliko slučajeva prodaje stanova po cijeni od 8000 do 8500 eura po kvadratnom metru. Ovi brojevi svakako iznenađuju i postavljaju pitanje što točno opravdava takve astronomski visoke cijene. No, znamo li da cijene novogradnje na Trešnjevci iznose više od 4500 eura po kvadratu, cijena novije gradnje u ultramodernim zgradama nekoliko stotina metara od glavnog trga glavnog grada ne treba šokirati - kaže Jasna Biliškov Barun iz agencije Biliškov nekretnine.

Nekoliko je, dodaje, ključnih faktora koji takve stanove čine tako posebnima. To su lokacija, novogradnja, standard gradnje, renomirani investitor, sadržaji, elitno susjedstvo...

image

U ponudama agencija može se pronaći više oglasa sa stanovima u Ban centru, čije su cijene oko 10-11 tisuća eura po kvadratu

Biliškov nekretnine

- Svi ovi stanovi nalaze se u srcu grada, što znači da su blizu svih glavnih atrakcija, poslovnih centara i kulturnih sadržaja. Ta centralna lokacija ima golem utjecaj na cijenu. Sve su te zgrade nedavno sagrađene, korišteni su najnovije tehnologije i materijali, što znači da su stanovi moderni i energetski učinkoviti. Vrhunska arhitektura, materijali i pažljivo osmišljeni interijeri čine ih luksuznima i udobnima. Sve te karakteristike zajedno čine te stanove atraktivnima za one koji traže najbolje od najboljeg. Naravno, to ima svoju cijenu - objašnjava Jasna Biliškov Barun.

Dina Serdarušić dodaje kako rijetkost, odnosno ograničena ponuda, povijesni značaj i mogućnost prilagodbe kupčevim željama također mogu povećati cijenu nekretnine. Isto kao i popratni luksuzni sadržaji kao što su saune, bazeni, teretane, privatni sportski tereni... Također, kupci takvih stanova cijene sigurnost i privatnost.

- Zatvorene zajednice, sigurnosne usluge 24 sata sedam dana u tjednu i napredne značajke privatnosti ključni su elementi koji mogu opravdati više cijene u ovom segmentu tržišta - ističe Dina Serdarušić.

U agenciji Metropola dva najskuplja stana također se nalaze u Parku kneževa i Ban centru, a cijene se kreću od 8500 do 8900 eura po kvadratu. Direktorica agencije Dominka Bilić kaže da su te cijene fiksne i o njima nema pregovora jer vlasnici vjeruju da će se naći kupci koji će upravo u tim zgradama htjeti kupiti stan, bilo za stanovanje, bilo kao investiciju.

image

Za trosoban stan površine 150 kvadrata u Preradovićevoj traži se 1,35 milijuna eura

Biliškov nekretnine

- Iako se te cijene, bez obzira na trenutak u kojem još uvijek nije došlo do pada, čine prilično visokima, vlasnici drže da imaju adute u rukavima jer takvi projekti nose etiketu "first class" nekretnina uz konotaciju prestiža. Osim što je riječ o novim, protupotresnim zgradama, imaju osigurana i parkirna mjesta, što je za centar upravo onaj privilegij koji i diže cijenu nekretnine te povećava kvalitetu života. Također, riječ je o projektima investitora čiji su stanovi na top-listi najtraženijih s obzirom na to da zbog iznimno kvalitetnog održavanja i nakon deset godina izgledaju jednako atraktivno, pa se uz kvalitetu osigurava ne samo zadržavanje vrijednosti nekretnine nego i njezin rast - kaže Dominka Bilić.

Dodaje kako zgrade u Parku kneževa posjeduju još jednu dodatnu razlikovnu kvalitetu, a to su ozelenjeni balkoni, lođe i terase, čime je stvorena zelena oaza visokokvalitetnog urbanog življenja.

- Zanimljivo je spomenuti da su ti stanovi još u fazi dobivanja potrebnih dozvola prodavani po cijeni od 3000 eura po kvadratu, da bi sada porasle dva do tri puta. Gotovo nevjerojatno - ističe Dominka Bilić čija agencija aktivno prodaje i stanove u novogradnji u Medulićevoj ulici. Njihova je cijena nešto niža i kreće se u rasponu od 6700 do 7200 eura po kvadratu, ovisno o poziciji u zgradi i katnosti.

image

Stanovi u Rezidenciji Medulićeva prodaju se po cijeni između 6700 i 7200 eura po kvadratu

Metropola

Zanimalo nas je i tko su kupci takvih stanova.

- Očekivani klijenti su uspješni biznismeni, visokoprofilirani menadžeri stranih korporacija ili vlasnici privatnih kompanija, bankari, odvjetnici, liječnici, stomatolozi i naši povratnici iz inozemstva, a vrlo rijetko u Zagrebu možemo očekivati strance kao kupce - otkriva Dominka Bilić.

Jasna Biliškov Barun na popis dodaje i informatičare, farmaceute, hotelijere, sportaše...

- Kupci tih stanova dolaze iz različitih sektora, često imaju visoke prihode i stoga su spremni platiti za najbolju moguću nekretninu. Kupci takvih nekretnina nerijetko imaju vozni park od milijun eura, tako da je imati stan na takvoj lokaciji i u takvoj zgradi svakako lifestyle - kaže Jasna Biliškov Barun, dodajući kako takvi stanovi za njih nisu samo investicija, nego i izraz njihove životne filozofije.

- Zapravo, možemo reći da su i prodavatelji takvih nekretnina često vrlo sličnog profila kao i kupci - zaključuje Dina Serdarušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:57